De spijsvertering en zwemmen
Veel zwemmers zijn er nog steeds van overtuigd dat het erg gevaarlijk is om een duik te nemen na een maaltijd. Je moet blijkbaar wachten tot je spijsvertering haar werk heeft gedaan, zo niet loop je het gevaar op een plotse verdrinkingsdood.
Er worden twee belangrijke redenen aangehaald:
-De eerste reden voor deze bezorgdheid is dat de lichaamstemperatuur stijgt tijdens het spijsverteringsproces, wat het risico op hydrocutie verhoogt wanneer je in contact komt met koud water.
-De tweede reden is dat tijdens de spijsvertering al het zuurstofrijke bloed vooral naar je maag gaat en dus helemaal niet meer naar je spieren.
Dat klinkt allemaal heel aannemelijk! Er zijn vandaag de dag echter tal van studies uitgevoerd, meer bepaald door de Canadese en Amerikaanse deskundigen van het Rode Kruis, en die brachten het volgende aan het licht:
Tijdens de spijsvertering neemt je lichaamstemperatuur wel toe, maar het verschil in temperatuur is miniem. Als je op een verstandige manier en niet bruusk in het water gaat, en eerst je nek en je borst nat maakt, loop je geen enkel risico.
Het is ook zo dat de hoeveelheid zuurstofrijk bloed tijdens de spijsvertering ruimschoots volstaat om je spieractiviteit van je ledematen te ondersteunen, zelfs al gaat er meer zuurstofrijk bloed naar de maag.
Er kon geen enkele samenhang worden vastgesteld tussen kramp, hydrocutie, verdrinking en spijsvertering.
Maak je dus maar niet druk! Je lichaam heeft genoeg energie om tegelijkertijd je maaltijd te verteren en te zwemmen! Er wordt bovendien vaak aangeraden, zowel aan zwemmers van hoog niveau als aan baby's die zwemmen, om iets te eten voor ze het water ingaan.
Als je zwemt nadat je hebt gegeten loop je geen gevaar op hydrocutie, maar als je zwemt op een lege maag moet je wel oppassen voor een lage bloedsuikerspiegel!