trail running kalenji

Waarom is hydrateren tijdens het sporten zo belangrijk?

Tijdens het sporten, zeer zeker. Maar ook voor en na het sporten is een goede hydratatie van cruciaal belang!

60% van je lichaamsgewicht bestaat uit water. Een goede hydratatie draagt dus bij aan de goede werking van je organisme. Het zal je dan ook niet verbazen dat we water echt wel nodig hebben. Als je jogt verlies je 0,5 liter tot 1 liter water per uur, bij een sneller tempo loopt dat verlies al gauw op tot 1,5 liter tot 2,5 liter.

Aangezien uitdroging je loopprestaties sterk doet afnemen, is het belangrijk deze vijand zo goed mogelijk te bestrijden! Wanneer treed dehydratatie op, en hoe kan je het vermijden?

1. Wanneer spreken we van dehydratatie?

Dehydratatie duidt op een tekort aan water in je lichaam. Dat tekort komt tot stand omdat er geen evenwicht meer is tussen het opgenomen en afgestane vocht. Wanneer je te weinig drinkt, daalt de hoeveelheid water in je bloed en wordt het bloed dikker. Hierdoor moet je hart meer inspanningen leveren om je bloed door je aderen te kunnen pompen.

Het zuurstofgehalte en de voedingsstoffen die je spieren bevoorraden nemen af, net als het vermogen om afvalstoffen te elimineren. Als dit in werking treedt, zullen je sportieve prestaties drastisch afnemen. Indien het vochtgehalte in je lichaam met 1% daalt, vermindert je fysieke capaciteit met 10%. Dehydratatie ligt dan ook aan de basis van vermoeidheid en spierblessures.

drinkfles riem kalenji

2. Wat zijn de symptomen van dehydratatie?

Dorst is symptoom nummer één, maar geen goede leidraad om uitdroging tegen te gaan. Want als je dorst krijgt, is het eigenlijk al te laat. Drink dus zowel voor, tijdens en na je inspanning voldoende water. Voor je loopsessie anticipeer je op het vochtverlies dat je gaat oplopen tijdens het lopen. Tijdens het lopen vul je het vochtverlies door transpiratie aan, en na het lopen blijf je drinken om te vermijden dat je een tekort aan vocht hebt, wat kan leiden tot spierpijn.

Naast dorst zijn ook een verhoogde hartslag, een daling van de bloeddruk en een vermindering van je fysieke capaciteit (vermoeidheid, kortademigheid en spierpijn) indicaties die dehydratatie aangeven.

3. Risicofactoren voor dehydratatie

- Koude: Wanneer het koud is, gaat de warmte die ons organisme produceert sneller verloren. Het zogenaamde thermische evenwicht wordt gemakkelijker bereikt waardoor sporters minder geneigd zijn om te drinken. Zo komen ze in een ‘valse’ comfortzone terecht die hen niet aanspoort om te drinken. Dehydratatie loert net dan om de hoek!

- Warmte: Als je een fysieke inspanning levert, produceert je lichaam warmte. Bij hoge temperaturen wordt de lichaamswarmte niet correct afgevoerd omdat de externe temperatuur bijna dezelfde (of zelfs hoger) is als die van het lichaam. Het organisme moet dan ‘vechten’ om de geproduceerde warmte uit te scheiden en zo ontstaat transpiratie. Het vochtverlies wordt aanzienlijk en kan oplopen tot meerdere liters water per uur (bij intensief sporten). Het kan problematisch of zelfs onmogelijk worden om de watertekorten te compenseren. Dehydratie is dan het logische gevolg.

- Hoogte: Op grote hoogte wordt dehydratatie als gevolg van zweten onderschat omdat de transpiratie onopgemerkt verloopt. Bij bergbeklimmen op grote hoogte zit er weinig zuurstof in de lucht. Daardoor komt er te weinig zuurstof in je bloed terecht en zal je spontaan beginnen te hyperventileren. Men spreekt in dat geval van hypoxie. Hierbij gaat veel vocht verloren en is het risico op dehydratatie groot.

Waarom is hydrateren zo belangrijk?

4. Waarom moet je al drinken vooraleer je dorst hebt?

Ook in het dagelijkse leven, maar nog meer tijdens het sporten, luidt de regel "je moet eigenlijk al drinken nog voor je dorst krijgt." Want dorst is eigenlijk al een signaal dat dehydratatie optreedt. En voorkomen is nog altijd makkelijker en beter dan genezen ... Regelmatig water drinken tijdens je sportsessie zorgt ervoor dat je dehydratatie kan helpen voorkomen, en dus dat je prestaties er niet op achteruit gaan.

