ruitersport trektocht decathlon

Welke uitrusting heb je nodig voor een lange trektocht te paard?

Je hoeft geen topruiter te zijn om een lange tocht te paard te maken. 

Je hoeft geen topruiter te zijn om een lange tocht te paard te maken. Of je er nu een paar uur of meerdere dagen op uit trekt, het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt bij alle drie de gangen van je paard én dat je je zelf wat uit de slag kunt trekken.

Kijk eens aan, het is zover, je bent eindelijk gevallen voor paardentrekking, klaar om regelmatig lange tochten met je paard te maken. Meteen ook het uitgelezen moment dus om je de nodige uitrusting aan te schaffen, om nog meer te genieten van je avonturen in de vrije natuur. Geef de voorkeur aan stevig, comfortabel, functioneel en veilig materiaal. En je uitrusting moet uiteraard zowel aan jezelf als aan je paard aangepast zijn. Vergeet niet dat je meerdere uren in het zadel zult doorbrengen, in een kader dat helemaal verschilt van de vertrouwde manege. Je moet met andere behoeften en beperkingen rekening houden dan wanneer je gewoon wat rondrijdt in de buitenbak.

Welke uitrusting heb je nodig voor een lange trektocht te paard?

Ruiteruitrusting voor trektochten

Criterium numero uno in de keuze van je kleding is uiteraard comfort. Je moet vrank en vrij kunnen bewegen tijdens het paardrijden! Kies daarom voor een aangepaste rijbroek of jeans die geschikt is voor trektochten te paard, zo ben je beschermd tegen schuren. Vergeet niet dat dit belangrijker is dan bij een klassieke training omdat je langer in het zadel zit.

Als je er meerdere dagen , op uittrekt, neem je ook best een stof die snel droogt, want je wil toch elke dag een droge broek aantrekken. Let ook op het seizoen en op het weer van het moment, om voldoende beschermd te zijn. En ga voor lichte materialen, je paard zal je dankbaar zijn. Bij slecht weer trek je best een regenjack aan of een poncho, zo is je materiaal ook meteen beschermd. In de zomer moet je uitkijken voor zonneslag en voor schurende takken. Draag daarom een licht shirt met lange mouwen indien mogelijk.

Kies ook stevige schoenen omdat je misschien naast je paard zult moeten lopen op moeilijke passages. Jodhpurs met gegroefde zool zijn daar perfect voor geschikt. Let er wel op dat ze gemakkelijk zitten en je voeten voldoende steun en bescherming bieden. Verlies ook het comfort niet uit het oog om blaren te vermijden, we hoeven je niet te vertellen dat die pijnlijk kunnen zijn!

En het het hoofd? Hoewel je je tijdens een lange trektocht vooral vrij wil voelen, raden we je toch warm aan om een helm te dragen. Een val of een onzachte aanraking met een laaghangende tak is niet uitgesloten, zeker niet op buitenritten. Een goed verluchte helm is de perfecte keuze voor langere tochten.

ruitersport trektocht decathlon

De uitrusting voor je paard op trektochten

Voor je paard volstaat de essentiële uitrusting : zadel, zadeldoek en hoofdstel. Als je materiaal goed is aangepast, heb je niet veel meer nodig dan dat. Kies een uitrusting die je makkelijk zelf kunt repareren met de middelen die je bij je hebt in geval van een probleem tijdens de rit .

1) HET ZADEL: In functie van stevigheid, bruikbaarheid en stabiliteit hanteer je de volgende criteria:

- Het gewicht:  hier gaat erom de juiste balans te vinden tussen een licht zadel dat makkelijker te hanteren is voor u en minder zwaar voor uw paard, en een zwaarder, stabieler zadel;  Vergeet niet dat je kleine of grotere oneffenheden moet overbruggen. Een zadel dat goed op zijn plaats blijft, is dus essentieel.

- Het singelen: ​een V- of driehoekige singel is ideaal voor een optimale positionering van het zadel op de rug van het paard. Het garandeert ook een betere stabiliteit en zo bespaar je je paard de last van een borstriem of een voortuig.

