man die naar de zee loopt toch het weer slecht is

Ken je de gevaren van een onweer in open water?

.

Een fluitsignaal,  een vlag die naar omlaag wordt gehaald aan zee of een buitenzwembad dat wordt geëvacueerd... Elke redder of badmeester moet dezelfde veiligheidsregels toepassen bij onweer.

Maar wat kan er gebeuren wanneer je halsstarrig verder blijft zwemmen in open water ondanks de waarschuwingen? Ben je dan echt in gevaar of is dat slechts een fabeltje?

Nabaiji ligt je uit waarom je elke richtlijn van de redders strikt moet opvolgen.

In open water gaat veiligheid echt boven alles!

Wat zijn de gevaren?

Velen hebben wel al es stormachtige gevoelens beleefd op het strand, maar weinig zwemmers in open water zijn zich bewust van de risico's van een echte storm.

Hoewel het zeldzaam is langs de kustlijn, is er wel degelijk een gevaar voor een blikseminslag in het water. De kans is bovendien des te groter in zout water! Ook al doet de blikseminslag zich voor op meer dan een halve kilometer van waar jij aan het zwemmen bent, toch loop je het risico om getroffen te worden, aangezien zeewater extra goed geleidt. Weet dat het risico groter is wanneer je alleen in het water bent en dat je hoofd, dat boven het wateroppervlak uitsteekt, de bliksem nog meer zal aantrekken.

Je hebt het goed begrepen: een duik nemen of zwemmen in open water wanneer een onweer je zwemplek nadert, is echt geen aanrader!

Bij bliksem hebben we het algauw over een elektrische ontlading van ongeveer 100 miljoen volt, en dat is niet niks...

Wat doe je?

Wanneer de weermannen of -vrouwen het onweer niet hadden zien aankomen en je bent al aan het water, dan is het belangrijk om enkele basisveiligheidsregels te volgen:~LUISTER NAAR DE INSTRUCTIES

Redders of alle andere opzichters aan het water zijn verantwoordelijk voor eerste hulp en preventie. Het zijn experts die zijn opgeleid om elk mogelijk risico in het water te beperken.~Daarom is het erg belangrijk om hen te vertrouwen en hun advies en richtlijnen op te volgen bij slecht weer zoals onweer, voor je eigen veiligheid en die van alle andere zwemmers of pootjebaders.

GA RUSTIG UIT HET WATER~De bliksem heeft het gemunt op hoog gelegen punten. Bijgevolg zijn mensen op plekken met weinig hoog uitstekende punten (bomen, bliksemafleiders…), zoals stranden, door hun lengte vaak de eerste slachtoffers wanneer de bliksem inslaat.~Bovendien is het belangrijk dat je niet rent, niet loopt of in paniek raakt wanneer je uit het water komt, om geen elektrische stroom te creëren. Het beste wat je kunt doen, is stil blijven liggen op de grond, in foetushouding.

GA NIET VLAK BIJ ELKAAR STAAN~Een blikseminslag kan gemakkelijk worden verspreid via de ondergrond tussen twee of meer personen. Om niemand in gevaar te brengen, blijven de leden van een groepje het best ongeveer drie meter uit elkaar.

VERMIJD METALEN VOORWERPEN~Uiteraard is het dragen van metalen voorwerpen uit den boze (laat staan ze omhoogtillen)! Metaal is elektrisch geleidend en dat kan tot zeer onaangename verrassingen leiden…~Indien mogelijk zoek je het best dekking in een wagen met gesloten ramen mits hij een metalen koetswerk heeft. Het koetswerk fungeert immers als een beschermend omhulsel (kooi van Faraday) dat de elektrische stroom afbuigt en afleidt naar de aarde. Je auto, het perfecte bliksemschild!

En wat met de vissen?

Hoe zit het eigenlijk met de vissen? Blijven ze gespaard door de bliksem of zijn ze gedoemd hetzelfde lot te ondergaan als wij?

We gaan er natuurlijk van uit dat vissen die getroffen worden door de bliksem, meteen veranderen in gebakken vissticks.

En toch, raar maar waar, kunnen vissen soms ongedeerd blijven dankzij… het water!

Klinkt tegenstrijdig, niet?

In feite verspreiden de meeste elektrische stromen zich horizontaal en niet verticaal. Wanneer een bliksem het water raakt, dan verspreidt de elektrische stroom zich vooral aan het oppervlak en niet in het diepe water.

Als de vissen dus niet aan het oppervlak zwemmen, dan lopen ze minder risico om meteen geroosterd te worden. Goed nieuws voor hen, slecht nieuws voor ons...

Onthoud goed dat een onweer vaak heel plaatselijk is en dat het snel voorbijtrekt. Je hoeft er dus niet als de bliksem vandoor te gaan! Neem de nodige voorzorgsmaatregelen en schuil op een veilige plek om te wachten tot het onweer voorbijgetrokken is. Dan kan je daarna gewoon verder genieten van je rustige uitstapje naar zee...

Een beetje geduld kan geen kwaad. Een optimale zwembeleving in open water is die enkele minuutjes wachten echt wel waard!