5 Tips & tricks
Jens Van Hal, atletiektrainer en medewerker in Decathlon Turnhout, heeft 5 tips & tricks voor jonge atleten en hun ouders of begeleiders om hen te helpen bij hun eerste atletiekwedstrijd!
Er gebeurt veel op een atletiekwedstrijd. Op de piste werken atleten ononderbroken wedstrijden af, naast de piste wordt er opgewarmd en schrijven deelnemers zich in. Voor de jonge atleet en voor de ouders kan het dus best allemaal intimiderend overkomen.
Jens Van Hal, atletiektrainer en medewerker in Decathlon Turnhout, heeft 5 tips & tricks voor jonge atleten en hun ouders of begeleiders om hen te helpen bij hun eerste atletiekwedstrijd!
Veel clubs organiseren een oefenwedstrijd aan het begin van het zomerseizoen. Die gaat geregeld door op een weekavond, in de plaats van een training. Alvorens je kind aan het echte werk te laten beginnen, is het dus een goed idee om eerst deel te nemen aan een oefenmeeting. Zo kan de jonge atleet zijn eerste wedstrijdervaring opdoen in bekende omstandigheden en zonder al te veel druk. Tijdens de oefenwedstrijd doet iedereen mee aan verschillende disciplines. De ideale kans dus om te ontdekken wat je het liefst doet en waar je het meest talent voor hebt!
Niet alleen de fysieke voorbereiding van het kind is belangrijk, je kan thuis als ouder of begeleider ook huiswerk maken. Weet goed waar je moet zijn en wanneer de proeven van start gaan. Op de website van de club die de wedstrijd organiseert, vind je alle informatie. Maak ook je sportzak tijdig klaar!
EEN HANDIG LIJSTJE OM ZEKER NIETS TE VERGETEN
- Startnummer en veiligheidsspelden
- Wedstrijdkledij van de club
- Warmere kledij zoals een vestje om aan te trekken tijdens de opwarming of bij het wachten tijdens de kampnummers.
- Gepaste spikes. Voor de jeugdcategorieën worden doorgaans allround spikes gebruikt. Later kunnen gespecialiseerde schoenen worden gebruikt zoals spurtspikes, hoogspringspikes of werpschoenen.
- Reservekledij
- Loopschoenen voor de voorbereiding en de werpnummers
- Douchegerief
Een goede planning zorgt voor veel mentale rust. Het is dus belangrijk om goed te weten hoe het er op een atletiekwedstrijd aan toe gaat. Een half uur voor de proef moet een atleet worden ingeschreven. Dat doe je door een officieel kaartje in te vullen met naam, club, persoonlijk record en startnummer. Dat kaartje geef je af bij het wedstrijdsecretariaat. Voor de opwarming reken je best minstens een half uur. Het is dus aangeraden om drie kwartier tot een uur voor de wedstrijd aanwezig te zijn. Als de atleet aan meer wedstrijden wil deelnemen, moet je er ook rekening mee houden dat er genoeg tijd tussen de proeven gepland staat. Let zeker op voor de kampnummers, die kunnen wel eens lang duren! Trainers raden ook af om aan meer dan drie proeven deel te nemen. De inspanning bij een wedstrijd is groot en het is belangrijk dat je jonge kampioen zich niet overbelast. Je verkleint zo ook de kans op overlapping.
Als je kind is ingeschreven bij een club, heb je het voordeel dat je naar een wedstrijd kunt gaan waar je club vertegenwoordigd is. Een trainer kan dan de jonge atleet begeleiden tijdens de opwarming en de wedstrijd. Als je zonder trainer naar een wedstrijd trekt, laat je jonge atleet dan opwarmingsoefeningen doen die bij de trainingen aan bod kwamen. Het is belangrijk goed opgewarmd te zijn voor de eerste proef. Ook voor de daaropvolgende proeven is dat van belang, maar die opwarming mag aan een lagere intensiteit worden afgewerkt. Van de vorige inspanning zal je kind namelijk nog wat vermoeid zijn en bovendien zijn de spieren dan ook al warm gedraaid. Ook iemand die niet is ingeschreven bij een club, kan meedoen aan een atletiekwedstrijd. De organisatie maakt dan zelf een startnummer aan en de inschrijvingsprijs ligt iets hoger. Het is dus perfect mogelijk om via een wedstrijd de sport te ontdekken.
Deze tip is misschien wel de allerbelangrijkste! Veel onderzoek heeft uitgewezen dat druk een nadelig effect heeft op sportprestaties van kinderen. Leg dus niet te veel druk op je kind en moedig vooral aan. Het heeft weinig zin om een bepaalde prestatie te eisen van een jonge atleet. Wedstrijden zijn een ideaal moment om je kind te laten omgaan met winst en verlies, maar ondermijn vooral niet de autonomie van je kind. Als je het spelkarakter van de sport voorrang geeft, bestaat er ook een grotere kans dat je kind de sport langer en met meer plezier zal beoefenen.