Triatlon: zwemmen

Triatlon: 

TIEN TIPS OM JE KLAAR TE STOMEN VOOR HET ZWEMMEN

Zwemmen is de eerste en tegelijk niet te onderschatten discipline van een triatlon. We geven je enkele tips om je zowel in het zwembad als in open water als een visje in het water te voelen. Heb je nog wel iets over voor het fietsen en hardlopen als je de ziel uit je lijf zwemt? Hoe behoud je het ritme? Hoe vermijd je dat je buiten adem raakt? Hoe houd je energie over voor de rest? We geven je tien tips om je klaar te stomen voor het zwemmen zodat je zeker en vast niet kopje onder gaat!

Triatlon: zwemmen

5 Tips voor het zwembad

Als je geluk hebt, kun je zelf bepalen waar je het liefst gaat trainen. Een openluchtzwembad, de zee, een meer, … Jammer genoeg moeten de meeste triatleten meestal tevreden zijn met een training in het zwembad. Aptonia maakt je trainingen in het zwembad en je start bij de zwemproef (in het zwembad) een stuk aangenamer en efficiënter met deze vijf tips!

1/ Aan je techniek werken

Het zijn niet alleen de baantjes die tellen! Een goede zwemmer zal minder moe zijn, sneller vooruit gaan en de concurrentie op afstand houden. Tijdens een triatlon moet je je inspanningen kunnen doseren. De energie die je tijdens het zwemmen spaart, kun je voor de volgende disciplines gebruiken. In het beste geval volg je lessen bij een persoonlijke trainer, maar er is een oplossing voor elk budget! Je kunt je aansluiten bij een triatlonclub waar de zwemlessen in het inschrijvingsgeld zijn inbegrepen; je kunt (goedkopere) groepslessen volgen; je kunt naar de tips van de beste zwemmer uit het zwembad luisteren of je kunt een aantal filmpjes op YouTube bekijken!

2/ Leren ademen

Het is niet zo eenvoudig om je bewegingen te coördineren, te ademen, met je benen te slaan, voor je te kijken, ... Iedereen heeft zijn eigen techniek! Om de twee keer, om de drie keer, ... maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang je maar je eigen ritme vindt. Het is beter om boven water in te ademen en onder water uit te ademen en dus niet bij de volgende ademhaling. Het is een techniek die je wat onder de knie moet krijgen. Je moet je ritme vinden en alles op elkaar afstemmen! Het is niet zo eenvoudig om alles in één keer te leren. Daarom kun je beginnen met een frontale snorkel!

3/ Je niveau beoordelen 

Als je triatlon in het zwembad start, vraag je welke tijd de personen in jouw baan voor ogen hebben en stel je een soort van 'volgorde' op. Als iemand sneller denkt te zwemmen dan jij, laat je hem of haar het best voor je vertrekken. Als je dan toch als eerste zou vertrekken, wordt het een ware strijd voor je plekje in de baan! Je wordt dan moe (je gaat sneller zwemmen), raakt gestrest (je wordt ingehaald, je probeert zo goed mogelijk te keren) en betaalt hier later misschien wel de rekening voor!

Als je denkt dat je de beste van het stel bent, hebben we een kleine tip om je van de rest te onderscheiden: schiet tijdens je eerste negen slagen als een speer uit de startblokken (zonder te ademen). Als je je hoofd niet draait om te ademen, win je ook wat tijd! Nadien kun je wat rustiger zwemmen.

4/ De juiste bril kiezen

Het is van groot belang dat je de juiste bril kiest. Een verstelbare neusbrug, verstelbare glazen, getinte glazen, transparante glazen … maar hoe kies je nu precies? Simpel: kies tijdens je training de bril die het meest comfortabel zit. In het zwembad kies je best voor licht glas zodat je beter kunt zien. Tijdens een wedstrijd kies je beter voor een soepel model om blessures bij stoten te voorkomen!

5/ Baantjes tellen

Vergeet tijdens de wedstrijd niet om je baantjes te tellen! Er is altijd een persoon aanwezig om het aantal baantjes te tellen, maar het kan gebeuren dat je soms 50 m te veel zwemt. Tel dan ook je baantjes en oefen dit, want je kunt snel de tel kwijtraken!

Triatlon: zwemmen

5 Tips voor open water

Zwemmen in open water kun je totaal niet vergelijken met zwemmen in een zwembad. Als het water te koud is, moet je een wetsuit dragen en dat vereist enige voorbereiding. We geven je vijf tips om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen!

1/ Trainen in open water  

Wennen aan de watertemperatuur, je wetsuit correct aantrekken, recht zwemmen en 'het open water temmen', dat zijn een aantal dingen die je helpen om goed voorbereid in het water te duiken. En dat vraagt wel wat training uiteraard! Houd er rekening mee dat je bij de meeste wateroppervlakken in de buitenlucht niet tot op de bodem kunt kijken. Dat kan soms wel een beetje beangstigend zijn. Het is niet gemakkelijk om te gaan zwemmen in een groot open water zonder referentiepunten. Probeer voor je wedstrijd dan ook op verschillende locaties te zwemmen. Een zee, een meer of een rivier voelen immers niet hetzelfde aan!

