Waarom is het belangrijk om een skihelm te dragen?

Waarom is het belangrijk om een skihelm te dragen?

Wist je dat hoofdletsels de tweede vaakst voorkomende wintersportblessures vormen? Nochtans draagt maar 56 %* van de volwassenen een helm. Dat is veel te weinig als je bedenkt wat een klap tegen het hoofd kan teweegbrengen!
Vandaag draagt 95 % van de kinderen een helm, bij jongeren is dat al 89 %. Maar slechts 56 % van de volwassenen gaat de piste op met een helm*.

150.000 Gewonden* waaronder 3 % met een schedeltrauma

Bergartsen zijn het best geplaatst om de gevolgen van wintersportongelukken in te schatten. De vereniging van bergartsen, waartoe bijna 300 huisartsen uit de Franse wintersportgebieden behoren, heeft een observatienetwerk voor bergongelukken opgezet. Zo zijn sinds 1992 jaarlijks meer dan 20.000 ongelukken in kaart gebracht*.

Zo hebben we ook ontdekt dat van de 8 miljoen skiërs en snowboarders die jaarlijks de piste opgaan er 150.000 een blessure oplopen. 3 % heeft daarbij een schedelletsel, dit zijn maar liefst 4500 mensen die elk jaar te maken krijgen met een dergelijke blessure. En soms zijn de gevolgen zwaar.

ski_skien_wedze

Het gaat ons allemaal aan

Sophie Claude, arts in La Clusaz, wordt tijdens haar werk geregeld geconfronteerd met de gevolgen van een klap tegen het hoofd bij ski-, snowboard- en zelfs sleeongelukken. Ze ziet vooral dat het iedereen kan overkomen: "Ik herinner me een patiënt van 82 jaar die alleen zonder helm aan het skiën was want hij viel toch nooit… Inderdaad, tot die keer dat hij werd aangeskied door een andere skiër. Hij kwam er goed van af, maar werd wel 48 uur opgenomen voor observatie."

Sophie zelf draagt een helm bij het skiën: " Ja, ik draag een helm, voor mijn eigen veiligheid maar vooral om het goede voorbeeld te geven aan mijn kinderen en ook aan alle volwassenen die er geen dragen…". Graag zou ze zien dat skiprofessionals, zoals monitoren en skipatrouilles, ook wat meer moeite doen om het goede voorbeeld te geven.

"Handicaps en andere aandoeningen ten gevolge van een hoofdletsel zijn zeer uiteenlopend afhankelijk van het soort klap. 90% van de slachtoffers herstelt binnen 6 maanden van een licht hoofdletsel, maar de gevolgen kunnen ook ernstiger zijn, van verlamming, evenwichtsstoornissen, geheugenverlies, tot een coma enz. Vandaag zijn hoofdtrauma's goed voor 3 % van de letsels bij ongelukken op de pistes," legt Sophie uit.

ski_tips_skihelm_wedze

Een helm dragen, het zou vanzelfsprekend moeten zijn

Aurélien Laurent skiet zelf nooit zonder helm, of het nu op of buiten de piste is.

Hij is al 8 jaar skipatrouilleur in La Clusaz en heeft daarnaast 30 jaar ervaring als skiër. Voor hem is een helm dragen een vaste gewoonte geworden.

"Als mensen het bos induiken of zich buiten de piste begeven, dan pas denken ze vaak aan hun helm. Terwijl het op de piste tegenwoordig net even gevaarlijk is.

Pistes worden beter geprepareerd, skiërs gaan alsmaar sneller zonder dat ze altijd in staat zijn om hun snelheid te controleren… Botsingen tussen skiërs en de klappen tijdens valpartijen worden steeds zwaarder. En de risico's op zware hoofdletsels worden steeds groter."

Goede redenen om een helm te dragen

De eerste goede reden is uiteraard dat een helm je hoofd beschermt bij een val of ongeval. Het is bewezen dat het dragen van een helm de ernst van letsels veroorzaakt door een klap tegen het hoofd aanzienlijk verkleint. Je zal niet meer zonder willen.

"Vroeger zette ik nooit een helm op, omdat ik dat lastig vond. Ik was ook altijd voorzichtig, vond ik, en maakte me wijs dat ik geen helm nodig had. Op een dag zag ik een botsing tussen twee skiërs, waarna ik me meteen een skihelm heb aangeschaft. Het is eigenlijk gek, vandaag kan ik me niet meer voorstellen dat ik geen helm zou dragen op de piste. Hij houdt me bovendien warm, zit comfortabel en geeft me een veiliger gevoel"

Mathieu, skiliefhebber en helmdrager.

Inderdaad, warmte, comfort, stijl, allemaal goede redenen om een skihelm te dragen. Helmen zijn warmer dan een muts en beschikbaar voor kleine of grote hoofden, in alle mogelijke vormen en maten, en met verschillende sluitsystemen om ze op maat af te stellen. Sommige bedekken de oren, andere niet, sommige hebben een vizier of zijn voorzien van een verluchtingssysteem. Er zijn zelfs helmen die over beide beschikken. Allemaal zijn ze uitgerust met een heel handig bevestigingssysteem voor je skibril.

Heb je al een helm gedragen die niet lekker zat, dan had die waarschijnlijk niet de juiste maat! Een belangrijk criterium om de juiste skihelm te kiezen!

Artsen en experts in bergveiligheid zijn het er unaniem over eens dat je best altijd een skihelm draagt, om je te beschermen bij valpartijen en tegen klappen op het hoofd bij skiën of snowboarden. De modellen van tegenwoordig zijn comfortabeler dan ooit en maken je outfit op de pistes helemaal af. Wat je reden ook is om een skihelm te dragen, er bestaat in elk geval geen enkel argument om er geen te dragen!