Sporten in de winter

Uitdaging voor de winter? sport buiten!

Men zegt wel eens dat de moeilijkste meters van een marathon die naar de voordeur zijn. Die stelling kan je doortrekken naar de meeste sporten. Soms kost het al eens wat moeite om aan een sportsessie te beginnen. Vooral in de winter is het voor velen onder ons niet altijd evident om ons aan de knusse gezelligheid van een warme woonkamer te onttrekken. Nochtans zijn er tal van voordelen verbonden aan sporten tijdens de winter, vooral wanneer dat in de frisse buitenlucht gebeurt.

Ga de strijd met de winterdip aan

Wanneer de dagen beginnen te korten, hebben veel mensen last van een winterdipje. Ze voelen zich wat neerslachtig en somber, en raken sneller vermoeid. Voor enkelen is er zelfs eerder sprake van een depressie dan van een dipje.

De winterdip wordt voornamelijk veroorzaakt door een onderbreking van het normale biologische ritme van het lichaam, mede veroorzaakt door het licht. Omdat er minder licht via je ogen binnenkomt, wordt er meer melatonine aangemaakt, de stof die ons slaperig maakt. Je krijgt tijdens de wintermaanden ook minder vitamine D binnen, waardoor ook het ‘gelukshormoon’ serotonine afneemt.

Door buiten te sporten krijg je terug meer vitamine D binnen, waardoor je je beter in je vel zult voelen. Je lichaam zal bij sporten in koud weer harder werken en dus meer endorfines laten vrijkomen. Bij het inademen van frisse buitenlucht komen trouwens meer endorfines vrij dan bij het inademen van gerecycleerde binnenlucht. Buiten sporten zorgt er dus voor dat je je gelukkiger en minder gestrest voelt. Ook al kost het misschien wat energie om eraan te beginnen, onthou dat je achteraf gelukkiger en energieker zal zijn.

De calorieën vliegen eraf

Dat je lichaam tijdens het sporten in koudere omstandigheden harder werkt om zich warm te houden, is niet alleen goed voor je geluksgevoel. Het zorgt er ook voor dat je meer calorieën verbrandt. Dit is ook nodig omdat we in de winter vaak calorierijker eten. Wacht dus niet tot april of mei om je winterkilo’s kwijt te spelen, maar voorkom simpelweg dat ze erbij komen door in de winter af en toe eens buiten te sporten.

uitdaging_winter_multisport

Stay focused

Door buiten te sporten, optimaliseer je je concentratievermogen. Het is misschien een cliché maar het klopt wel. Frisse buitenlucht zorgt voor een heldere geest. Door in de natuur te vertoeven, stijgt je welzijnsgevoel en wordt stress gereduceerd. Een groene en afwisselende omgeving stimuleert je ook om langer te sporten. De geest heeft nu eenmaal wat afwisseling nodig en een bos of zelfs een straat komt eerder aan die behoefte tegemoet dan de kale muur in de fitnessclub.

Geef je immuunsysteem een boost

Door vaker buiten te zijn in de winter, verhoog je je weerstand aanzienlijk. Mensen die in de winter vaak binnen zitten, zijn vatbaarder voor virussen. De kans dat ze griep krijgen of een verkoudheid oplopen wanneer ze zich dan toch eens bij barre temperaturen buiten wagen, is bij hen dus groter. Sporten is op zich al goed voor het immuunsysteem. Maar wie dan nog eens buiten sport bij zulke beroerde temperaturen, maakt van zijn lichaam een fort dat onvermijdelijke aanvallen van wintervirussen als geen ander kan pareren.

kalenji_aw17_road_running

Waar moet je op letten?

Er zijn wel een aantal zaken waar je beter rekening mee houdt wanneer je niet gewend bent om buiten te sporten bij lage temperaturen. We sommen er enkele belangrijke op:

Blijven hydrateren ~Deze regel dien je altijd in acht te nemen. Bij koud weer moet je hier nog meer op letten. Omdat je minder snel merkt dat je aan het zweten bent, steekt het dorstgevoel ook minder snel de kop op. Je zweet echter wel en je verliest ook meer vocht rondom je luchtwegen omdat koude lucht minder vochtig is dan warme. Het is belangrijk om voldoende te drinken, ook wanneer je geen dorst hebt. Bij warm weer doe je dit haast automatisch, maar wanneer het kouder is, moet je jezelf hier af en toe aan herinneren.

Opwarming wordt nog belangrijker~Het is altijd belangrijk om je spieren warm te krijgen voor je begint te sporten. Hierdoor worden ze soepeler en heb je minder kans op blessures. Het zet ook de bloedvaten open en bevordert zo de bloedsomloop. Bij koud weer hoef je je opwarming niet te wijzigen, je hoeft ze alleen maar wat langer te maken omdat je lichaam meer tijd nodig om je spieren warm te krijgen. Als je dus meteen een sprintje trekt bij een buitentemperatuur van 2°C vanuit een ruimte waar het net 22°C was, dan sta je in pole position voor allerhande blessures.

