Welke oefeningen aan de vooravond van een wedstrijd?
Vooraleer je een oefening kiest, moet je je enkele vragen stellen:
- Welk programma heeft mijn paard deze week afgewerkt? ~
Vermoeidheid en spierbelasting moet je op langere termijn bekijken. Als je paard de dagen ervoor veel heeft gewerkt, moet de laatste voorbereiding misschien wat lichter zijn om te voorkomen dat hij moe of verkrampt aan de start verschijnt. Omgekeerd, als de week eerder ontspannend was, is een intensievere sessie zeker nuttig om je paard weer scherp te krijgen en fysiek voor te bereiden op de inspanningen van de volgende dag.
- Hoe lang duurt het transport naar de wedstrijd? ~
Transport kan paarden vermoeien en misschien ook stress veroorzaken. Hou daar rekening mee als je de laatste training bepaalt. Als je meer dan anderhalf uur moet rijden (of als je weet dat je paard het niet goed verwerkt), wordt deze parameter belangrijk.
- Welke wedstrijdproeven staan er op het programma? ~
Een dressuurwedstrijd op een niveau dat je paard goed kent, bereid je niet op dezelfde manier voor als een grote happening of een intensieve wedstrijd.Pas het trainingsniveau aan aan de moeilijkheidsgraad! Zo zal het aantal wedstrijden en de discipline van grote invloed zijn op de vermoeidheid en de vereiste inspanningen (uithoudingsvermogen, verzameling, reactievermogen, ... alles hangt af van wat je oefent!) Hoe dan ook, je doel is duidelijk: een training voorzien die toelaat de laatste details te oefenen en je paard in een optimale mentale toestand te brengen.
Het is belangrijk om je paard op een verantwoorde manier fysiek voor te bereiden. Ga niet te diep in zijn reserves want dan riskeer je de volgende dag een myositis (spierontsteking) of een contractuur.
De vergissing die je niet mag maken: je paard in zijn box laten onder het voorwendsel dat je hem niet wil vermoeien. Een paard heeft veel beweging nodig. Om nog maar te zwijgen van de verveling die je paard voelt als hij niet naar buiten kan... Je loopt bovendien het risico dat je paard té veel energie heeft met kans op een spierverrekking of een peesontsteking. En natuurlijk, hoe beter je je paard kent, hoe makkelijker het zal zijn om een passende training te bepalen.