Wat is osteopathie voor honden?

Wat is osteopathie voor honden?

Wist je dat er dierenosteopaten bestaan, en in het bijzonder hondenosteopaten?
Heb je nog nooit hondenosteopathie overwogen, omdat je niet weet welke therapeutische mogelijkheden dit voor je hond kan bieden? Als je de stap wil wagen, leggen we je uit hoe en waarom het werkt.

De grootste ontwikkeling van osteopathie heeft zich de laatste tien jaar voorgedaan in de dierenwereld, met name bij honden.
Maar wat zijn de principes van osteopathie? Wat zijn de effecten ervan en welke redenen zijn er voor een consult? Wanneer moet je op consult?
Dit zijn slechts enkele van de vragen die we in dit artikel willen beantwoorden.

Osteopathie voor honden: wat is het? Waar komt het vandaan ? Hoe werkt het?

Het ontstaan van dierenosteopathie. Op welke manier is dierenosteopathie complementair aan de diergeneeskunde? 

Osteopathie is een aanvullende behandeling op de diergeneeskunde, en maakt gebruik van zachte, niet-invasieve ingrepen. Ze heeft als doel het evenwicht van het lichaam te analyseren en te herstellen door een osteopathische diagnose te stellen om osteopathische disfuncties te corrigeren van gewrichten, van de schedel en wervelkolom en/of van organen. Het is een benadering die rekening houdt met het hele lichaam, de verschillen tussen elk individu en hun eigen ontwikkeling in verschillende omgevingen.

Deze behandelvorm ontstond in de 19e eeuw in de Verenigde Staten. De oorsprong gaat terug tot het leven van Andrew Taylor Still, de grondlegger ervan, die eerst geneeskunde studeerde en dus ook veel wist van de menselijke anatomie. Het was na de dood van verschillende van zijn familieleden dat Still tot de conclusie kwam dat de moderne geneeskunde onder bepaalde omstandigheden faalde. Door zijn anatomische kennis te verdiepen, zag hij een verband tussen de structuur van een element en zijn functie.

Dierenosteopathie zou pas veel later het levenslicht zien, dit keer in Frankrijk, rond de jaren 1980, dankzij Dominique Giniaux, een dierenarts in het zuiden van Frankrijk. Hij ontwikkelde eerst osteopathie voor paarden en behaalde resultaten met betrekking tot de verschillende systemen van het organisme (bewegingsapparaat, spijsvertering, ademhaling, urinewegen, hormoonstelsel) maar het gedrag van de paarden had baat bij een osteopathische sessie. Pas veel later ontwikkelde zich de hondenosteopathie, door aanpassing van het paardenmodel.

Een goede osteopaat werkt met inachtneming van de belangrijkste osteopathische principes die Still jaren geleden heeft vastgelegd.

De eenheid van het wezen: elk individu moet als een geheel worden beschouwd. Individuen zijn allemaal verschillend, ook al zijn ze van hetzelfde ras, dezelfde leeftijd, enz. - ze hebben allemaal een andere geschiedenis, een andere manier van leven en een andere omgeving.

Het principe van zelfregulering en zelfgenezing: het lichaam beschikt over alle elementen die nodig zijn om zichzelf weer in evenwicht te brengen. Het is de taak van de therapeut om het lichaam terug te laten keren naar zijn evenwichtstoestand.

Structuur en functie zijn onderling met elkaar verbonden: de een kan niet goed functioneren zonder de ander. Bijvoorbeeld: je hond heeft artrose aan de elleboog, waardoor de botstructuur dus is aangetast. Dit zal daarom leiden tot een gewrichtsstoornis, met manken tot gevolg.

De wet van oorzaak en gevolg: een osteopathische disfunctie of pathologie zou het resultaat zijn van een onderliggend probleem.

Wat is osteopathie voor honden?

Waarom zou je met je hond naar een osteopaat gaan?

Wanneer doe je een beroep op een dierenosteopaat?

Nu je de basisprincipes van osteopathie kent, kan je je afvragen wat de redenen zijn om met een hond op consult te gaan.

In realiteit zijn die zo talrijk en gevarieerd dat het moeilijk is een exact lijstje op te stellen.

Allereerst moet je weten dat osteopathie op elk moment in het leven van je huisdier kan worden aanbevolen en dat er geen specifieke vereisten zijn voor verschillende hondenrassen.