Tijdens het sporten verlies je veel water via zweet, dus is het logisch dat we dat verlies moeten compenseren door veel te drinken.

Elke sporter is natuurlijk anders. Elke sport ook. Wat en hoeveel je precies nodig hebt kan dus verschillen van persoon tot persoon, maar ook van de intensiteit van je sportsessie, de duur en de omgevingstemperatuur.

Vaak geldt de regel dat enkele slokken (+- 200 ml) elke 15-20 minuten volstaan. Kies bij voorkeur een koele drank, maar zeker geen ijskoude, ook al kan het bij warm weer verleidelijk zijn. Ijskoude dranken kunnen darmproblemen veroorzaken, en dat wil je natuurlijk niet tijdens het sporten.

Wat betreft hoeveel en hoe vaak je moet drinken, bestaat er natuurlijk geen exacte wetenschap. Elk lichaam is anders en reageert ook anders op inspanningen. Met andere woorden: test het uit voor jezelf en pas je drinkgedrag aan waar nodig.

5. Isotone dranken, ideaal voor langere inspanningen

Voor inspanningen van minder dan een uur, met lage tot matige intensiteit, is water drinken zeker voldoende.

Duurt je inspanning wat langer, of is ze intensiever? Dan kunnen isotone dranken een goede hydratatie bevorderen. Hun samenstelling zorgt ervoor dat je het verlies aan voedingsstoffen door transpiratie weer netjes opneemt. Isotone dranken bevatten dezelfde hoeveelheid natrium, koolhydraten en water als ons bloed. Dit maakt dat ze makkelijker opneembaar zijn en zorgt voor een goede hydratatie.

  • Waarom is hydrateren zo belangrijk?

    Isotone drank ISO

    Voor inspanningen van minder dan 3 uur.

  • Waarom is hydrateren zo belangrijk?

    Isotone drank ISO+

    Voor inspanningen van meer dan 3 uur.

6. Rehydratatie na het sporten

Na een goede sportsessie is een lekker pintje vaak welgekomen, zeker bij de echte liefhebbers en beginners. Maar indien het niet gaat over een recuperatiebier zoals Thrive, is het eigenlijk beter om de biertjes even uit te stellen. Alcohol heeft een dehydraterend effect op je lichaam, wat niet bevorderlijk is voor je recuperatie. In het half uur na je sportsessie drink je dus best zoveel mogelijk water of isotone drank.

Na een intense of lange inspanning kan een recuperatiedrank (rijk aan koolhydraten en eiwitten) ook zeer interessant zijn om je organisme weer te herstellen. Ook deze dranken drink je dan best in de 30 minuten na je inspanning.

Eens je weer goed gerehydrateerd bent, is een lekker biertje natuurlijk niet langer de vijand. Want je hebt het tenslotte echt wel verdiend!

Meer tips over hydratatie nodig?

Water

Goed voornemen: meer water drinken

Water geeft je een mooiere huid, is brandstof voor je spieren, boost je brein, helpt je lichaam om voedingsstoffen in de darmen op te nemen en de afvalstoffen via je nieren en blaas te verwijderen.

Aptonia triatlon bidon hydratatie

Hydratatie: waarvoor dienen isotone dranken?

Isotone drank, dorstlesser, of gewoon sportdrank, er bestaan heel wat termen voor dranken die speciaal gemaakt zijn voor sporters. Die dranken worden steeds populairder, maar waar staan al die termen voor? Is het allemaal hetzelfde? Hoe gebruik je die dranken? We vertellen je er alles over!

HOE BLIJF JE GEHYDRATEERD TIJDENS EEN TOCHT MET JE RACEFIETS?

HOE BLIJF JE GEHYDRATEERD TIJDENS EEN TOCHT MET JE RACEFIETS?

Hydratatie is van het grootste belang bij alle sporten, zeker wanneer je er net mee begint.

6 gouden regels om goed te eten na het sporten

6 gouden regels om goed te eten na het sporten

Goed eten na het sporten is van groot belang om goed te kunnen herstellen. In dit artikel geven we je zes eenvoudige tips om met de juiste voeding en hydratatie weer op krachten te komen.