- Comfort: ​Denk eraan dat je meerdere uren in het zadel doorbrengt, besteed dus aandacht aan je comfort. Je moet je goed voelen in het zadel en vlot in je stijgbeugels kunnen hangen zonder hinder te voelen. Bij langdurige wrijving is leder aangenamer en resistenter dan synthetische stoffen.

- De stijgbeugels: ​Hier kun je kiezen voor klassieke stijgbeugels en stijgbeugelriemen. Om risico's te vermijden, raden we veiligheidsstijgbeugels aan. Zo kan je niet gekneld raken bij een val. Om je te beschermen tegen wrijving, zijn stijgbeugelriemen met 'fenders' zeer praktisch.

- De zadelriemen: ​Opteer voor een zadel uitgerust met riemen om al uw materiaal en uw tassen aan te hangen.  

2) HET ZADELDOEK: Hier zijn de twee voornaamste criteria:- Comfort: Kies voor een zeer dik, maar soepel zadeldoek dat als een schokdemper fungeert en zich aan de rug van je paard aanpast. Een zadeldoek met ventilatie op de schoft is ideaal.

- Sneldrogend: Zo kun je na een pauze van een paar uur weer een droog zadeldoek op je paard leggen wanneer je het terug opzadelt.  

3) HET HOOFDSTEL: Om een overdaad aan riemen te vermijden, is een 'hoofdstel-halster' aangeraden. Zo heb je geen halster onder het hoofdstel nodig. Dit soort hoofdstel is ideaal omdat je zo in een mum van tijd kunt overschakelen van hoofdstel naar halster, zonder je paard los te laten.

Vergeet niet dat je je op een buitenrit in een omgeving bevindt waarover je geen controle hebt. Ook al is je paard normaal gezien rustig, probeer het risico dat het ervandoor gaat zo veel mogelijk te beperken. Wat de materialen betreft, biedt leer met verstevigde zones het voordeel dat het aangenaam aanvoelt voor je paard. Synthetische stoffen, zoals biothaan bijvoorbeeld, zijn handiger en gemakkelijker te onderhouden.

4) DOE JE JE PAARD BEENBESCHERMERS AAN? Een veelgestelde vraag! Indien mogelijk doe je dat beter niet, zeker niet wanneer je door het water moet. Zo zouden ze kunnen loskomen. Bovendien zullen beenbeschermers op zanderige stukken door het zweet of het water binnenin gaan schuren en kunnen ze je paard blesseren. Als je je paard toch beschermers aantrekt, zorg er dan voor dat alle ledematen helemaal schoon zijn.

Welke uitrusting heb je nodig voor een lange trektocht te paard?

Je paard optuigen

Als je zadeltassen gebruikt, denk er dan aan om het gewicht gelijkmatig te verdelen, zowel aan de flanken als voor- en achteraan. Doe je dat niet, dan raakt het zadel uit balans, waardoor je paard geblesseerd kan raken. Opgelet, de zadeltassen worden op het zadel geplaatst en het is dus het zadel dat de lading draagt en verdeelt.

Bij trektochten van meerdere uren neem je dus best regelmatig een pauze om je paard te ontlasten. Een paard wordt eerder vermoeid van de kilo's die het moet dragen dan van de opeenvolging van kilometers.  

Onmisbare spullen om mee te nemen:

EEN HOEVENKRABBER

JE PERSOONSGEGEVENS: BIJ HET PAARD VOOR HET GEVAL DAT JE HET KWIJT RAAKT

JE TELEFOON: OP ZAK, LIEVER DAN IN JE ZADELTAS

Wandel bij het begin van een lange tocht eerst tien minuten naast je paard, zodat al het materiaal goed kan uitbalanceren. Zo zal je zadel stabieler liggen en kan je paard rustig aan de extra last wennen voor je het bestijgt.

Enkele interessante tips

Hoe kies ik een paardrijcap?

Hoe kies ik een paardrijhelm?

Jong of oud, veiligheid staat voorop bij het beoefenen van de ruitersport. Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste paardrijcap, om zo je favoriete sport, paardrijden, veilig te kunnen beoefenen.