2/ De temperatuur testen  

Alle triatleten zullen het beamen: in koud water stappen is geen lachertje, maar niet onoverkomelijk! Bovendien kun je je lichaam op een aantal manieren helpen! Ga enkele minuten voor de start het water in zodat je lichaam rustig aan de watertemperatuur kan wennen. Doe wat water op je hals en je gezicht. Zodra je in het water bent, begin je direct te bewegen en laat je een klein beetje water in je wetsuit. Het water past zich aan je lichaamstemperatuur aan en zorgt voor een extra barrière tegen het koude water. Houd vervolgens even je hoofd onder water. Kies eventueel voor twee badmutsen en stel je wetsuit wat bij als die niet goed zit. Er mag geen lucht onder je oksels zitten en het pak moet goed tegen je schouders plakken.

3/ Je leren oriënteren

Zwemmen in open water kan een stuk vermoeiender zijn, omdat je soms weleens van je baan kunt afwijken! Al veel triatleten hebben op die manier honderden meters te veel afgelegd. Het is dus bijzonder belangrijk dat je je goed oriënteert om energie te sparen. Daarvoor hebben we twee heel eenvoudige tips: voor je kijken en een referentiepunt zoeken. Liefst geen boeien omdat ze naargelang de kleur en de grootte niet echt handig zijn om je te oriënteren. Ze zijn soms erg klein en hebben af en toe dezelfde kleur als de badmutsen van de organisatie. Neem dan ook een ander en groter referentiepunt! Een opvallende boom, een gebouw, ... alle middelen zijn goed om te vermijden dat je een meter te veel moet zwemmen. Focus je vooral niet op een zwemmer in een fluo trisuit of de persoon die naast je zwemt. Als diegene de weg even kwijt is ... volg je blindelings!

4/ Je ademhaling aan de omgeving aanpassen   

Zwemmen in open water vraagt ook enige aanpassing. Kijk steeds voor je om je te oriënteren. Dat hoeft niet bij elke ademhaling, maar kijk om de twee of drie keer wel voor je en niet opzij. Als je geluk hebt en het zonnetje schijnt, adem je langs de andere kant (let wel op de weerspiegeling van de zon in de ramen van gebouwen). Een zwembril met getinte glazen kan al een heel verschil maken! Zwem je in de buurt van iemand met een harde beenslag of iemand die het water fel laat bewegen? Vermijd dan dat je water binnenkrijgt (niet goed, niet aangenaam) en adem langs de andere kant.

5/ Je klaarmaken voor de andere disciplines

Drijven gaat een stuk eenvoudiger met een neopreen wetsuit. Je hoeft ook een stuk minder met je benen te slaan. Naargelang de afstand begin je op een bepaald punt weer met je benen te slaan voor je uit het water stapt. Tijdens de volgende disciplines houd je je lichaam immers niet meer in een horizontale maar in een verticale positie. Door met je benen te slaan, wordt de doorbloeding bevorderd en begin je weer te bewegen. Zo bereid je je alvast wat voor op het fietsen en lopen!

Je kunt nooit genoeg tips krijgen. Daarom geven we je er nog eentje om in schoonheid af te ronden! Als je uit het water komt, trek je alvast de bovenkant van je wetsuit uit. Je loopt dan niet alleen eenvoudiger, maar een wetsuit kun je ook nog eens eenvoudiger uittrekken als er nog wat water aan de binnenkant zit. Hoe langer je wacht, hoe meer je pak blijft plakken! Houd er wel rekening mee dat je het pas in de transitiezone volledig kunt uittrekken.

Al deze tips kunnen je helpen om gestructureerder en aangenamer te trainen. De start van je triatlon zal minder stress opleveren en vooral efficiënter zijn, hoewel het nog steeds een beetje op een slagveld zal lijken. Een goede voorbereiding bezorgt je meer plezier tijdens de wedstrijd, maar laat je er ook op een andere manier van genieten!

Deze tips vind je misschien interessant

TRIATLON aptonia_transition

Hoe zorg je voor een geslaagde wissel bij een triatlon?

Sta je voor je eerste triatlon en vraag je je af hoe je zonder al te veel tijd te verliezen van de ene sport naar de andere wisselt? Of je hebt al een paar triatlons meegedaan en wil je wissels verbeteren?

Triatlon aptonia fiets

Hoe breng je je eerste triatlon tot een goed einde?

De inschrijving is gelukt, dus binnen enkele maanden of enkele weken sta jij aan de start van je eerste triatlon. Begint de stress al op te lopen? Wil je deze eerste ervaring in deze driedubbele inspanning graag tot een goed einde brengen?

Triatlon aptonia

Hoe kies je je eerste triatlon?

Je eerste triatlon kiezen is een beetje zoals het plannen van je vakantieroute... als je je vergist ben je al snel begonnen aan een heuse lijdensweg.

Triathlon-couple-magazine

Het triatlon-duo

Ja, triatlon werkt aanstekelijk. Het is op zich een individuele sport, maarje bent nooit echt alleen, en al helemaal niet als je er als koppel voor gaat.

récupération apès un triathlon

Hoe goed recupereren na een triatlon?

Ken je de verschillende methodes om goed te recupereren na een triatlon of na je trainingen? En vooral, weet je hoe belangrijk het is om altijd meteen aan je recuperatie te denken na een inspanning?