Weet hoe je je kleedt~Ga je in de winter buiten sporten, dan is het belangrijk dat je je warm genoeg kleedt. Doe je dit niet, dan verlies je veel energie met het warm houden van je spieren. Een strijd die je uiteindelijk toch verliest, waardoor je spieren afkoelen en de kans op blessures aanzienlijk toeneemt. Voor kledingtips verwijzen we graag door naar het artikel op pagina 23.

Welke sporten kan je in de winter buiten beoefenen? 

Hardlopen en wielrennen kan je het hele jaar lang, en voetbaltrainingen worden zelfs hervat wanneer het kouder wordt. Het gure weer zal ook de meeste jongeren niet afschrikken om op een buurtpleintje een partijtje  asketbal te spelen. Maar er is meer!

Nordic walking

Nordic walking werd bedacht in Finland, als zomertraining voor langlaufers. In Scandinavië is het een ware hype, maar ook bij ons is deze sport in opmars. Nordic walking kan in ons land praktisch het hele jaar lang beoefend worden, behalve op de schaarse dagen wanneer het sneeuwt. Al wat je nodig hebt om te starten zijn een paar aangepaste wandelstokken of poles. Bij Nordic Walking gebruik je maar liefst 90% van je spiermassa, je verbetert je conditie en ook je houding wordt beter omdat het je rug- en buikspieren verstevigt.

Langlaufen

Zonder langlaufen bestond Nordic Walking niet. Net zoals haar zomervariant is deze sport ook een work-out voor het hele lichaam, al wordt bij langlaufen het onderlichaam wel wat zwaarder belast. Bij langlaufen komt ook wat meer techniek kijken. Je kan dan ook best eerst het remmen en afdalen onder de knie krijgen vooraleer je je aan een parcours waagt. Ski-ervaring is een voordeel, maar hou er rekening mee dat langlauflatten een pak smaller zijn dan skilatten. In België zijn de Hoge Venen de plek bij uitstek om te langlaufen. Bij ‘Langlauf Baraque Michel’ heb je voor 12 euro per dag alles wat je nodig hebt. Ben je bereid iets verder te reizen, dan zijn de Franse Vogezen of het Duitse Zwarte Woud ideale bestemmingen.

Fitness bootcamp

Bootcamp bestaat uit korte, intensieve intervaltrainingen waarbij kracht, conditie, snelheid en explosiviteit centraal staan. Fitness bootcamp is ontstaan uit de Amerikaanse militaire bootcamps. Het is vergelijkbaar met het meer bekende crossfit, maar met dat verschil dat er meer op eigen lichaamsgewicht getraind wordt en het doorgaans in parken en bossen wordt beoefend. Bootcamp kan je het hele jaar door doen, in weer en wind. If it ain’t raining, it ain’t training! Enkele voorbeelden van clubs die bootcamp aanbieden zijn ‘Antwerp Bootcamp’ en ‘Brussels Bootcamp’.

Zwemmen in open lucht

Vroeger had je enkel het selecte clubje van doorwinterde ‘ijsberen’ dat zich met plezier in het ijskoude water stortte. Toegegeven, rond Nieuwjaar wagen anderen zich hier ook wel eens aan, maar tegenwoordig raken steeds meer mensen overtuigd van de heilzame werking van een frisse winterduik. Mensen die in de winter en de herfst regelmatig buiten zwemmen getuigen dat ze zich energieker voelen en minder vatbaar zijn voor verkoudheden.~Dat hoeft niet te verbazen aangezien zwemmen in koud water een milde stressreactie teweeg brengt waardoor het immuunsysteem geactiveerd wordt. Het stimuleert ook de bloedcirculatie en de aanmaak van dopamine en serotonine.~Onderkoeling en krampen zijn echter wel reële gevaren dus het is beter om niet overhaast te werk te gaan. Bouw je routine rustig op en verken grondig de omgeving in groep. Ga niet zwemmen in een zee of rivier die te wild is en hou rekening met zaken zoals het tij en gevaarlijke onderstromingen. In het Nederlandse Volendam vindt sinds 2015 jaarlijks het Nederlands kampioenschap ijszwemmen plaats, maar begin voor de veiligheid maar met een korte plons in een zwemvijver of openluchtzwembad.

DOOR BUITEN TE SPORTEN KOM JE DE WINTER EEN STUK AANGENAMER DOOR. HET MAAKT JE GEZONDER, SLANKER, SCHERPER, ACTIEVER ÉN GELUKKIGER! ONTHOU DIT DE VOLGENDE KEER WANNEER JE JEZELF MAAR MET MOEITE UIT JE WARME ZETEL KAN HIJSEN.