Sneeuwbalgevechten en sneeuwmannen maken: veel plezier!

Sneeuwballengevechten volgens de regels van de kunst en originele sneeuwmannen: veel plezier!

Nadat de skiliften zijn gesloten, willen we misschien nog wat langer buiten blijven; de kinderen zullen dan vanavond nog beter slapen. Dus, of we nu een sneeuwballengevecht doen of een sneeuwman maken, we trekken onze ski's uit, doen onze snowboots aan en ... "kinderen, wacht op mij!"

We hebben sneeuw, en dat is al positief nieuws. En omdat we positief blijven, zien we onszelf al in de skilift zitten (die open zal zijn, echt waar), terwijl we van het uitzicht genieten en een chocoladereep eten. Maar voor of na het skiën is er genoeg te doen in de sneeuw zonder dat de skiliften werken.
Nee, ik ga je niet vertellen over Yukigassen (zoek dat maar eens op, dat zijn professionele competities en een beetje eng), maar zelfs (en vooral) voor kinderen is een sneeuwballengevecht een sport! En een complete sport: cardio, kracht, precisie, strategie ... Met het gewicht van het skipak, de snowboots en de jas, kostte het lopen in 30 cm poedersneeuw me meer moeite dan de Trailrun van de Opaalkust...
Maar met een glimlach!

EEN SNEEUWBALLENGEVECHT VERGT VOORBEREIDING!

Een sneeuwballengevecht vergt voorbereiding!

Nou ja, een sneeuwballengevecht wordt zelden gepland. Meestal begint het als een workshop sneeuwmannen maken die uit de hand loopt. Mijn tip? Begin met het gevecht, dat voorkomt traantjes als de sneeuwman per ongeluk schade oploopt tijdens het gevecht.

Dus, om een sneeuwballengevecht te houden, heb je sneeuw en een paar handschoenen nodig. Dit advies had je ook zelf kunnen bedenken .... Sorry, even opnieuw. Dus naast sneeuw en handschoenen, moet je vooral een sjaal of een capuchon voorzien, want sneeuw die in je nek glijdt, is onaangenaam (daar hoef ik je vast niet aan te herinneren). Een kleine tip om kinderen aan te moedigen zich goed in te pakken: vertel ze dat het skipak of de ski-jas ervoor zorgt dat sneeuwballen minder hard aankomen.

Vervolgens heb je een geschikt terrein nodig: groot genoeg, geen te harde sneeuw, geen kiezels of stenen, en met wat mogelijke schuilplaatsen. En als er heel veel sneeuw ligt, kun je zelfs improviseren en verdedigingsmuren van sneeuw bouwen.

Tot slot zijn er enkele regels. De enige regel die je in het begin kunt handhaven door luid te roepen, is: "NIET HET HOOOOOOOOOOOOOOOFD!". Daarna kun je andere regels voorstellen. Maar vooral ...

EEN KLEINE TUTORIAL VOOR HET MAKEN VAN EEN GEWELDIGE SNEEUWBAL

Een kleine tutorial voor het maken van een geweldige sneeuwbal

Ik vroeg het aan Fiona, productingenieur voor balsporten (ja, we nemen dit onderwerp heel serieus). Het geheim? De rondheid en de kern die ... "zwaarder is".

De rondheid stelt je in staat om nauwkeurig te gooien en zorgt ervoor dat je projectiel niet afwijkt van zijn koers. Als de bal te ovaal is, zal hij een bocht maken en je doel onvermijdelijk missen. Of je hebt dat met opzet gedaan om je tegenstander te raken die zich achter de boom verstopte ... Maar dan spelen we niet meer op hetzelfde niveau ... En dan we willen graag een video zien van je kunstje.

Vervolgens de "zwaardere kern" (en ik benadruk de aanhalingstekens: stop geen steen in het midden van je sneeuwbal) : je kunt het midden van de sneeuwbal een beetje aandrukken, zodat deze wat meer snelheid geeft, terwijl de buitenlaag "zacht" genoeg blijft om gemakkelijk vast te pakken.

En net als bij een handbal moet je op de grootte letten: vermijd te grote sneeuwballen die je niet nauwkeurig kunt gooien.

En hoe gooi je een sneeuwbal?

Voor advies nodigt onze expert Fiona ons uit om inspiratie op te doen bij de verschillende worpen in handbal.

