Lopen in het donker

Hoe kan ik gaan lopen in het donker?

Hardlopen in het donker kan een spannend avontuur zijn! Wij hebben een aantal waardevolle tips voor je verzameld. Ontdek handige adviezen, interessante feiten en alles wat je moet weten om veilig te blijven en de juiste uitrusting te kiezen.

Hardlopen in het donker geeft je een compleet nieuwe loopervaring. Meer en meer mensen proberen het. En niet alleen omdat dat makkelijker is dan tijdens een drukke werkdag, maar voornamelijk omdat het gewoon leuk is. Of wanneer de duistere avond je favoriete loopmoment wordt...

Hoe kan ik gaan lopen in het donker?

Wat heb je nodig?

De nacht is vijandig. Zo lijkt het toch voor degenen die in het donker lopen. Vooral wanneer het de eerste keer is! Je vertrekt niet voor een gewoon rondje joggen in het park in de buurt. Zien en gezien worden. Dat is prioriteit nummer één.

Een borstlamp of een hoofdlamp zijn verplichte metgezellen voor de nachtelijke loper. Vertrek nooit zonder een lamp en neem altijd extra batterijen of een reserveaccu mee. Je wilt namelijk niet alleen en zonder licht in een open vlakte stranden. We maken een onderscheid tussen actieve en passieve verlichting.

- Actieve lichtuitrusting, dat wil zeggen uitrusting die licht uitstraalt, zoals een hoofdlamp of een borstlamp om te kunnen lopen met de best mogelijke zichtbaarheid op de weg

- Passieve lichtelementen dragen, zoals reflecterende stroken op je outfit; zij zullen het licht van auto's, fietsen, straatverlichting of zelfs de hoofdlampen van je looppartners weerkaatsen en je op die manier zichtbaarder maken. Je kan ook enkele van onze passieve lichtjes om je uitrusting vastklikken om goed op te vallen. Een extra tip is om fluokleuren te dragen.

Hoe kan ik gaan lopen in het donker?

Welke sterkte?

Het lichtveld

Het veld van je hoofdlamp of borstlamp wordt bepaald door de lichtsterkte (uitgedrukt in lumen) en de breedte van de lichtbundel. We maken een onderscheid tussen twee velden, geschikt voor verschillende sporten:

- Sporten met trage bewegingen (wandelen, kamperen, vissen, etc.).
Kies voor een lichtsterkte van minimaal 40 lumen en een brede lichtbundel, zodat je goed om je heen kunt kijken.

- Sporten met snelle bewegingen (hardlopen, trailrunning, fietsen, steppen, skaten)
Kies een lamp met een lichtsterkte van minstens 100 lumen zodat je ver voor je uit kunt kijken en eventuele obstakels goed op tijd kunt zien.

De lichtstanden

Lampen komen met verschillende soorten lichtstanden: aan jou om te bepalen welke je nodig hebt!
> Een krachtige stand, voor de meest intensieve sporten
> Een spaarstand, voor de grootste autonomie
> Een rode stand, om te kunnen zien zonder de omgeving te verblinden
> Een knipperstand voorop, om zichtbaarder te zijn
> Een rode knipperstand op je achterhoofd, om je aanwezigheid te signaleren.

Als je bijvoorbeeld in de stad of op de weg sport, kies dan zeker voor veiligheid en neem een lamp met een rood knipperlicht op je achterhoofd of op je rug!

De autonomie

De autonomie kan variëren van 2 uur tot 30 uur, afhankelijk van de standen die je gebruikt: hoe krachtiger het licht, hoe lager de autonomie. Bekijk zeker eens de verpakking of het instructieboekje om te zien wat jouw product aankan

Hoe kan ik gaan lopen in het donker?

Enkele belangrijke tips om door te nemen

- Begin geleidelijk: krijg vertrouwen in jezelf door te beginnen met een uitstap op een route die je overdag al eens afgelegd hebt. Zo ontdek je de precieze topografie van het terrein, het wegdek en mogelijke schuilplaatsen.

- Controleer voor de training de weersomstandigheden. Je kunt een nachtelijke run beter afzeggen als er veel neerslag (regen of sneeuw) is voorspeld. Ga ook niet zonder een goede basiservaring op pad als het kwik onder nul daalt.

- Neem kortere passen dan normaal om de impactpunten goed te kunnen voelen. Zo blijf je geconcentreerd op je onmiddellijke omgeving - behalve op goede asfaltwegen - en let je er toch regelmatig op of het terrein niet plotseling of onverwacht gaat veranderen. Vertraag op gladde of modderige ondergronden om een plotse val te voorkomen.

- Neem een mobiele telefoon en een minimum aan proviand mee. Je moet bij een zware val of als je je echt niet lekker voelt om hulp kunnen bellen en enkele uren zelfvoorzienend kunnen zijn.

