NEWFEEL collectie

Sportief wandelen begint … met een goede wandeltechniek!

Sportief wandelen is een van de meest toegankelijke en minst belastende sporten voor het lichaam. Trek je wandelschoenen aan en ontdek onze handige tips om volop van je eerste wandeltrainingen te genieten!

De juiste uitrusting

Een van de voordelen van sportief wandelen is dat je de sport eigenlijk altijd en overal kunt beoefenen, zowel in de stad als in de vrije natuur.

De uitrusting die je nodig hebt is overigens erg basic. Een T-shirt of sweatshirt, een short of een broek: alles hangt af van het seizoen. Je kleding moet vooral ademend zijn en niet te strak zitten, zodat je nog voldoende bewegingsvrijheid hebt.

Je belangrijkste partners? Sportieve wandelschoenen met de nodige demping om comfortabel te wandelen en je gewrichten te beschermen.

De juiste houding

• DE JUISTE HOUDING AANNEMEN, VAN KOP TOT TEEN

De eerste regel tijdens het sportief wandelen: loop mooi rechtop, anders krijg je last van je rug aan het einde van je eerste training.

Houd je schouders laag en span ze niet op. Het gewicht van je lichaam moet goed verdeeld zijn over je twee voeten. Buig vanuit je heupen naar voren en trek je billen samen. Houd je kin evenwijdig met de grond en kijk horizontaal voor je uit.

Klaar? Begin op je gebruikelijke tempo te wandelen, zonder te versnellen.

 

• JE ARMEN GOED GEBRUIKEN

Houd je armen kort bij je lichaam en begin geleidelijk sneller te wandelen. Je armen passen zich spontaan aan je benen aan en helpen om bij elke stap je evenwicht te bewaren.

Houd je armen in een hoek van 90° aan de elleboog en knijp je vuisten dicht. Het is belangrijk dat je deze hele beweging niet verkrampt uitvoert! 

Jeanick Landormy, snelwandel- en wandelfitnesscoach, heeft hier een klein trucje voor.

"Beeld je in dat je bij elke beweging met je armen aan een touw trekt. Ik raad je aan om de beweging eerst statisch uit te voeren met gestrekte benen en een rechte borst. Doe dat enkele minuten lang."

 

• JE VOETEN BIJ ELKE STAP GOED AFROLLEN

Tweede regel bij sportief wandelen: gebruik je volledige voet! Je moet het gevoel hebben dat je je voet volledig afrolt, van je hiel tot aan je tenen.

Aan het einde van de beweging duw je je af met je tenen, zoals Jeanick Landormy uitlegt.

"Onthoud dat je naar voren en niet naar boven moet afduwen. Gebruik je kuitspieren om je met je tenen naar voren af te duwen."

Het juiste tempo

De snelheid hangt af van je fysieke conditie en je niveau: je moet je niet gaan forceren. Het is vooral de bedoeling dat je plezier maakt!

Begin met sessies van 20 tot 30 minuten of een uur als je een specifieke training volgt.

Als je sportief gaat wandelen om af te vallen of een slank figuur te krijgen, moet je niet vergeten dat je snelheid bepaalt hoe snel je gewicht kunt verliezen.

Er speelt dus ook nog een derde regel een rol bij het sportief wandelen: sneller wandelen betekent dat je meer en niet grotere passen moet zetten! Zo ga je efficiënter trainen en vermijd je blessures.

De gemiddelde snelheden bij het sportief wandelen liggen tussen 5 en 8 km/u.

De juiste oefeningen om beter te bewegen

Zodra je de sport wat onder de knie hebt, kun je je techniek nog wat bijschaven door je bewegingen beter op elkaar af te stemmen.

Jeanick Landormy kiest voor de volgende oefening, uit te voeren in vier tot vijf reeksen met twintig herhalingen.

"Om de drie of de vijf passen draai je met je borst naar links of naar rechts, terwijl je verder blijft wandelen. Tijdens die draaiende beweging houd je je armen uit elkaar om een kruis te vormen. Keer terug naar je beginpositie, wandel verder en voer dezelfde oefening naar de andere kant uit." 

Andere voorbeeldoefening: wandel 30 seconden lang zo snel mogelijk en recupereer nadien door twee minuten op je eigen tempo te wandelen. Herhaal deze cyclus vijf tot tien keer afhankelijk van hoe goed je je voelt. 

Sluit je training steeds af door vijf minuten traag te wandelen. Na enkele weken trainen voelen de bewegingen natuurlijk aan en merk je dat je sneller kunt wandelen. Ben je er klaar voor?