1. Wat is bodyboarden?
Bodyboarden in het kort
In de zomer zien we op de stranden over de hele wereld steeds meer bodyboarders van alle leeftijden en in verschillende stijlen de golven bedwingen. Maar wat is bodyboarden eigenlijk, deze vorm van surfen die beoefend wordt met een korter board en vinnen? We vertellen je er alles over, en wat je nodig hebt om de sport te beoefenen!
Bodyboarden in het kort
Bodyboarden ontstond in de jaren 70 op de stranden van Hawaii. De sport biedt het plezier en gevoel van surfen, maar zonder te hoeven zoeken naar je evenwicht! Zoals de naam al doet vermoeden, houdt bodyboarden in dat je liggend op de golven surft, waarbij je bovenlichaam op het board rust (een techniek die buikligging wordt genoemd). Bodyboarden is gemakkelijk te leren en kan in het begin worden beoefend op kleine golven dicht bij het strand. Enkele dagen oefenen volstaan om je board te beheersen en in alle veiligheid te kunnen genieten van de sport. Dit maakt deze sport tot een van de meest toegankelijke watersporten die er zijn.
Vinnen om uit de zwemzone te komen
Bodyboarden zonder vinnen
(voor wie de sport ontdekt)
Je kunt het bodyboarden leren kennen zonder vinnen, zodat je vertrouwd raakt met de golven aan het strand en in de zwemzone. De bodyboards die hiervoor bedoeld zijn, kunnen gemaakt zijn van schuim of ze zijn opblaasbaar en hebben handgrepen om ze gemakkelijker vast te kunnen pakken.
Bodyboarden met vinnen
(voor gevorderden)
Bodyboarden met vinnen stelt je in staat om golven verder weg op te zoeken, buiten de zwemzone. Het gebruik van vinnen maakt het dan gemakkelijker om jezelf voort te stuwen als je de golf nadert. Vooral als het waterpeil boven je navel komt, kun je door het gebruik van vinnen 2 tot 3 keer meer golven pakken!
Elke specifieke sport vereist specifiek materiaal ...
Het bodyboard is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het is aan te raden om deze zo snel mogelijk te leren kennen zodat je beter geïnformeerde keuzes kunt maken op basis van je stijl. Van beginners tot gevorderde riders, er is voor ieder wat wils. Je moet wel weten waar je op moet letten en begrijpen hoe dit bijzondere board werkt. Om je bodyboard te kiezen, spelen verschillende criteria een rol: je lichaamsbouw, je niveau, de temperatuur van het water, de shape van het board en uiteraard je budget.
Een ander essentieel element voor bodyboarders die buiten de zwemzone willen experimenteren, waar het waterpeil tot boven de navel komt: vinnen. Dankzij de zijribben kun je de golf stabieler naderen en je richting beter aanhouden. Er bestaan twee soorten vinnen: symmetrische en asymmetrische. Beide soorten worden op hun beurt nog eens onderverdeeld in soepele en stijve vinnen. Ongeacht de vorm geldt als regel: hoe soepeler een vin is, hoe comfortabeler hij is. Aan de andere kant zal een soepelere vin minder efficiënt zijn qua voortstuwing. Dit type vin is geschikt voor beginners en recreatieve bodyboarders. Omgekeerd geldt ook: hoe stijver een vin is, hoe efficiënter deze is qua voortstuwing. Aan de andere kant zal een stijvere vin minder comfortabel zijn en eerder geschikt zijn voor regelmatige bodyboarders met een goede fysieke conditie.
Symmetrische vinnen
Symmetrische vinnen zijn ideaal voor beginners, ze bieden een goed evenwicht tussen kracht en volume.
Asymmetrische vinnen
De asymmetrische vorm zorgt voor een krachtige voortstuwing en een goede controle op de golf. Maar de asymmetrische stuwkracht van de vin vereist draaiende inspanningen van de knieën. Dit model vinnen is daarom voorbehouden aan ervaren of expert-bodyboarders.
Een bodyboardleash is een riempje dat het bodyboard verbindt met de pols of biceps van de rider. Het is een essentieel onderdeel van het bodyboard, omdat het ervoor zorgt dat riders hun board niet kunnen verliezen als ze in het water vallen en hun board wordt meegenomen door een golf.
En zoals de bodyboardleash voorkomt dat je je board verliest, verbinden de vinleashes je vinnen met je enkels. Zo kunnen je vinnen niet losraken van je voeten als je in het water bent, en kun je ze dus niet verliezen.
Wax is een stuk paraffine dat gebruikt wordt om de grip van een bodyboarder op het board te verbeteren. Het gebruik van deze was is niet absoluut noodzakelijk, maar wordt wel aanbevolen om te voorkomen dat je van je board glijdt tijdens het peddelen, riden of het doen van trucs. De wax wordt gekozen op basis van de temperatuur van het water. De was is immers gevoelig voor warmte en reageert anders afhankelijk van de omstandigheden. Voor een perfecte grip pas je de was aan de temperatuur van het water aan waarin je gaat bodyboarden.
De board bag is een essentieel onderdeel van de uitrusting van de bodyboarder. Allereerst beschermt een board bag het board tegen krassen, stoten en schade veroorzaakt door externe invloeden zoals zand, zon of regen. De board bag helpt ook om het board schoon en in goede staat te houden. Bovendien vergemakkelijken zowel een board bag als een bodyboardtas het vervoer van het board. Beide kunnen immers comfortabel over de schouder worden gedragen of in de auto worden meegenomen, terwijl krassen of deuken worden vermeden.
Bodyboarden kent geen leeftijd of geslacht ...
Bodyboarden is een sport die voor iedereen toegankelijk is! Je hoeft geen topatleet te zijn om de sport te beoefenen. Je hebt maar een paar minuten nodig om op de golf te riden, en vervolgens maar een paar uur om je bodyboard onder de knie te krijgen. Er is echter één voorwaarde: je moet kunnen zwemmen. Zorg er wel voor dat je materiaal kiest dat past bij het gebruik dat je ervan wilt maken, bij je lichaamsbouw en bij je niveau!
Een sport met meerdere voordelen ...
De voordelen van bodyboarden voor je lichaam en je geest zijn talrijk, maar we zetten de 5 belangrijkste op een rij:
- een passie die geschikt is voor het hele gezin en al je vrienden
- direct contact met de natuur
- spierversterking
- geleidelijke verbetering van je uithoudingsvermogen
- een anti-stressmiddel als geen ander
Nu je (bijna) alles weet over bodyboarden, hoef je de sport alleen nog maar zelf te ervaren!
Dus: op je board, klaar ... bodyboarden!