meisjes aan het fietsen

De week voor de Ronde Van Vlaanderen

.

Koppenberg, Taaienberg, Oude Kwaremont, Paterberg, … mythische namen, je hebt ze de afgelopen maanden verschillende keren veroverd. Je weet perfect waar op het Ronde van Vlaanderen-parkoers ze hun opwachting maken. Nog even en jouw gloriemoment komt eraan. Hoe breng je die laatste week nu best door om optimaal aan de start te staan?

Training de week voor d-day 

Het hoofdblok van je training moet nu echt wel definitief achter je liggen. Duur-, intervalen klimtrainingen, daar is deze week geen sprake meer van. Rust en compensatie zijn de kernelementen. Gesteld dat je afgelopen zondag nog je laatste training deed, dan zou ons trainingsschema voor maandag rust bevatten. Dinsdag, woensdag en donderdag plannen we vervolgens een korte training waarin vooral op souplesse gereden wordt. In geen enkele van die trainingen jagen we onze hartslag in het rood, geen enkele keer willen we echt helemaal buiten adem geraken. Relax en souplesse, laat de beentjes maar spinnen en geniet van die prima fysieke conditie die je momenteel op een wolk doet rijden.

 

sportieve meisje aan het fietsen

Eindelijk! terug eten.

Toegegeven, een paar maanden geleden kon je best wat eindejaarskilo’s en wintervet kwijtgeraken. Dat betekende honger lijden, een knorrende maag en dito humeur. Deze week smijten we het dieet helemaal om. Koolhydraten zijn momenteel de belangrijkste energiebron. Probleem is dat ons lichaam slechts een beperkte voorraad koolhydraten in de vorm van glycogeen kan opslaan. Is die voorraad leeg, dan schakelt het lichaam over op vetten en eiwitten en gaan je prestaties zienderogen achteruit. De man met de hamer, het is geen onbekende. Vanaf nu start je met het verhogen van de hoeveelheid koolhydraten met ongeveer 10 gram per kilogram lichaamsgewicht. Combineer dat met minder trainingsuren en de voorraad glycogeen in de spieren kan worden verdubbeld. Deze ‘carbo-loading’ kan er weliswaar toe leiden dat je lichaamsgewicht toeneemt, maar geen nood, dat is voornamelijk vocht. Zodra je in de heuvelzone komt, is dat extra gewicht alweer lang uitgezweet. Koolhydraatrijk voedsel vind je vooral in volkorenbrood, volkorenpasta, muesli, granola, bananen, … maar ook in geconcentreerde suikerbronnen zoals sportdrank. Een normaal en gezond voedselpatroon volstaat niet om je koolhydraatreserve te verdubbelen. Uiteraard zijn vetten uit den boze.

sportieve meisje aan het fietsen

3, 2, 1 ... Start

De dag van de waarheid, het moment waarvoor je je sociaal leven en familie maanden verwaarloosd hebt. Je voeding vandaag moet licht verteerbaar zijn, arm aan eiwitten, vetten en vezels. Je wilt geen krampen krijgen of energie verliezen aan het verwerken van je voedsel. Koolhydraten zijn opnieuw het toverwoord. Ontbijten doe je vroeg, idealiter zelfs drie uur voor de start. Een ontbijt van sandwiches met jam, banaan, pannenkoeken, … het hoort er bij. En drinken, veel drinken. Ook dat start reeds van bij het ontbijt; water, koffie, thee, vruchtensap. Blijf vooral de hele dag door drinken, zelfs als je geen dorst hebt. Gebruik je specifieke sportdrank, neem dan een aantal zakjes met je favoriete poeder. Je weet nooit hoe je maag reageert op andere sportdrank. Tijdens de rit eet je je sportrepen, maar een beetje vast voedsel in de vorm van een sandwich of een wafel, … hoef je heus niet te weigeren.

Trouwe kameraad

Je fiets staat natuurlijk reeds dagen van te voren netjes te blinken. Het parkoers van de Ronde van Vlaanderen is niet enkel voor de renner maar ook voor het materiaal veeleisend. Kies een fiets die voldoende comfortabel is. Superlichte banden horen daar niet bij. Ga liever voor een band die een stootje kan verdragen. Een beetje minder druk helpt om de schokken van de vele kasseistroken te verwerken en levert extra grip. Nadeel is dat je met ‘plattere’ banden sneller lek rijdt. Op je stuur kan je eventueel een extra lint voorzien. Dat heeft niet enkel het voordeel schokdempend te werken, maar maakt je greep breder en comfortabeler. Zorg voor twee drinkbushouders.

Kleding

Welk weer het wordt, kunnen we nu nog niet voorspellen. De combinatie begin april en Vlaanderen staat vaak synoniem voor fris en nat lenteweer. Hou daar rekening mee. Voorzie een klein opvouwbaar regenjasje of een windvest. Je dag start je best met armen beenstukken. Wordt het in de loop van de dag warm, dan kan je die snel uittrekken. Draag vooral niet té veel kledij. Zweten zorgt voor vochtverlies en dat brengt je interne vochthuishouding in de war. Kies voor ademende kledij die de regen tegenhoudt, maar toch het zweet laat verdampen.

jongen fietsen

De finish

We weten het, na de wedstrijd moet je recupereren. Maar als je op dat moment meer zin hebt in een frisse bruine van hoge gisting dan een eiwitrijke shake, dan heb je die wat ons betreft dubbel en dik verdiend.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

De 5 favoriete hellingen in Wallonië van onze fietsexpert

5 hellingen om "naar uit te fietsen" in Wallonië

De Waalse klassiekers staan bol van de klimmetjes met klinkende namen. Onze copywriter Nicolas loodst je doorheen zijn 5 favoriete heuveltjes.

topbanner

De kasseiklassiekers: tips & tricks

Haast alle voorjaarsklassiekers hebben een versie op maat van wielertoeristen. Zin om deel te nemen? Neem dan wel best onze tips over het rijden op kasseien in acht!

6 onmisbare accessoires voor je koersfiets

6 onmisbare accessoires voor je koersfiets

Zin in een ritje op de koersfiets? Naast een aangepaste tenue zijn er nog enkele accessoires die je comfort en veiligheid kunnen doen toenemen.

vélo de route

Fietser, ken je je wegcode?

Deze tien vragen moet je kunnen beantwoorden voor je veilig met je fiets op pad kunt.