Sarah - Photo by Morgane Gielen

Sarah - "beweeg op jouw tempo, op jouw manier"

Sarah is danstherapeute en bewegingscoach. Na veel omzwervingen vond ze eindelijk haar passiein creatieve en authentieke dans. Dit artikel maakt deel van de webreeks Body Positivity & Fitness


De body positivity trend zorgde voor een revolutie van paskamers tot in de sportzaal, een bracht een nooit eerder maatschappelijk ervaren boost voor het zelfvertrouwen. Wie vroeger niet in een traditioneel vakje paste, kreeg de afgelopen jaren eindelijk terug het woord over het eigen lichaam. Heeft die perceptie shift ook iets veranderd aan de mindset in de fitness-en welnesswereld? Lyna, Leen, Joanna, Romy en Sarah zijn vijf sportieve vrouwen met een sterk lichaam waar ze fier op zijn. Alle vijf lenen ons hun blik op hun lijf en sportieve ambities.


"NAAST DE DRUK OVER HOE JE ER HOORT UIT TE ZIEN, BESTAAN ER NOG EENS DO'S & DON'TS OVER HOE JE ZOU MOETEN BEWEGEN OP MUZIEK"

Schaamte op de dansvloer

Twee jaar geleden ben ik begonnen als therapeute dans en lichaamswerk.Vandaag hou ik me specifiek bezig met het op maat samenstellen van openingsdansen voor koppels die binnenkort trouwen. Ik wil heel graag lessenreeksen samenstellen die focussen op lichaamswerk, dans en bewegingstherapie. Daarin wil ik dan de nadruk leggen op het vrij bewegen, op jouw eigen manier en op jouw eigen impulsen. In tegenstelling tot wat je zou gaan leren in een normale dansschool, wil ik dat mijn studenten vrij gaan bewegen in plaats van mij te volgen. Zo wil ik hen de ruimte laten om hun eigen lichaam te ontdekken. 

Het is opmerkelijk. Voor heel wat mensen brengt dansen heel wat ongemakkelijkheid en schaamte met zich mee. Ik begrijp dat wel. Er bestaat namelijk al heel wat druk over hoe jouw lichaam er hoort uit te zien, daarbovenop bestaan er ook al do’s & dont's over hoe je hoort te bewegen op muziek. Dat wil ik doorbreken. ‘Beweeg op jouw tempo, op jouw manier’ 

Hoewel ik al dans van mijn drie jaar, ben ik nog maar vijf jaar authentiek aan het bewegen. Ik kreeg de methodiek aangereikt tijdens mijn opleiding dans en bewegingstherapie. Ik heb er geleerd mijn eigen impulsen te volgen, maar ik heb ze ook weten te ontdekken en appreciëren van andere mensen. Zien wat dat kan geven, is echt fantastisch. Je ziet plots mensen groeien en openbloeien in al hun puurheid. 

Sarah - Photo by Morgane Gielen

"Dansen is mijn uitlaatklep, als ik dat niet heb ben ik ongelukkig"

Meebewegen op het ritme van het leven

 

Ik ben de afgelopen vier jaar ontzettend veel veranderd, niet enkel fysiek, maar ook mentaal van jonge vrouw naar moeder en vrouw. Waar ik vroeger op hoog niveau zo'n 7 uur danste in de week, met bijkomende shows en optredens viel mijn dansroutine plots wat stil tijdens mijn zwangerschap en na de bevalling. Als ik niet beweeg zit ik heel veel in mijn hoofd en minder in mijn lichaam. Enkel door beweging, al zijn het maar simpele stretch oefeningen op muziek, kan ik terug in mijn lichaam komen. Enkel dan krijg ik terug contact met mezelf en kan ik emoties beter verwerken en kan ik beter gronden. Dansen is mijn uitlaatklep, zonder word ik echt ongelukkig. Met die gedachte wou ik mijn lichaam wat wakker krijgen moest ik op zoek naar alternatieven.~Het werd me duidelijk dat ik me niet meer thuis voelde in een standaard dansschool. Ik kwam terecht in een les waar het niveau te hoog lag ofwel mocht ik als 31-jarige tussen 16 en 17-jarigen dansen. Ofwel moest ik aansluiten bij dansles voor volwassenen waar het niveau net te laag lag en ik me ging vervelen. Door de intensieve training van vroeger, voelde ik plots hoe mijn lichaam verouderd was. Mijn knieën deden sneller pijn, spieren werden sneller stram, ik had plots meer tijd nodig om op te warmen en flexibel te worden, was sneller buiten adem...Ik kreeg schrik dat ik nooit echt mijn plaats ging vinden, tot ik dansreeksen ontdekte als 'Dansen Op 5 Ritmes' of 'Authentic Movement' waar ik volledig mijn eigen ding kon doen, op mijn niveau, zonder verplichtingen, zonder bijhorende optredens!

 

Sarah - Photo by Morgane Gielen

"Dit is mijn lichaam, en het voelt zalig"

Mild voor mezelf

Tijdens mijn zwangerschap ben ik ook bij yoga uitgekomen. Tijdens zo'n les word ik vaak geconfronteerd met mezelf. ~Ik voel mijn lichaam, mijn buikje, mijn ‘rolletjes’. Soms denk ik wel eens ‘als die daar nu niet zaten kon ik dieper gaan’. ~Gelukkig gaat het er bij yoga net om dat je gaat tot waar je kan. En vandaag is dat tot waar mijn ‘rolleke’ zegt tot waar ik kan.~Yoga helpt me mild te zijn voor mezelf, maar Ik loop mezelf soms nog dagelijks voorbij.~~Gewicht aankomen blijft moeilijk voor me, desondanks kan ik mijn nieuw lichaam wel omarmen. ~Er zijn momenten waar ik over mijn buikje wrijf en denk, ‘yes, dit ben ik, dit is mijn lichaam, en het voelt zalig.’~Op andere momenten schaam ik me, en merk ik dat ik  mijn lichaam op een bepaalde manier probeer te verstoppen met losvallende kledij. ~Die opmars van de body positive mindset komt perfect op tijd voor mij. Vandaag merk ik dat de nadruk vooral op ‘curves’ ligt, maar dan zie ik wel dat de nieuwe modellen ondanks hun ronde vormen toch een strakke buik hebben. Dat stoort me nog en daarom sta ik hier voor de lens, om een ‘tegenduwke’ te geven. Body positivity gaat voor mij vooral over het aanvaarden van je lichaam dat continu mee verandert met je leven.~Je krijgt rimpels, grijs haar, je buik groeit en krimpt, het hoort gewoon bij ouder worden en bij vrouw zijn, en dat is prachtig op zichzelf.~~Hoewel ik het gevoel heb dat de beweging nog steeds een niche blijft, voel ik me er helemaal in thuis. Ik hoop dat het gegeven van aanvaarding straks gewoon de norm wordt, zowel in het straatbeeld als in de media en de mode. Zodat ook mijn lichaam, met buikje en straks met rimpels aanvaard wordt zoals het is. ~ 

 

Sarah - Photo by Morgane Gielen