plongée_sous_marine_subea_decathlon

Advies om te duiken met een buddy

Geen monitor of groepsleider meer om je duikparameters in de gaten te houden ... je bent op jezelf aangewezen onder water! Vanaf nu moet je elke duik organiseren en plannen. Om te gaan duiken op eigen houtje moet je immers bepaalde regels naleven om een zeker niveau van veiligheid te waarborgen voor jou en je duikbuddy. Subea geeft je een aantal tips voor een geslaagde duiksessie met je buddy!

De briefing vooraf

Het doet er niet toe of je je buddy al lang kent, een voorbespreking is noodzakelijk. Vergeet niet dat hij of zij je misschien zal moeten helpen: benut dit moment dus om te praten en daarna voluit en vol vertrouwen te genieten van je duiksessie. Houd je niet in, wees niet bang en uit jezelf! Een duiksessie wordt al voorbereid op de boot, en de communicatie wordt complexer onder water. Het is dus belangrijk om misverstanden te vermijden en verrassingen te voorkomen onder water. Onder duikers geldt het volgende: "ik zeg wat ik doe, en ik doe wat ik zeg". Je moet dus vóór je het water ingaat al een duidelijk beeld hebben van je duiksessie: Welke richting? Welke waarden (diepte, tijd, decompressiestops ...)? enz.  

Wie is je buddy?

Er zijn verschillende punten waarmee je rekening moet houden: Wanneer heeft hij of zij laatst gedoken? Hoe is zijn of haar gezondheidstoestand? Zijn er specifieke problemen? Welke tekens gebruikt hij of zij? enz. Vanzelfsprekend is ditgeen sluitende lijst van de vragen die je moet stellen voordat je gaat duiken, maar je kunt je erop baseren. Als je buddy bijvoorbeeld oorproblemen heeft bij het dalen, kun je geleidelijker afdalen met regelmatige “stops” om te zien of alles goed gaat. Vermeld het ook als je het snel koud krijgt. Met koude wordt vaak geen rekening gehouden, terwijl dit element toch kan meespelen bij ernstige ongevallen. Als je moeilijkheden of ongemak ondervindt, mag je niet aarzelen en niet gegeneerd zijn om de duiksessie vroeger dan voorzien te stoppen.~We kunnen nog allerlei andere voorbeelden aanhalen, maar in het kort kunnen we stellen dat je bepaalde informatie en gevoelens nooit mag onderschatten. Verwaarloos geen enkel aspect en wees nederig in een voor ons ongebruikelijke omgeving!

De uitrusting 

Kijk even naar de uitrusting van je buddy voordat jullie het water ingaan en kijk aandachtig hoe zijn of haar instrumenten geplaatst zijn. Voer een algemene controle uit van zijn of haar uitrusting, zodat je weet waar alles zit als er een probleem zou zijn onder water: Welk type vest gebruikt je buddy? Welk opblaassysteem? Waar zitten de ontluchters? Heeft hij of zij een OSB? Hoe is zijn of haar computer ingesteld? enz. Het zijn stuk voor stuk essentiële gegevens voor efficiënte communicatie en assistentie.