comment préparer ma course de cross

Bereid je voor op je eerste veldloop

MET SOFIE VAN ACCOM

Wanneer het atletiekseizoen aan zijn winterslaap begint, ontwaakt het veldloopseizoen. De atletiekpiste wordt ingeruild voor grasvelden, modder en zand. Zomers weer maakt plaats voor vriestemperaturen en regenbuien. Je hebt waarschijnlijk nu al door dat je best niet onvoorbereid je eerste veldloop tegemoet gaat.

Tips van sofie die jou of je kind helpen bij de eerste veldloop

De inschrijving. Die gebeurt ter plaatse. Meestal schrijf je jezelf in bij je eigen club. De kans is groot dat zij in een kenmerkend tentje op de wedstrijd aanwezig zijn. Daar vul je een kaartje in met een aantal gegevens, (naam, geboortejaar en categorie) en dat bevestig je achter je startnummer met een veiligheidsspeldje. In sommige provincies is de inschrijving gratis, in andere provincies is de inschrijving betalend. Je kan je ook inschrijven als je niet bij een club bent aangesloten. Dan betaal je nog een kleine som voor je daglicentie.

De warming-up. Als je bent aangesloten bij een club, kan je in de meeste gevallen bij de clubtrainers terecht. Voor de jeugd wordt er vaak een half uur tot drie kwartier voor de start een gezamenlijke opwarming georganiseerd. Ikzelf begin met een rustig loopje van een kwartier. Daarna stretch ik de belangrijkste loopspieren en bereid ik mijn lichaam voor met loopoefeningen, zoals de ‘hak-bil’. Het laatste wat ik doe zijn korte sprintjes, eerst op mijn loopschoenen, vervolgens op mijn spikes.

De wedstrijd. Voor de jeugd raad ik vooral aan om plezier te hebben bij de wedstrijd! Voor hen is het niet belang rijk om met tactiek een wedstrijd te benaderen. Wel is het belangrijk dat je comfortabel de afstand kan lopen. Bij de benjamins (geboren in 2011, 2012 en 2013) ligt de afstand tussen de 600 m en 1000 m, bij de pupillen (geboren in 2009 en 2010) tussen de 1000 m en 1500 m en de miniemen (geboren in 2007 en 2008) lopen tussen de 1500 en 2000 m.

De kledij. Laagjes! Je neemt best wel wat kleren mee. Naargelang de temperatuur draag je nog één of twee lagen extra op je wedstrijduitrusting. Dat kan bijvoorbeeld een extra shirt, vestje of lange loopbroek zijn. Die kan je dan een voor een uittrekken tijdens de opwarming. De wedstrijd zelf leg je af in een singlet en loopshort. Als je bij een club bent aangesloten is het in België ook verplicht om te lopen in de wedstrijduitrusting van de club. Bij hele lage temperaturen zie je bij de jeugd dat er vaak een shirt onderaan wordt gedragen of zelfs in een langere aanspannende broek wordt gelopen. Vergeet zeker ook geen warme kledij voor na de wedstrijd.

De spikes. Voor de veldlopen kan je een specifeke veldloopspike gebruiken. Die zijn iets zwaarder, geven meer stabiliteit en zijn duurzamer. Beter aangepast aan de winterse omstandigheden, dus! Het grootste deel van de jeugd loopt evenwel op allroundspikes die je voor beide disciplines kan gebruiken. Het is ook belangrijk om de juiste spikepunten te kiezen. Hoe langer, hoe meer grip. Op een heel modderig parcours gebruik je maar beter pinnetjes van 15 mm. Op de meeste ondergronden ben je wel al geholpen met 9 mm of 12 mm. Je trekt de spikes best nogal stevig aan, zo kan je hem zeker niet verliezen in de modder of onder de voet van een andere loper. Zorg er wel voor dat je voet nog genoeg bloeddoorstroming krijgt. Na de wedstrijd was je de spikes zo snel mogelijk. Anders droogt het vuil en dat is niet goed voor de duurzaamheid van je spike. Ikzelf zet ze in een badje met lauw water. Het voornaamste vuil en slijk komt er dan al af. Eventueel kan je zelfs wat dreft toevoegen. Heel hard schrobben op de spikes is niet aan te raden.

De voordelen. Op het einde van het zomerseizoen kijk ik altijd uit naar het veldloopseizoen. Het is een heel afwisselende discipline, elke veldloop heeft een ander parcours. Er wordt geen nadruk gelegd op de tijd, dus de druk is minder groot. Dat is ook een groot voordeel voor kinderen. Het is ook zalig om je sport in de Belgische natuur uit te voeren!

De motivatie. Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar in de jeugdreeksen is het vooral belangrijk om het plezier van de sport te ontdekken. De trainingen bestaan dus best gewoon nog uit een aantal spelen waar een trainingsfunctie achter zit, maar waar de pret wel primeert. Ik zie heel vaak kinderen die al vroeg beginnen met serieuze trainingen, maar die houden het vaak niet heel lang vol. Ik ben pas rond mijn 15de met echte trainingen begonnen, en kijk, ik loop nog altijd met evenveel passie!

Sofie Van Accom

Sofie van accom

Sofie (30) is een van de beste veldloopsters van ons land. Ze werd Belgisch kampioene korte cross en verzamelde al enkele podiumplaatsen op de lange afstand. In het zomerseizoen richt ze haar vooral op de 1500 m op de piste. Naast haar loopcarrière is ze ook aan de slag bij Decathlon Olen.