regenbroek ruiter ruitersport

Een goede uitrusting om paard te rijden in de regen

Je hebt niet het geluk een overdekte manege te hebben in de winter? Geen paniek. Weet dat zelfs sommige topruiters het hele jaar door buiten trainen met hun prijspaard. Alles draait om een goede uitrusting, zodat de regen geen spelbreker kan zijn.

Je hebt niet het geluk een overdekte manege te hebben in de winter? Geen paniek. Weet dat zelfs sommige topruiters het hele jaar door buiten trainen met hun prijspaard. Alles draait om een goede uitrusting, zodat de regen geen spelbreker kan zijn.

Regenuitrusting voor je paard

De eerste reflex als het regent en koud is: leg een waterdicht nierdeken op. als je paard geschoren is, neem dan best een met fleece gevoerd model om te zorgen voor extra warmte.~ ~Een trucje: sommige paarden worden gehinderd door de druppels die op hen vallen en schudden met hun hoofd. dat valt uiteraard te begrijpen. aarzel dus niet om een muts op de oren van je paard te zetten. het zal nog steeds nat worden, maar voelt de druppels die op hem vallen niet meer, wat toch een beetje aangenamer is.

fouganza_weather

Regenuitrusting voor jezelf

Bescherm je dijen. heb je al eens geprobeerd het nierdeken over je dijen te trekken? geen aanrader! dat is niet heel praktisch. normaal zit het vast onder de zweetbladen, maar dan gaat het flapperen en worden de billen van je paard blootgesteld aan tocht, niet echt ideaal. je zorgt beter voor een waterdichte en warme broek.~ ~Let erop dat je jas goed waterdicht is. niets zo onaangenaam als voelen dat het water door je kleren begint te sijpelen. maak hem dus zeker opnieuw waterdicht nadat je hem gewassen hebt, zonder wasverzachter. doe niet te veel aan als je gaat paardrijden, je loop het risico het te warm te krijgen omdat je jas minder ademt als hij waterdicht is. het beste is nog om een lichte regenjas aan te trekken boven een jasje, als het niet te koud is.~ ~Geef de voorkeur aan dikke handschoenen die niet te veel water doorlaten. het is moeilijk volledig waterdichte modellen te vinden, maar vermijd modellen in netstof.

En dan?

Na een ritje in de regen moet je extra zorg dragen voor je materiaal. Je mag dan misschien de uitrusting van een pro hebben, al je materiaal in leer krijgt het zwaar te verduren in de regen. Water en leer zijn dan ook niet de beste vrienden. Maar onthoud een ding: hoe beter je je lederen spullen onderhoudt, hoe minder ze de gevolgen van de regen ondervinden. Ga als volgt te werk:

- Laat je lederen spullen drogen. leg ze indien mogelijk binnen, maar zeker niet in de buurt van de verwarming, dan zou het leer keihard worden.

- Doe een klassiek onderhoud zodra alles droog is.

- Voor lederen laarzen en boots: borstel de ritssluiting zorgvuldig af om te vermijden dat er nat zand in blijft kleven en doe ze erna meteen weer dicht. eenmaal droog kan je ze reinigen met zeep en voeden.

- Laat je helm zeker niet drogen in de buurt van een warmtebron. dat zou de kwaliteit van de schuimdelen die je beschermen bij een val, kunnen aantasten.

En mijn paard?

Bedek je paard met een zweetdeken zodra je terug droog zit en je het afgezadeld hebt. Bedek het niet meteen met een dik deken, zo gaat het meteen weer zweten.