comment-utiliser-les-vitesses-dun-velo-et-quand-les-passer

Alles wat je moet weten over de versnellingen van je fiets

Versnellingen op je fiets? Handig, maar weet je ook hoe je ze het efficiëntst gebruikt? Hier alvast enkele handige tips.

Zowat elke fiets of elektrische fiets is vandaag uitgerust met versnellingen. Bij het ene model zijn die talrijker dan bij het andere, al naargelang het type fiets. Maar wat is de beste versnelling voor je dagelijkse rit naar het werk? En wat met een wisselend reliëf of sportieve tripjes met de koersfiets? Ontdek hier hoe je de versnellingen van je fiets optimaal tot hun recht doet komen.

Alles wat je moet weten over de versnellingen van je fiets

Fietsversnellingen: wanneer zijn ze nuttig?

Op de weg zal je nooit een bord tegenkomen dat aangeeft welke fietsversnelling je moet gebruiken. En maar goed ook. De keuze van versnelling is vooral een kwestie van beleving:

Schakel een tandje lager wanneer je te veel weerstand voelt tijdens het fietsen. Denk maar aan tegenwind of een klim.

Heb je eerder het gevoel dat je ‘in het niets’ aan het trappen bent? Schakel dan een versnelling hoger. De hoge versnellingen zijn onder meer van toepassing bij meewind of een afdaling.

Tip: aarzel niet om geregeld hoger of lager te schakelen, in functie van de weerstand. Op die manier blijft je inspanningsniveau het stabielst.

Eén of twee schakelaars?

Als je fiets voorzien is van één enkele schakelaar is het simpel: je klikt tot je de ideale tred gevonden hebt. Bij fietsen met twee schakelaars (en dus twee derailleurs) ga je als volgt te werk:

Vóór je van tandwiel op het achterwiel verandert (rechterhendel), moet je het juiste blad op het voorwiel selecteren (linkerhendel).

Let erop dat je de ketting nooit ‘kruist’: groot blad vooraan en groot tandwiel achteraan of klein blad vooraan en klein tandwiel achteraan. Zowel je ketting als je tandwielen zullen hierdoor sneller slijten.

Alles wat je moet weten over de versnellingen van je fiets

Versnellingen op de fiets: dit doe je beter niet

Om technische problemen of ongevallen te vermijden, zijn er een aantal zaken die je maar beter niet uitprobeert. Enkele voorbeelden:

- Schakel nooit van fietsversnelling wanneer je stilstaat.

- Schakel niet wanneer je aan het uitbollen bent, alleen wanneer je trapt.

- Bedien nooit twee schakelaars tegelijkertijd.

- Wacht niet tot het allerlaatste moment om te schakelen, maar anticipeer. Komt er een heuvel aan? Schakel dan tijdig een tandje lager.

Onderhoud en afstellen van de ketting en derailleur van je fiets

Om op een efficiënte manier te kunnen blijven gebruik maken van je versnellingen, moet je ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen van je fiets goed onderhouden en afgesteld worden.

Wanneer je je fiets kuist, of wanneer je in de regen hebt gereden, moet je er goed op toezien dat je ketting niet gaat roesten. Vergeet ze dus zeker niet opnieuw in te vetten nadat ze in contact is gekomen met water.

Op zoek naar meer tips of artikels? Neem een kijkje op Sportadvies!

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Omdat er niets zo vervelend is als een fiets met versnellingen die slecht werken of vanzelf verspringen, leggen we uit hoe je versnellingen correct afstelt.

jonge man die fietsen leren in de stad

Leren fietsen als volwassene

Leren fietsen als volwassene is niet zo eenvoudig. Angst, schroom en schaamte door nooit te hebben leren fietsen, kan volwassenen tegenhouden. Overwin deze hindernissen en begin eraan: leren fietsen kan op elke leeftijd! Laat je niet ontmoedigen, leren fietsen kan verschillende weken duren ...

Hoe maak je je fiets goed vast?

Hoe maak je je fiets goed vast?

Als je niet wilt dat je fiets gestolen wordt, moet je ze natuurlijk goed vastmaken zoals het hoort.Dieven hebben meer en langer werk om een goed vastgemaakte fiets te stelen. Hoe je je fiets bevestigt, is belangrijk. Er bestaan daarbij enkele regels die je in acht moet nemen.

hoe-kies-je-een-kinderfiets

Hoe kies je een kinderfiets?

Van die allereerste kinderfiets tot een volwaardige fiets voor tieners, je houdt best rekening met een aantal zaken als je een kinderfiets koopt.

velo_derailleur_avant

Stap voor stap een voorderailleur afstellen

Wil je je voorderailleur afstellen en ben je op zoek naar een handleiding? Ontdek ons stappenplan en ga meteen aan de slag.

Een fietsband vervangen

Hoe vervang je een fietsband?

Een fietsband vervangen? Dat klusje kan in enkele minuten geklaard zijn. Ontdek hoe je een fietsband monteert en demonteert!

tilt 500 blanc

Hoe herstel ik een lekke fietsband?

Een lekke band is het meest banale voorval dat een fietser kan overkomen, en ongetwijfeld ook het meest zenuwslopende probleem. In dit artikel leggen we je uit hoe je in vijf eenvoudige stappen een lekke band herstelt en hoe je het probleem voorkomt.

fietsenstuur

Hoe het stuur van je fiets afstellen of veranderen?

Staat je fietsstuur te hoog, te laag, te veraf of te dichtbij? Lees hier hoe je het stuur van je fiets kan afstellen of veranderen!

hoe stel je je fietsremmen af?

Hoe stel je je fietsremmen af?

Je fietsremmen afstellen is heel gemakkelijk en neemt slechts een tiental minuten in beslag. Lees hier hoe het moet!

binnenband

Hoe kies je een binnenband?

Het is soms moeilijk om de juiste binnenband voor je fietsband te vinden. Hier vertellen we je alles wat je moet weten om geen foute keuzes te maken.

pompe vélo btwin

Hoe kies je een fietspomp?

Handpompjes, CO2-gaspatronen, voetpompen, compacte voetpompen... Welk product heb je nodig voor welk gebruik?

pomp-fiets-btwin

Hoe een fietspomp gebruiken?

Wil je weten hoe je een fietspomp optimaal gebruikt? We geven je enkele tips die je het leven gemakkelijker maken.