Je kan preventief een afspraak maken, bijvoorbeeld voor een jonge, opgroeiende hond, om het ontstaan van osteopathische disfuncties die tot compensatie zouden kunnen leiden, te beperken.
De hondenosteopaat kan zich ook bezighouden met fokhonden om met behulp van bepaalde technieken te werken aan problemen die verband houden met de vruchtbaarheid of de bevalling.
Een osteopaat kan ook helpen met sporthonden of voor schoonheidswedstrijden (om een afwijkende houding te corrigeren). De therapeut zal dan met een osteopathisch consult en een globale benadering van het lichaam van het dier, een betere symmetrie, een grotere mobiliteit, een beter evenwicht en dus betere prestaties mogelijk maken.
De hondenosteopaat werkt ook op locatie, om bijvoorbeeld oudere honden verlichting te bieden door middel van palpaties en om het optreden van disfuncties die tot ernstige symptomen kunnen leiden te beperken.

Wanneer kan je het best een hondenosteopaat raadplegen?

Om welke redenen kan je een osteopathiesessie plannen? Kan artrose een reden zijn voor een consult? 

Hier volgt een niet-uitputtende lijst met redenen om een beroep te doen op osteopathie voor je hond:

  • De check-up: dit is een controlesessie om er zeker van te zijn dat alles goed gaat
  • Problemen met het bewegingsapparaat: moeite met zitten, springen, traplopen, in de auto stappen of opstaan, verminderd uithoudingsvermogen, regelmatig en/of aanhoudend manken
  • Tekenen van pijn: janken, uitputting, gedragsverandering, verlies van eetlust
  • Regelmatig struikelen
  • Gedragsverandering: agressie, apathie
  • Prestatiedaling
  • Na een trauma: fysiek of emotioneel
  • Na een bevalling
  • Ouder worden
  • Heupdysplasie
  • Artrose
  • Hernia
  • Urine- en/of ontlastingsincontinentie
  • Na sterilisatie
  • Reisziekte
  • Voortplantingsstoornissen: schijnzwangerschappen, vruchtbaarheid
  • Chronische spijsverteringsstoornissen
  • Ademhalingsproblemen
  • Huidaandoeningen
Je kan je hond laten behandelen door een dierenarts, en daarnaast zonder enig probleem regelmatig een osteopathische behandeling voorzien, om bepaalde kwalen, spierpijn of gewrichtsstijfheid te voorkomen.

De definitie van een osteopathische disfunctie.

Om ervoor te zorgen dat de taal van een osteopaat voor jou geen geheimen meer kent, bespreken we ten slotte de definitie van osteopathische disfunctie in het lichaam van je dier.
Dagelijks krijgen we tijdens afspraken, als de hond een pijnlijke plek heeft, te horen: “Ik denk dat er bij mijn hond iets is verschoven."
Het is belangrijk om goed te definiëren wat een osteopathische disfunctie is. Tijdens een osteopathiesessie behandelen we geen blokkades en ook geen verschuivingen.

  • Een ostheopatische disfunctie is geen blokkade, aangezien een therapeut twee aan elkaar gegroeide structuren niet kan deblokkeren.
    Bijvoorbeeld: in het geval van een hond die aan spondylose lijdt, kunnen twee wervels met elkaar vergroeien door zogenaamde ‘papegaaienbekken’. In dit geval is deze vergroeiing het gevolg van de botwoekering. Als de osteopaat de ene of de andere wervel probeert te deblokkeren, ontstaat er een breuk, wat de gezondheid van het dier schaadt
  • Een osteopathische disfunctie is evenmin een verschuiving: wanneer een botstructuur in het lichaam is verschoven, is er sprake van een dislocatie. Dit is een veterinair noodgeval.
Maar wat is een osteopathische disfunctie dan wel?

Het is eenvoudigweg een bewegingsbeperking. Een structuur wordt verondersteld in verschillende vlakken te bewegen, afhankelijk van wat de gewrichtsoppervlakken ervan toestaan. We spreken van een osteopathische disfunctie wanneer de betreffende structuur niet vrij kan bewegen in alle vlakken van de ruimte.

Je hebt het al begrepen, je kan op elk moment in het leven van je hond een beroep doen op de diensten van een dierenosteopaat. Dit kan om veel verschillende redenen, maar vooral met als doel om pijn te verlichten en het dagelijks welzijn te verbeteren. Dit geldt vooral voor honden die een hondensport beoefenen.

Wat is osteopathie voor honden?

Mathilde CHARDON

Dierenosteopate