randonner_enfants_titre

Wandelen met jonge kinderen

Route, duur, aantal pauzes... Volg onze raad op voor een onvergetelijke gezinsuitstap die verglijdt in een hel!

Wandelen met jonge kinderen is een geweldige kans voor het hele gezin om verbinding te maken met de natuur, maar het vraagt ook een goede dosis voorbereiding. Volg onze praktische tips om jullie wandelingen aangenamer en geschikter voor de kleintjes te maken, terwijl je ook hun veiligheid en comfort garandeert.

Randonner avec de jeunes enfants

De route goed voorbereiden

Neem de tijd om de kaart en zelfs de hoogtelijnen zorgvuldig te bestuderen, om zo de route te leren kennen.

Besteed speciale aandacht aan de ligging en kies in de zomer bij voorkeur paden in de schaduw - zo blijf je met je hele gezin fris en kan je ook comfortabeler pauzeren. Weet dat een kind van 3-4 jaar ongeveer 1 à 2 km/u wandelt (en veel pauzes nodig heeft) en de tijdsindicaties van Topoguides dus geen grote hulp zullen zijn. Die geven immers de tijd aan die een volwassen wandelaar nodig heeft. Neem een veiligheidsmarge, zodat je kunt genieten van de wandeltocht zonder je druk te maken over hoe laat het is. 

Vergeet niet om het weerbericht te raadplegen en aarzel niet om de wandeling af te blazen als het slecht weer wordt of te koud. Kinderen zijn veel gevoeliger dan wij en de wandeltocht moet voor hen wel leuk blijven.

Plan een route met een rustplaats, zodat je van een lange pauze in de schaduw kunt genieten.

En vermijd ten slotte kabelbanen; hoewel ze minder inspanning vragen, kunnen ze voor decompressieproblemen zorgen bij jonge kinderen.  

Vind het juiste ritme

Begin met enkele korte en gemakkelijke wandelingen. Als je ziet dat je kind zich vermaakt en zich goed aanpast, drijf dan langzaam de moeilijkheidsgraad op. Vermijd over het algemeen te hoge hoogtes (af te raden vanaf 2.000 m). 

Hieronder enkele grenzen op het vlak van hoogteverschillen en af te leggen kilometers (natuurlijk aan te passen aan de capaciteiten van je kind): 

0-18 maanden: onbeperkt, aangezien de drager de volledige inspanning op zich neemt. Let er wel op dat je er niet te lang op uittrekt, want je kind heeft behoefte aan beweging en aan pauzes. Waak er ook over dat je niet te hoog gaat wandelen, en beperk de blootstelling aan zon en koude. 

18 maanden - 3 jaar: afhankelijk van hoe onafhankelijk je kind is, gaat hij een deel van de route zelf willen afleggen. Maar hij zal snel moe zijn en nog veel behoefte hebben aan pauzes. Plan dus korte wandelingen in (met een hoogteverschil van 100-300 m), en een manier om je kind te dragen. 

4 - 7 jaar: je kunt tochten gaan uitstippelen met een hoogteverschil van 400-500 m en een totale afstand van 6-7 km (aan te passen aan de leeftijd en zelfstandigheid van je kind).

Randonner avec de jeunes enfants
Op trektocht met jonge kinderen

Activiteiten voorbereiden

Wanneer ze het gevoel hebben dat ze op "missie" zijn, hebben kinderen des te meer zin om te gaan wandelen.~Toerismekantoren kunnen je hierbij helpen, want zij hebben kaarten met oriëntatielopen die het hele jaar door toegankelijk zijn. Aan de hand van hulpmiddelen moeten de kinderen punten aangeduid op de kaart vinden en zo stap voor stap verdergaan.~Is er geen oriëntatieloop mogelijk op je wandelroute, gebruik dan markeringen langs de weg. Met dat soort activiteit leren kinderen zich oriënteren in de ruimte en worden ze de gids op je wandeltocht!~Voor de allerkleinsten kan je een simpele lijst voorbereiden met dingen die ze op de wandeling kunnen vinden, zo maak je een ware schattenjacht: takken in een bepaalde vorm, al dan niet speciale steentjes, dennenappels, schors, bloemen, bepaalde soorten bladen, enzovoort. Laat je creativiteit de vrije loop en vul de lijst tijdens de wandeling zeker aan voor een volgende keer! Met grotere kinderen kan je ook een herbarium samenstellen.

