bien s'échauffer au basketball

Hoe kan je goed opwarmen voor basketbal?

Wat is er leuker en aangenamer dan je bal onder de arm mee te nemen en ergens voor de lol een balletje te gooien? Maar als je je wilt voorbereiden op een wedstrijd of op een echte training, of als je gewoon optimaal wilt kunnen genieten van je ontspanning onder de ring, raden we aan om je lichaam en geest goed op te warmen en klaar te stomen.

Hoe-kan-je-goed opwarmen?

Opwarming zonder bal

Voordat je gaat dribbelen en schieten is het belangrijk om je lichaam voor te bereiden. Het doel hiervan is om je lichaamstemperatuur te verhogen, je hart op gang te brengen, je spieren te verwarmen en je gewrichten te versoepelen. Het heeft geen zin om aan een dunkcontest te beginnen met koude spiren!  

De ideale opwarming is wat joggen. Begin je opwarming met een aantal keren op en neer te joggen over een half basketbalveld. Buk je aan elk uiteinde van het veld om de zijlijn aan te raken en keer je om. Blijf dit gedurende 5 minuten doen, om je lichaamstemperatuur te verhogen en je hart op gang te brengen.  

Nu je je wat soepeler voelt is het tijd voor de opwarming van je gewrichten, van beneden naar boven zodat je niks overslaat. Eerst je enkels: plaats een voet met je tenen op de grond en je hiel in de lucht, en draai wat rondjes zodat je je enkel goed draait. Herhaal dat met de andere voet. Ga vervolgens met een voet aan elke kant van een van de lijnen op het veld staan: ga op één been staan, en maak kleine sprongen van de ene naar de andere kant van de lijn. Herhaal dat vervolgens met het andere been. Om je knieën op te warmen ga je met je voeten tegen elkaar staan, met gebogen benen en je handen op je knieën. Maak in deze positie enkele draaibewegingen met je knieën, eerst de ene kant op, dan de andere kant.

De volgende stap is de polsen, en we blijven draaien! Vlecht je vingers in elkaar, en maak draaibewegingen met je polsen. Afsluiten doen we met de schouders. Plaats je rechterhand op je rechterschouder en je linkerhand op je... linkerschouder (kan je nog volgen?), en draai naar voren en naar achteren.  

Spieren

Als je klaar bent met je arabesken en windmolens, rest enkel nog de opwarming van de spieren: Hielen - billen: Begin aan de achterlijn van het veld en jog aan een stevig tempo naar de middenlijn. Daar keer je terug en loop je terug naar de baseline, waarbij je bij elke stap je bil aantikt met je hiel. Knieën optillen: Vertrek opnieuw vanaf de achterlijn, maak rechtsomkeert aan de middenlijn en keer met opgetilde knieën terug: til bij elke stap je knie op tot aan je heupen. Sprint: Vertrek nog eenmaal vanaf de achterlijn, maak rechtsomkeert aan de middenlijn en trek een sprintje terug.   Herhaal deze drie oefeningen drie keer, en voer daarbij de intensiteit telkens een beetje op.

Hoe-kan-je-goed opwarmen?

Opwarming met bal

Als je eenmaal klaar bent met je lichamelijke opwarming, kan je overgaan op de opwarming met de bal. En als je nog een tweede bal in de hand hebt, kan je je dribbeloefeningen nog wat pittiger maken. Leg een bal aan het uiteinde van de middenlijn, en ga zelf op de achterlijn staan, in een hoek. Dribbel al zigzaggend met de tweede bal naar de middenlijn. Verander bij elke verandering van richting ook van dribbelhand. Je kunt ook bij elke verandering van hand van dribbelmethode wisselen: achter je rug, tussen je benen, omgekeerd... Als je aan de middenlijn bent aanbeland, pak je de tweede bal en dribbel je over de middenlijn met een bal in elke hand. Je kunt afwisselen tussen gelijktijdig en om de beurt dribbelen met de twee ballen. Ga zo al wandelend omhoog langs de middenlijn. Maak je aan het andere einde van de middenlijn klaar om te schieten. Niet vanaf het midden van het veld, natuurlijk, het heeft weinig zin om wanhoopshots te oefenen. Plaats een van de twee ballen aan het uiteinde van de middenlijn en dribbel met de andere richting basket om te schieten. Probeer elke keer op een andere manier te schieten: lay up, rond de ring, vanuit de bucket, en waarom niet eens vanaf de driepuntlijn als je echt wilt scoren. Vang na je schot de rebound en ga al zigzaggend terug naar de middenlijn en de tweede bal. Zo kan je deze lus eerst in de ene richting, en dan in de andere uitvoeren, waardoor je uiteindelijk alle schietzones gehad hebt in je opwarming. En als je geen tweede bal tot je beschikking hebt, kan je over de middenlijn naar boven gaan met telkens een andere dribbeltechniek: achter je rug, tussen je benen door, gekruist, met je zwakke hand, dicht bij de grond... Alles wat je maar kunt bedenken!

