sporten in de winter

Sporten in de winter: enkele nuttige tips

Niet iedereen vindt het leuk om te sporten als het koud is … Nochtans wordt fysieke activiteit in de winter niet afgeraden, integendeel, je inspannen bij koude temperaturen verhoogt je weerstand. Lees onze tips om je te beschermen tegen de kou en te blijven trainen, zelfs als de thermometer nul graden aangeeft .... (of minder!)

Sporten in de winter

Heb je beslist om de kou te trotseren en te gaan trainen? Neem dan wel de nodige voorzorgen om deze verandering van temperatuur te doorstaan … Opgelet voor je spieren! Kou verhoogt immers het risico op spierblessures. Waarom eigenlijk? Door de kou vernauwen onze bloedvaten, wat resulteert in een minder goede doorbloeding van onze spieren en organen.Resultaat: een verhoogd risico op blessures in de winter. Slechte weersomstandigheden in de winter brengen trouwens nog andere gevaren met zich mee: sneeuw, ijzel, wind ... gaan nog wel eens gepaard met valpartijen.

Bereid je voor op de kou

Om te sporten in de winter respecteer je ook best bepaalde regels om nooit af te koelen of uit te drogen, en om je lichaam de nodige energie te geven voor de gevraagde inspanning.Met onze tips kun je zonder risico gaan trainen.

1. GOEDE KLEDING

Vooraleer je naar buiten gaat, moet je je goed kleden. Immers, als het koud is, gebruik je je energie vooral om je lichaam op te warmen. Daarom is het beter om je te kleden met meerdere lagen boven elkaar. Maar ook niet te veel! Want hoe meer je beweegt, hoe meer je lichaam opwarmt en hoe meer je transpireert ... en het is precies vocht dat kou veroorzaakt, transpireren koelt het lichaam dus af.Als je lichaam afkoelt, lijdt je bloedstroom daaronder met als gevolg een verhoogd risico op blessures. Kies dus isolerende en ademende synthetische materialen die je tijdens je inspanning droog houden.Denk vooral aan het beschermen van je lichaamsuiteinden die het meest aan de kou zijn blootgesteld. Draag een muts en handschoenen. En als de kou echt bijtend is, kun je ook hand- of voetwarmers gebruiken.

 

2. GOEDE OPWARMING

Wie kou zegt, zegt blessures! Het siert je als je in alle omstandigheden wil gaan sporten, maar in de winter moet je voorzichtig blijven. En vooraleer te starten met trainen is er maar één motto: opwarmen! Je lichaam moet kunnen opwarmen om je spieren te verwarmen en efficiënter te zijn, vooral als het koud is.Bij een goede fysieke voorbereiding verwijden de bloedvaten zich zodat de bloedsomloop optimaal is op het moment van de inspanning. Doe vooral actieve stretchoefeningen om spierverrekkingen te voorkomen: doe serietjes van knieheffen, hielen naar zitvlak, squats, bijtrekpassen, ...Ook touwtjespringen is een goede cardio-oefening. En aarzel zeker niet om wat langer op te warmen: als het koud is, hebben je spieren, gewrichtsbanden en pezen meer tijd nodig om los te komen.

 

3. LICHTE VOEDING

Als het koud is, moet je meer vette voeding eten: juist of fout? Marie Fauchille, voedingsdeskundige bij Aptonia, geeft antwoord. "Bij koud weer, moet een atleet vooral de hoeveelheid energie innemen die nodig is om zijn energieverbruik te dekken.Dat betekent niet meteen dat je meer vet moet eten, maar eerder meer koolhydraten (complexe koolhydraten of langzame suikers - granen, pasta, rijst, peulvruchten, aardappelen, enz.), en minder lipiden (vetten).Denis RICHE, de Franse specialist van microvoedingsstoffen, zei dat 'de beste voeding voor inspanningen in de kou in de eerste plaats de spieren moet toelaten om te werken, met andere woorden, rijk zijn aan koolhydraten.Een sporter hoeft niet dik te zijn als hij goed gekleed is, voldoende eet en in beweging blijft."

 

4. VOLDOENDE DRINKEN

Ook al is het dorstgevoel minder uitgesproken in de winter dan bij goed weer, vergeet niet om voldoende te drinken. Denk eraan dat je evenveel transpireert als het koud is dan in de zomer. Koude lucht is minder vochtig dan warme lucht, wat het vochtverlies langs de luchtwegen bevordert. Heb je nog nooit die onaangename prikkel in je keel gevoeld tijdens een wintertraining?Denk er dus aan om regelmatig te drinken, of je nu in de fitnesszaal bent of in de buitenlucht: neem elke tien minuten een grote slok sportdrank.

 

5. OF BLIJF BINNEN!

Is het te koud om te sporten? Dat geeft niks, met Domyos is alles mogelijk. Waarom ga je niet trainen op de loopband, op de crosstrainer of met de roeitrainer? Thuis fitnessen met cardiotoestellen is een goede manier om aan je conditie te werken, ongeacht het weer! De voordelen? Je verbetert je cardiovasculaire systeem, je versterkt je spieren, je valt af en je komt tot rust, ... allemaal comfortabel bij je thuis.Of ga groepslessen volgen in de fitness, er is voor elk wat wils: indoor cycling, boksen, Zumba®, BBB, step, stretching, … En als je niet in de sportclub geraakt, hebben we nog deze tip: volg fitnesslessen van bij je thuis met Domyos LIVE. Het is gratis, profiteer ervan!