EN HOE GOOI JE EEN SNEEUWBAL?

De "vrije worp"

Voor deze worp span je je arm goed aan en lanceer je de sneeuwbal zoals met een katapultsysteem. Dit is de meest nauwkeurige worp. Je kunt voor je werpt een sprongetje maken om indruk te maken op je tegenstander, maar let in dat geval op je standvoet (ja, het is technisch).

De boogbal of lob

De boogbal, of lob, is erg handig als je probeert een tegenstander te raken die zich achter een muurtje verstopt. Je verliest aan precisie en snelheid, maar het verrassingseffect zal indruk maken. En als je een toekomstige handbalkampioen bent, vervang dan een directe worp naar een ontwapende tegenstander door een gemaskeerde lob; de verrassing zal nog groter zijn en je zult er sterker uitkomen.

De heupworp

De heupworp is dan weer onverwacht. De snelheid van uitvoering maakt hem ook zeer doeltreffend. Als je deze worp goed beheerst, word je de meester van het spel!

De stuitbal

De stuitbal stelt je in staat om een tegenstander die zich achter een boom verstopt te raken door een effect aan de sneeuwbal te geven wanneer hij de grond raakt ... Ah nee, sorry, dat is onmogelijk (maar het is wel een uitdaging ... Een vrijwilliger?).

Enkele voorbeelden van sneeuwballengevechten en hun regels

Voordat we de regels van de verschillende spelen met jullie delen, moet je weten dat er één gouden regel geldt zodra je je sneeuwbal vastpakt: het hoofd is verboden. Strikt verboden. Een worp naar het hoofd leidt trouwens tot het aftrekken van een punt of het verbod om gedurende 1 minuut terug te gooien. Het staat zwart op wit, dus het heeft geen zin om de scheidsrechter te verwarren met verzonnen regels: die is gewaarschuwd en zal onverbiddelijk zijn! Aan alle valsspelers en slechte verliezers: het einde van de corruptie is nabij!

ENKELE VOORBEELDEN VAN SNEEUWBALLENGEVECHTEN EN HUN REGELS

Het gevecht

Het goede oude gevecht? Dat ken je zeker wel. Twee teams (of meer) strijden tot ze buiten adem zijn. Verstopplaatsen zijn toegestaan (maar soms moet je er wel uit komen) en de spelers proberen elkaar te raken... Maar vergeet niet, we zeiden "niet het hoofd"!

De deathmatch

De deathmatch (geeks en gamers kunnen deze alinea overslaan, jullie weten het al). Het doel van het spel is eenvoudig: elke speler speelt voor zichzelf. Met andere woorden: geen teams, geen allianties, ieder voor zich! De wedstrijd belooft ook intens te worden, want het gaat erom om elke zes minuten (maar het kan ook meer zijn) te bepalen welke aanvaller de meeste spelers heeft geraakt... Scheidsrechter, je zult snel moeten tellen.

Vlaggenroof

Vlaggenroof is een behendigheids- en strategisch spel waarbij je zowel aanvaller als verdediger bent: twee teams staan tegenover elkaar en worden gescheiden door een middenlijn in de sneeuw die hun respectieve terreinen afbakent. Als je je in je eigen kamp bevindt, ben je veilig.

Elk team heeft een vlag die het andere team moet proberen te veroveren. Wanneer een tegenstander de grens overschrijdt en je kamp binnenkomt, kun je proberen hem of haar te raken met sneeuwballen. Als je hem of haar raakt, wordt diegene je gevangene. Om hem of haar te bevrijden, moet een lid van het andere team hem of haar op de hand tikken zonder geraakt te worden, anders wordt hij of zij ook een gevangene. Als een speler erin slaagt de vlag van de tegenstander te veroveren, moet hij of zij deze naar het eigen kamp terugbrengen zonder geraakt te worden. Als een sneeuwbal hem of haar onderweg raakt, moet de speler de vlag achterlaten waar hij of zij werd geraakt en wordt hij of zij gevangene van het vijandige team!

Kortom, je moet de vlag van het andere team zien te bemachtigen en deze terugbrengen naar je eigen kamp om het spel te winnen, terwijl je je eigen vlag hebt beschermd. Aanvalleeeuuu!

Het duelspel

Het duelspel wordt met twee personen gespeeld. De twee spelers strijden tegen elkaar met sneeuwballen (het hoofd is en blijft verboden). Wie vier keer wordt geraakt verliest het spel.

