tweelingen die samen zwemmen

Weet jij of zwemmen na het eten gevaarlijk is?

.

“Ga niet in het water meteen na het eten, Jonathan!”

Wie deze zin nog nooit heeft gehoord, mag me natspatten!

Jonathan weet absoluut zeker dat je niet mag zwemmen na het eten en dat je minstens een uur moet wachten! Jonathan weet dat maar al te goed omdat zijn moeder het hem zo vaak voorhoudt...

Maar Jonathan vraagt zich nu wel af waarom zijn mama hem verbiedt om na het eten even in het water te plonzen. Voor zover hij begrepen heeft, heeft het iets te maken met het risico op verdrinking omwille van de spijsvertering... Hm, dat snapt hij toch niet goed!

Wij willen Jonathan uitleggen waarom zijn mama hem zo waarschuwde, en eens bekijken of die angst eigenlijk wel gegrond is.

De mama van Jonathan is immers niet de enige die geloof hecht aan dit populaire idee van onwel worden na het eten. Het wordt al jarenlang beweerd en is een hardnekkig volksgeloof. Maar waar komt die bezorgdheid vandaan?

Wie zijn honger naar kennis wil stillen, mag nu aanschuiven...

vrouw die in een zwembad duikt

De spijsvertering en zwemmen

Veel zwemmers zijn er nog steeds van overtuigd dat het erg gevaarlijk is om een duik te nemen na een maaltijd. Je moet blijkbaar wachten tot je spijsvertering haar werk heeft gedaan, zo niet loop je het gevaar op een plotse verdrinkingsdood.

Er worden twee belangrijke redenen aangehaald:

-De eerste reden voor deze bezorgdheid is dat de lichaamstemperatuur stijgt tijdens het spijsverteringsproces, wat het risico op hydrocutie verhoogt wanneer je in contact komt met koud water.

-De tweede reden is dat tijdens de spijsvertering al het zuurstofrijke bloed vooral naar je maag gaat en dus helemaal niet meer naar je spieren.

Dat klinkt allemaal heel aannemelijk! Er zijn vandaag de dag echter tal van studies uitgevoerd, meer bepaald door de Canadese en Amerikaanse deskundigen van het Rode Kruis, en die brachten het volgende aan het licht:

Tijdens de spijsvertering neemt je lichaamstemperatuur wel toe, maar het verschil in temperatuur is miniem. Als je op een verstandige manier en niet bruusk in het water gaat, en eerst je nek en je borst nat maakt, loop je geen enkel risico.

Het is ook zo dat de hoeveelheid zuurstofrijk bloed tijdens de spijsvertering ruimschoots volstaat om je spieractiviteit van je ledematen te ondersteunen, zelfs al gaat er meer zuurstofrijk bloed naar de maag.

Er kon geen enkele samenhang worden vastgesteld tussen kramp, hydrocutie, verdrinking en spijsvertering.

Maak je dus maar niet druk! Je lichaam heeft genoeg energie om tegelijkertijd je maaltijd te verteren en te zwemmen! Er wordt bovendien vaak aangeraden, zowel aan zwemmers van hoog niveau als aan baby's die zwemmen, om iets te eten voor ze het water ingaan.

Als je zwemt nadat je hebt gegeten loop je geen gevaar op hydrocutie, maar als je zwemt op een lege maag moet je wel oppassen voor een lage bloedsuikerspiegel!

Hydrocutie

Hydrocutie is een verschijnsel van het type "thermische shock". Hydrocutie treedt op bij een bruuske afkoeling van het lichaam, wanneer dat in contact komt met water dat kouder is dan zijn eigen temperatuur. Bij hydrocutie verliest men het bewustzijn.

Hydrocutie treedt vooral (maar niet uitsluitend) op in de zomer, wanneer zwemmers enthousiast in het water springen, of dat nu in de zee, een meer, een rivier of een zwembad is, zonder de tijd te nemen om hun lichaam te laten wennen aan het plotse temperatuursverschil.

Neem dus voor je het water ingaat, de tijd om er een beetje van te "proeven" door je borst, je gezicht en je nek nat te maken.

Voor alle duidelijkheid, als je net hebt gezonnebaad of een grote inspanning hebt geleverd, moet je zeker geen duiksprong of bommetje wagen!

man die water zet op zijn lichaam

Is het nu gevaarlijk of niet?

Zoals eerder gezegd, is de vrees om onwel te worden na de maaltijd bij het zwemmen helemaal niet gerechtvaardigd.

Daartegenover staat wel dat als je een hele berg chipolata's of een overheerlijke raclette verorbert voor je een duik neemt, je het gevaar loopt niet veel plezier te beleven aan je zwempartijtje omdat je buik te goedgevuld is...

Los daarvan wordt er in de zomer vaak buiten getafeld, en de zon brandt hevig zo vroeg na twaalven. Neem dus de tijd om je erg rustig in het water te begeven!

Onthoud ook dat een maaltijd op zich niet gevaarlijk is, maar dan enkel en alleen als je er geen alcohol bij drinkt. Alcohol bevordert misselijkheid en vermindert ook de reflexen en het reactievermogen.

Pas dus een beetje op met niet-chloorhoudende vloeistoffen!

Waar komt dit geloof vandaan?

Zelfs al kunnen we niet genoeg herhalen dat water een omgeving vormt waar je elk kind in het oog moet houden, dan nog is er geen reden om aan die kleintjes onzin wijs te maken en hen bang te maken van water!

Die legende is overigens waarschijnlijk ontstaan in 1908, toen in het handboek “Scouting for Boys” het volgende werd gezegd:

[Vertaling] “Allereerst is er gevaar voor krampen. Als je gaat zwemmen binnen anderhalf uur na het eten, dus voor het einde van de spijsvertering, krijg je gegarandeerd krampen. Die kramp zal zo ongelooflijk pijnlijk zijn dat je dubbel plooit. Je zal je armen en benen niet meer kunnen bewegen – en je kunt in een oogwenk verdrinken – en dat is dan je eigen fout.”De originele tekst

Zelfs voor een hypochonder in de dop is dat er toch wat over, niet?

Dus, zouden we niet beter beginnen met Jonathan en hele generaties kleintjes te leren zwemmen in plaats van hen een trauma te bezorgen?