Zorg voor de juiste uitrusting

Niet te warm, om een inzinking door de hitte tijdens het wandelen en te zware afkoeling in de pauze te voorkomen, en niet te koud; ademend, maar goed bedekkend, want hun ogen en huid zijn nog niet volwassen... Vind de juiste outfit. Denk ook aan zonnebescherming! Wat betreft een rugzak is het zeker een goed idee om je kleine avonturier autonoom te maken, maar laat hem of haar niet meer dragen dan 10% van het lichaamsgewicht.

Prendre le temps de bien préparer vos randonnées en famille permet de transformer chaque sortie en une aventure enrichissante et mémorable. En suivant ces astuces simples, vous pouvez initier vos enfants à l’amour de la nature tout en partageant des moments de complicité. Que ce soit en découvrant les sentiers, en participant à une chasse au trésor ou en créant un herbier, les randonnées en famille deviendront rapidement une activité favorite pour petits et grands.

Activités en famille

5 leuke activiteiten voor met je kinderen

5 leuke activiteiten voor met je kinderen

Mooi weertje buiten? De perfecte gelegenheid voor je kinderen dus om zich buiten uit te leven. Met een van onze 5 leuke ideeën wordt dat geheid dolle pret.

10 leuke spelletjes voor in het park

10 leuke spelletjes voor in het park

Samen met familie of vrienden samen buiten spelen is altijd leuk. Wist je trouwens dat buitenspelen goed is voor je fysieke en mentale gezondheid?

teaser-trekking-vrienden

Voor iedereen is er een hike of trekking op maat!

Een fikse wandeling of trektocht is de perfecte gelegenheid voor mooie momenten met je familie, je geliefde of je vrienden.

cani_randonnée_chien_islandis_decathlon

Cani-hike, « de » uitstekende familieactiviteit

Wilt u tijd met uw gezin doorbrengen, inclusief hond, terwijl je een buitenactiviteit beoefent ? Wacht niet langer en kies voor cani-hike!

bebe_en_rando

Hoe draag je je kind tijdens een trektocht?

Je gezin wordt groter maar dat wil niet zeggen dat je geen tochten in de vrije natuur meer kunt maken ... Je gaat je wel wat moeten aanpassen aan de komst van je kleine spruit. Zelfs als je kleine held kan wandelen, rond de leeftijd van 3 - 4 jaar, zal hij echt niet sneller dan 1 of 2 km/u gaan. Je zult hem dus moeten dragen als je op je eigen tempo wilt blijven wandelen.

Sporten met het hele gezin, hoe doe je dat?

Sporten met het hele gezin, hoe doe je dat?

Ieder zijn eigen sport in je gezin? Dan is dan veel puzzelen, rondrijden en op je kinders wachten. Wat als jullie thuis allemaal door dezelfde microbe zijn gebeten? Dan werkt iedereen op hetzelfde moment aan zijn conditie en je hebt dikke family fun!

Hoe je gezin motiveren om te sporten.

Hoe je gezin motiveren om te sporten.

Het is niet altijd even aantrekkelijk om met je ouders op sleeptouw te gaan. Er zijn heel veel mogelijkheden om op een sportieve manier je gezin te entertainen!

Met het hele gezin het bos in

Met het hele gezin het bos in

Het bos heeft ons heel veel te bieden: zuurstof, beweging, verandering van omgeving, rust en plezier. Zeker na de lange winter en nu we zo vaak met zijn allen thuis zijn. Deze doetips maken het buiten zijn extra leuk voor klein en groot.

sport gezin

Sporten met het gezin

Aan sport doen met je gezin of alleen met je partner... geef toe, dat zijn vaak mooie momenten. Hier vind je een lijst met tips/sporten die je op tafel kan gooien voor de volgende gezinsuitstap!

kajak

Kanoën of kajakken met je kinderen

Doe je aan kanoën/kajakken en wil je je kinderen meenemen voor een tochtje op het water? Neem dan wel enkele veiligheidsregels in acht zodat het een leuke gezinsuitstap wordt.

beachvolley met het gezin

5 strandsporten voor gezinnen

Met deze 5 gezinssporten verveel je je geen moment op het strand.