Schieten op doel

Schieten op doel is het perfecte spel als iedereen genoeg heeft van sneeuwballen in het gezicht krijgen (we hadden toch gezegd "niet het hoofd"?). De regel: tel hoe vaak elke deelnemer het doel raakt. Welk doel? Het maakt niet uit: een boom, een muur, opa ... Nee, niet de hond.

Hebben de kinderen geen kracht meer om zelfs nog maar een dennenappel te gooien? Dan is het tijd om een sneeuwballenpiramide te bouwen (je kunt altijd proberen een toren te maken, maar goed ...). Maak hem zo hoog en sierlijk mogelijk, we vertrouwen op jullie.
En nu je goed bent opgewarmd, en om iedereen te kalmeren, gaan we ... sneeuwmannen maken! Ja, dit doe je beter op het einde... Er zal minder energie zijn om het in een worstelwedstrijdje op te nemen tegen 'Bouli de sneeuwpop' van kleine zus ...

Durf jij de coolste sneeuwman van het skioord maken?

Nee, we gaan je niet leren hoe je een sneeuwman moet maken (we durven je talent zeker niet in twijfel te trekken). Maar we vroegen ons af of er geen manieren zijn om hem nog unieker te maken ... Dus vroegen we Vitor en Laura om wat van hun inspiratie met ons te delen.

sneeuwman vitor baby yoda

Vitor is de vader van een ‘kleine otter’, zoals hij hem noemt. Hij is ook communicatieverantwoordelijke bij Pongori en komt uit Brazilië, dus sneeuw kent voor hem geen geheimen (!). Als fan van Lucas is hij ook dol op de Star Wars-saga. Dat heb je wellicht al geraden na een snelle blik op de sneeuwmannen die hij heeft bedacht.

Links zie je Baby Yoda, gemaakt van sneeuw (uiteraard), veel liefde, twee grote groene bladeren die dienen als schattige oren, zaden voor de ogen en een sjaal, want ‘zonder sjaal, kou zul je hebben’.

Het tweede personage is geïnspireerd op The Mandalorian, een serie die Vitor in een week heeft verslonden! Zijn sneeuwman, aka Snowdalorian, is gemaakt met een emmer voor de helm en een metalen dienblad op de borst, waarop hij een rood deksel, een gele flessendop, een afstandsbediening (bij voorkeur niet-werkend), evenals zaden of knopen heeft geplakt. Op de emmer heeft Vitor een zwarte stift gebruikt om de gleuf van de helm te tekenen, evenals een wattenstaafje voor de antenne.

zonder sjaal, kou zul je hebben, Snowdalorian.

sneeuwman laura totobrrr

Laura is artistiek directrice en een buitenbeentje bij Nature Hiking: naar de wolken kijken, lekker eten en sporten, daar houdt ze van.

Voor haar sneeuwman koos ze Totoro, “omdat het een personage is uit mijn kindertijd, en bovendien heb je een rond personage nodig voor een sneeuwman, dus dat komt goed uit." Voor haar sneeuwversie van Totoro, omgedoopt tot Totobrrrr, gebruikte Laura twee knopen voor de ogen en een andere voor de mond, twee lucifers voor de neus, zes twijgjes voor de kleine snorharen, een sjaal om geen kou te vatten, en tot slot een vleugje groen (zoals een groot koolblad bijvoorbeeld) waarop je zelfs wat zaadjes kunt leggen om de vogels aan te trekken.

En jij, welke sneeuwman ga jij tevoorschijn toveren?

Je hebt een rond personage nodig voor een sneeuwman, dus dat komt goed uit.

Sneeuwballengevechten, projectielen maken, werptechnieken, speciale regels en een flinke dosis inspiratie voor je volgende sneeuwman: je bent nog nooit zo goed voorbereid geweest om in de sneeuw plezier te beleven!
En eerlijk gezegd, terwijl ik dit allemaal schreef, kreeg ik zelf ook zin om te beginnen! Of de skiliften nu open zijn of niet, ik kan niet wachten!

Sneeuwbalgevechten en sneeuwmannen maken: veel plezier!

Thomas Schouteeten

Doelwit, papa van twee sneeuwkrijgers en communicatieverantwoordelijke tussen twee sneeuwballengevechten in.