Schoenen
De keuze voor laarzen of schoenen hangt af van het comfort en de thermische eigenschappen, maar ook van de ondergrond en van de aard van je tocht. We zetten de voordelen van beide even voor je op een rijtje.
De weersomstandigheden, de moeilijkheidsgraad van je route, de staat van de sneeuw ... er zijn tal van factoren waar je rekening mee moet houden om het juiste schoeisel aan te trekken op een sneeuwtocht. Geen nood, wij vertellen je hoe je dat best doet.
Met het juiste schoeisel aan je voeten kom je verder ... Als je een lange tocht maakt, en zeker in de sneeuw, dan is het enorm belangrijk wat je aan je voeten draagt. Warmte, comfort, waterdichtheid, slipvastheid ... allemaal eigenschappen die ervoor zorgen dat je onbezorgd op pad kunt! Wij stelden een handige leidraad voor je samen om altijd de juiste schoeiselkeuze te maken.
WIST JE DIT?
Als het kwik onder nul duikt, dan gaat je lichaam eerst je vitale organen zoals het hart en hersenen beschermen. Het bloed zal dus eerst naar die delen van je lichaam worden gevoerd, en dat gaat ten koste van de andere. Zones zoals je voeten en je handen worden als laatste bediend.
Bovendien laat je lichaam de aders die het dichtst bij de huid liggen vernauwen, om de warmte beter vast te houden (in vaktaal noemen we dat vasoconstrictie): zo komt je bloed minder in contact met de koude buitenlucht en blijft het beter op temperatuur.
Je moet er dus voor zorgen dat je je handen en je voeten beschermt bij koud weer, met de juiste uitrusting. Bedek zeker ook je hoofd, anders loop je het risico dat de warmte die je lichaam opwekt om je hersenen te beschermen verloren gaat, waardoor je sneller zult afkoelen.
De keuze voor laarzen of schoenen hangt af van het comfort en de thermische eigenschappen, maar ook van de ondergrond en van de aard van je tocht. We zetten de voordelen van beide even voor je op een rijtje.
Laarzen
Laarzen zijn doorgaans hoger, je vindt ze in halfhoge (mid) en hoge (high) modellen. Ze zijn minder flexibel en wat zwaarder en geven over het algemeen wat minder steun aan je voeten, maar ze zijn wel warmer en beter waterdicht. En dankzij de hoge schacht zijn je onderbenen beter beschermd tegen de sneeuw.
Schoenen
Wandelschoenen voor in de sneeuw zijn te vergelijken met gewone wandelschoenen, maar dan aangepast aan winterse omstandigheden, met een slipvaste zool die veel grip biedt op harde of zachte sneeuw. Je vindt ze eveneens in verschillende hoogtes, van halfhoog (mid, tot net boven de enkel) tot hoog (high, tot ver boven de enkel) Schoenen zijn comfortabel, ademend en slipvast, en meestal zijn ze ook lichter en ondersteunen ze beter je voeten.
Of je nu kiest voor schoenen of laarzen voor je winterse wandelingen, je moet er vooral op letten dat ze warm en waterdicht zijn, de nodige slipvastheid bieden en je voet en enkel omsluiten en steun bieden.
Waterdichtheid & ademend vermogen
Voor droge voetjes moeten je schoenen of laarzen uiteraard waterdicht zijn, maar liefst ook ademend. De waterdichtheid mag niet verhinderen dat de lucht goed kan circuleren tijdens een inspanning. Je transpireert immers in je schoenen, waardoor je voeten nat kunnen worden en gaan afkoelen. Wat waterdichtheid betreft, scoort een laars beter: hij beschermt beter door het gebruikte materiaal en de hoge schacht, waardoor de sneeuw er niet in kan. Maar als nogal fel zweet aan je voeten, dan kies je best voor wandelschoenen. Die zijn lichter en laten je voeten ademen.
Warmte
Niets zo onaangenaam als koude voetjes. Om ten volle te genieten van je wandelingen in de sneeuw, kies je dus maar best schoenen of laarzen die de koude aankunnen (van 0 tot -20 °C). Zelfs al heb je heel warme schoenen, op dit criterium zullen laarzen altijd beter scoren! Ze omhullen beter je voeten en zijn gevoerd, de ideale keuze voor de echte koukleumen onder ons. Nog een tip: neem zeker de juiste maat! Je voet en enkel moeten stevig omsloten worden, om wrijving en blaarvorming te vermijden, maar je schoeisel mag ook nergens knellen, anders kunnen je voeten niet ademen en wordt je bloedcirculatie afgesneden.