Mentale voorbereiding: to-do list

Nu je de lichamelijke voordelen van de opwarming zelf hebt ervaren, kan je je volop geven in je basketbaltraining. Makkelijk toch? En toch zijn er nog dagen waarop geen enkele van je ballen in de basket gaat en, geef toe, het is nog frustrerender als al je schoten op de ring afkaatsen als je wel goed bent opgewarmd. Het punt is, basketbal blijft een behendigheidssport, en daarbij spelen ook concentratie en mentale voorbereiding een belangrijke rol. Wij geven je 5 voorbereidingstips mee, waardoor je altijd met de juiste mentaliteit aan een wedstrijd of training kunt beginnen:


Minder gelukte shots? Meer rebounds!

Het doel van basketbal is dan wel om punten te scoren, maar tijdens een wedstrijd mis je ook weleens! Zelfs op hoog niveau zijn shotpercentages van 40 % voor driepunters en 50 % voor tweepunters om van te dromen. Relativeer je gemiste shots dus gerust. Profiteer gewoon van die gemiste korven om je reboundvaardigheden bij te schaven!


Denk niet te veel na!

Waar bepaalde oefeningen er speciaal op gericht zijn om je bewegingen tot in de puntjes uit te werken, gaat het bij een wedstrijd enkel om spelen. Zelfs als iets niet lukt, kan het veranderen of ontleden van je bewegingen je spel alleen maar slechter maken. Blijf je open shots nemen, blijf in het tempo en laat je armen het werk doen! Vertrouw op je pols om de weg naar de basket te vinden.

Zorg voor een balans tussen sport en je dagelijkse leven

Je bent verzot op basketbal en brengt je hele leven door op het veld? Daar zou het probleem wel eens kunnen liggen. Om optimaal van je passie te kunnen genieten, is het belangrijk om onbezorgd te kunnen spelen. Een goede balans tussen je persoonlijke, professionele en sportieve leven is cruciaal om met lichte benen en een leeg hoofd te kunnen spelen. Maak voordat je naar de basketbal vertrekt bijvoorbeeld een lijstje met dingen die je nog thuis of op het werk moet doen. Je wilt onbezorgd kunnen spelen, en daarvoor is het belangrijk om geen last te hebben van storende gedachten tijdens de wedstrijd: als je je hoofd bij de kattenbrokken hebt, kan je niet anticiperen op passes om ze te kunnen onderscheppen. Op deze manier kan je probleemloos gaan sporten, dat werkt bevrijdend.


Mediteer, visualiseer

Je hebt ongetwijfeld een bepaalde routine voor je een vrije worp neemt. Een die je naar hartenlust herhaalt, en die je hoofd leegmaakt zodat je zonder erover na te denken je worp kunt nemen. Deze voorbereiding kan je ook toepassen op je wedstrijd in zijn geheel! Neem diep adem, denk positief, houd bepaalde zinnen of beelden vast in je hoofd die je op je gemak stellen en motiveren. En herhaal voor elke wedstrijd deze gebaren en gewoontes die je tot rust brengen. Visualiseer je doelstellingen, je bewegingen en je positie voor je het veld opgaat. Je kunt ook proberen te mediteren: neem 10 minuten de tijd om even stil te zitten, je ogen te sluiten en langzaam te ademen. Net als je lichamelijke opwarming zal deze mentale routine je helpen ontspannen voor een wedstrijd. En daardoor zal je ook soepeler en nauwkeuriger schieten.

