FOUGANZA FLYMASK

Hoe bescherm ik mijn paard tegen insecten?

De massale aanvallen van insecten kunnen je paard erg hinderen. We stellen enkele middeltjes voor om je paard te beschermen tegen de beestjes.

vliegendeken

Specifieke producten om je paard te helpen

Om je paard te helpen bij het bestrijden van insecten bestaan er insectenverdrijvers, die de insecten (vliegen, onweersvliegjes, paardenvliegen, muggen...) op afstand houden en insecticiden om ze te doden. De insectenverdrijvers worden rechtstreeks op het paard aangebracht terwijl de eerder giftige insecticiden toegepast worden op de plaatsen waar ze leven. Omwille van de giftigheid van de insecticiden is het wenselijk voor het gebruik inlichtingen te vragen aan de vaste dierenarts.

Er bestaan specifieke producten om je paard tegen insecten te beschermen.

- Je hebt de keuze uit heel wat verschillende insectenverdrijvers, afwerende middelen in de vorm van sprays, rollers of gels, veelal op basis van citronella. Op het hoofd van het paard gebruik je best een roller, waarmee je het product voorzichtig op de gevoelige zones kunt aanbrengen. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van een spons als de spray je paard wat schrik aanjaagt. Je kan bij het wassen van je paard ook shampoo met Citroënella te gebruiken. De geur van die shampoo dringt in de huid en houdt de beestjes weg.

- Om te voorkomen dat paardenvliegen de oren van hun rijdier komen prikkelen, gebruiken sommige ruiters een oornetje.

- Het vliegenmasker van honingraat is erg doeltreffend om de ogen en de oren van het paard te beschermen. Het wordt vastgezet met zelfklevende stroken en er hoeft geen halster voor gebruikt te worden, vooral handig voor paarden in de weide of de paddock.

- De vliegenfrontriem wordt vastgemaakt aan een hoofdstel of halster om de ogen van het paard te beschermen, of hij nu in de weide staat of bereden wordt. Er bestaan echter ook verschillende vliegenfrontriemen die enkel bedoeld zijn voor paarden in de weide en aangebracht kunnen worden zonder halster.

- Voor paarden die zeer gevoelig zijn voor insecten en hun steken blijft het vliegendeken met neck cover (halsbescherming) van luchtige stof (honingraat of mesh) de beste optie (zie foto). Dit maakt het mogelijk het hele lichaam van het paard te beschermen; zeer praktisch, zeker bij zomerdermatitis.

Enkele extra tips om je te helpen

- Je kunt look (in poedervorm of in stukjes) toevoegen aan de voeding van je paard. Na absorptie zorgt dit bij transpiratie voor een geur die insecten op afstand houdt. Look staat er ook voor gekend de bloedsomloop te verbeteren.

- Vergeet wanneer je erop uit trekt de insectenwerende roller niet mee te nemen; die past makkelijk in je zak en zorgt ervoor dat je waar nodig het product opnieuw kunt aanbrengen.

- Laat je paard voor het eerste gebruik van het vliegenmasker wennen aan dit nieuwe element dat mogelijk zijn dagelijkse routine verstoort. Dus laat hem niet meteen een hele dag met het masker aan lopen.

- Opgelet, de doeltreffendheid van insectenwerende middelen raakt aangetast door de transpiratie van het paard. We raden dus aan om het product voor een optimale bescherming regelmatig aan te brengen.