Slipvastheid
Wanneer je wandelt in de winter, op welke ondergrond ook, moeten je schoenen de nodige slipvastheid bieden. Op die manier wandel je doeltreffender en loop je niet het risico om uit te schuiven. Check dus zeker of je laarzen of schoenen een zool hebben met een aangepast profiel en noppen die lang genoeg zijn (minstens 5 mm). Zowel laarzen als schoenen kunnen de nodige slipvastheid bieden, maar bij Quechua zijn de wandelschoenen allemaal voorzien van een noppenzool met Snowcontact®-technologie. Ze zijn bovendien soepel, wat de grip ten goede komt.
Steun
Of je nu laarzen of schoenen draagt, je let er best op dat ze de nodige steun bieden. De mate aan ondersteuning kan wel verschillen afhankelijk van de inspanning die je levert, van je wandeltijd, van de aard van je tocht of van het terrein. Wandelschoenen omsluiten goed de voet en de enkel en bieden steun afhankelijk van de hoogte: mid (tot net boven de enkel) of high (tot aan de kuit). Ze zijn lichter en comfortabeler. De veters of de veterhaakjes helpen je bovendien om de steun helemaal op maat van jouw voeten aan te passen. Laarzen bieden dan weer wat minder steun en zetten de enkels niet vast, maar ze omsluiten wel een groter deel van je been.
ONZE TIP
Met een paar wandelstokken ben je beter in evenwicht en wandel je veiliger op gladde ondergronden. Voor sneeuwwandelen kies je wel best stokken met een brede schotel (de 'teller'), zodat ze niet in de sneeuw zakken!
Ga je op pad op een aangeduide route, op een aangepakt of dun sneeuwtapijt? Dan kies je best voor schoenen. Ze geven je wat meer bewegingsvrijheid op grillige, kronkelige en steile paden. En als je over bevroren sneeuw wandelt, bieden ze ook meer grip, voor een optimale veiligheid.
Als het sneeuwtapijt heel dik is en je bang bent dat je voeten doornat zullen worden, trek dan beenkappen aan over je schoenen, zo krijgt de sneeuw geen kans!
Kondigt de weerman 30 centimeter verse sneeuw aan de komende nacht? Zet je sneeuwlaarzen dan maar klaar! Die zijn ideaal om te wandelen in diepere sneeuw, ze beschermen je voeten en houden ze warm op kortere trips (van minder dan 3 uur). Ze zijn ook de perfecte keuze als je beslist om met de kinderen op de slee terug naar beneden te glijden.
Beslis je om besneeuwde hellingen te beklimmen met echte sneeuwschoenen (sneeuwrackets), dan draag je best wandelschoenen. Laarzen zijn dan niet geschikt.
Eerder een bedeesd beertje, een lenige lynx of een huppelende haas? Afhankelijk van je niveau, je ervaring, je geplande route, je lichaamsbouw, de weersomstandigheden en je gezelschap zal je ander schoeisel nodig hebben!
Schoenen
Kies een paar schoenen dat overeenstemt met de intensiteit van je wandeling: maak je een sportieve tocht met veel hoogtemeters en van meerdere uren, dan ga je sneller transpireren en heb je dus licht en ademend schoeisel nodig. Tochten met veel hoogteverschil vragen om schoenen met veel grip. Of je nu beginner of doorwinterde sneeuwtrekker bent, schoenen zijn geschikt voor elk soort tocht, met of zonder sneeuwrackets.
Laarzen
Trek je eropuit met de hele familie, picknick, selfiepauzes en sneeuwballengevechten incluis, dan kies je beter voor laarzen. Laarzen zijn beter geschikt voor rustigere en kortere tochten met minder hoogteverschil. Ze bedekken bovendien een groter deel van je been, wat ze ideaal maakt om je voeten warm te houden bij vochtig of koud weer, en om af te wisselen tussen rustig stappen en spelletjes in de sneeuw met je kleine rakkers.
Of je nu laarzen of schoenen draagt, ook de keuze van je sokken is heel belangrijk. Ze moeten:
- Aangepast zijn aan het weer (warm of ademend): al onze sokken ademen, maar het ene model is warmer dan het andere
- Aangepast zijn aan de hoogte van je schoenen of laarzen: niets zo lastig als sokken die verschuiven en voor blaren zorgen!
- Aangepast zijn aan je laarzen of schoenen, zeg maar dikker of dunner zijn om te vermijden dat je voeten niet gekneld zitten en je bloedcirculatie niet wordt afgesneden.
Kortom, een wandeling in de sneeuw is altijd een goed idee! Met laarzen of schoenen, bij mooi weer of sneeuwval, met je kinderen of op een wat meer sportieve manier ... dompel je onder in de maagdelijk witte natuur om een frisse neus te halen en even helemaal tot rust te komen.