Elke dag een beetje beter

Ten slotte is een van de belangrijkste punten van de mentale voorbereiding hoe je het basketballen van dag tot dag benadert. Neem bijvoorbeeld een schriftje mee in je sporttas om je doelen en vooruitgang in te noteren. Je vooruitgang in de gaten houden werkt motiverend en maakt het halen van doelen op lange termijn veel realistischer. En als laatste spelen ook je gewone levensritme, je slaap en je voeding een belangrijke rol in je mentale welzijn.

Hoe leer je dribbelen?

Hoe leer je dribbelen?

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het dribbelen? Welke tips en oefeningen helpen je om vooruitgang te boeken bij basketbal?

jebasketbalpaalkiezentarmak

Hoe kies je een basketbalpaal of -bord?

Hoe een basketbalpaal of -bord kiezen? Met onze tips wordt dat kinderspel! Ontdek ook al onze tips en aanvullende spelletjes...

howtochooseball

Hoe kies ik een basketbal?

Of je nu binnen of buiten speelt, je hebt altijd een passende basketbal nodig. Decathlon helpt je de juiste bal te kiezen op basis van je leeftijd, speelplek en niveau, zodat je volop kunt genieten van deze sport.

entrainement au dribble

Dribbeltraining: werk aan je balvaardigheid!

Heb je zin om te werken aan je crossovers en reverses? Ontdek onze basketbaloefeningen voor dribbeltraining.

hoot-jumpshot-basketball-tir-suspension

Basketbal: Hoe maak je een jump shot en een driepunter ?

Je wil de basket vinden en je werpafstand vergroten terwijl je basketbalt? Ontdek onze tips en trucks om je driepunters en jump shots te verbeteren!

Je zwakke hand trainen bij basketbal

Je zwakke hand trainen bij basketbal

Hoe train je je zwakke hand bij basketbal en word je een echte gesel voor tegenhandse verdedigers? Wij vertellen je er het fijne van.

Wanneer Decathlon en Tarmak officiële partners worden van de NBA

NBA en Decathlon, partners voor een unieke basketbal ervaring

Duik in de wereld van basketbal met Decathlon's NBA partnership! Ontdek een breed scala aan producten met officiële NBA-logo's en franchises: LA Lakers, Chicago Bulls, etc.

basketball_panneau_kipsta

Schiet meteen raak met de juiste basketbalpaal!

Wil je een basketbalpaal kopen? Dan heb je keuze uit verschillende types en moet je met een aantal factoren rekening houden. Lees er hier alles over!

basketbal alles weten over dunken

Basketbal: alles weten over dunken

Wat doe je het liefst op een basketbalveld? Als je meteen denkt aan dunken, dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je alles over deze tegelijk doeltreffende en spectaculaire basketbalmove.

passes bij basketbal

Werken aan je passes in het basketbal

Hoe verbeter je je passes en geef je meer assists bij basketbal? Wij vertellen je er het fijne van.

groupswerk sport basketball

Basketbal: Hoe kun je blessures en terugkomende pijnen voorkomen?

Basketbal is een leuke teamsport die snelheid en behendigheid combineert. Maar, net zoals bij talloze andere activiteiten, kun je je tijdens het spelen blesseren. Een slecht of nauwelijks behandelde blessure kan al snel erger worden of steeds terugkeren, een slecht teken voor de rest van je seizoen. Er zijn een aantal trucjes die veel verschil kunnen maken in het voorkomen en behandelen van kleine ongemakken.

ring bord basket

Terug beginnen basketballen: 3 tips van de coach

Kriebelt het weer om terug te beginnen basketballen? Volg de tips van onze basketbalcoach om zo goed mogelijk uit de startblokken te schieten!

Spieren-kweken-om-te-basketballen!

Spieren kweken om te basketballen!

Wil je wat meer spieren kweken om beter te kunnen basketballen? Ben je op zoek naar een manier om je spieren op te warmen voor de wedstrijden? Ontdek onze spierversterkende oefeningen.

Hoe kies je basketbalschoenen?

Hoe kies ik basketbalschoenen?

Ontdek hoe je de beste basketbalschoenen kiest met tips over pasvorm, comfort en prestaties. Zo helpen we kinderen en volwassenen om makkelijk te starten met basketbal of beter te worden dankzij nieuwe schoenen.

Een scherm zetten, gebruiken en verdedigen

Een scherm zetten, gebruiken en verdedigen

Pijnlijke herinneringen aan een onaangekondigd scherm? In dit artikel leggen we je alles uit wat je over schermen moet weten!