- Met twee is toch leuker dan alleen? Laat je vergezellen. Het is niet alleen leuker maar ook veiliger. Als je geen andere keuze hebt dan alleen te trainen in het donker, wees dan extra aandachtig voor je omgeving en neem geen risico's: laat muziek voor wat hij is, loop niet langs plekken waar je onaangename ontmoetingen kunt meemaken, laat je naasten weten welke route je volgt en wanneer je ongeveer zou moeten terug zijn.

- Neem ook een fluitje mee (aanwezig op de Kalenji-rugzakken) en je gsm voor het geval dat.

- Ga goed aangekleed op pad. Donkere dagen zijn er vooral in de winter, zorg dus dat je je beschermt tegen de kou en neerslag. We denken dan vooral ook aan de uiteinden van je ledematen: handschoenen, een muts, goeie kousjes...

- Je eigen grenzen zo goed mogelijk kunnen inschatten, is van essentieel belang om je inspanning goed te doseren en het nemen van risico's te vermijden. Hou contact met andere lopers als dat mogelijk is. Zet in elk geval al je zintuigen op scherp. 's Nachts lopen is in elk geval een buitengewone ervaring!

Hoe kan ik gaan lopen in het donker?

Bij nacht zijn alle katjes grauw

Recente studies hebben het bewezen: katten veranderen niet van kleur 's nachts. Het zijn de grenzen van het menselijk oog die maken dat we bij zwak licht kleuren niet meer goed van elkaar kunnen onderscheiden. Eenvoudig uitgelegd: het netvlies is opgebouwd uit twee celtypes: staafjes en kegeltjes. De kegels kunnen kleuren onderscheiden, maar hebben daar licht voor nodig.

In het donker zijn het dus de staafjes die voor ons zicht zorgen. Ze zijn zeer gevoelig en zorgen ervoor dat we kunnen zien bij weinig licht, maar ze kunnen slechts één beeld omzetten in zwart en wit.

Hoe verfijnd het menselijk oog ook is, we kunnen 's nachts zeker niet zo goed zien als dieren. Het biedt een goed zicht bij nachten met helder maanlicht, maar onvoldoende zicht in het pikdonker.

Met een verminderd zicht kunnen we niet goed anticiperen op hindernissen. Je trapt gemakkelijker in een plas, tegen een stuk steen of in modder. Je voetafrol moet dus best korter en soepeler zijn.

Hoe kan ik gaan lopen in het donker?

Beleef sterke sensaties

Zodra je alle nodige maatregelen hebt genomen om te kunnen genieten van een loopje onder de sterrenhemel, kan het echte plezier beginnen.

Scherpe zintuigen: omdat je iets minder goed ziet, zullen je gehoor, zicht en geur scherper worden. Details die je overdag niet opmerkt, zullen plots uitvergroot worden: de geur van planten, het geritsel van de bladeren in de bomen, je ademhaling, je looppas… Je zal ook aandachtiger zijn voor je lichaam en je gevoelens tijdens de looptocht.

Ontdek de schoonheid van de landschappen in het maanlicht en onder de sterrenhemel (met een beetje geluk kun je de Melkweg zien), anders kun je genieten van het uitzicht op verlichte steden (dat is ook mooi)!

Je kunt ook werken aan je proprioceptie of positiezin, namelijk het vermogen om de positie van je eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen.

Geen te drukke fietspaden of wandelwegen deze keer. De weg is van jou! Druk gebruikte wegen krijgen een nieuw gezicht, soms magisch, soms beangstigend. De halo van je looplamp danst voor je uit en onthult misschien wel de aanwezigheid van een verbaasd dier. Proef de rust en geniet van dit moment om helemaal tot jezelf te komen.

Misschien heb je ook het geluk dag en nacht in elkaar te zien overgaan, en prachtige zonsopgangen of zonsondergangen te kunnen bewonderen!

Al deze sensaties brengen je in vervoering, de indruk van je snelheid neemt toe. In de zomer is de lucht koeler en kan je 's nachts sneller lopen dan overdag. In de winter ben je bijna verplicht om in het donker te gaan lopen door de korte dagen. Geniet ervan!

Hoe kan ik gaan lopen in het donker?

Een trend voor lopers

Meer en meer wedstrijden worden 's nachts gehouden. 10 km, halve marathon of marathon: wedstrijden op de weg zorgen ervoor dat je het wedstrijdgevoel beleeft in een heel andere omgeving, in het licht van de stad.

Voor een authentieker gevoel kan je kiezen voor wedstrijden in de natuur zoals een trail. Lopers hebben dan enkel en alleen een Run Light bij om hun weg te verlichten. Het beeld van de lichtgevende banden van de honderden of zelfs duizenden lopers is onvergetelijk.

Tegenwoordig worden zelfs de meest originele nachtwedstrijden met een leuk thema georganiseerd. Zoals wedstrijden in het bos met zombies!