Hoe blijf je gehydrateerd tijdens een tocht met je racefiets?

HOE BLIJF JE GEHYDRATEERD TIJDENS EEN TOCHT MET JE RACEFIETS?

Hydratatie is van het grootste belang bij alle sporten, zeker wanneer je er net mee begint. Met een racefiets kan je eenvoudig voldoende drinken meenemen voor je tocht. We hebben de volgende tips samengesteld, zodat je ritten veilig verlopen.

DE 10 HYDRATATIEGEBODEN VOOR FIETSERS

1. VERGEET NIET OM VAAK GENOEG TE DRINKEN

Onthoud vooral dit: drink vaak genoeg. Omdat spierwerking warmte genereert, verliest je lichaam vocht tijdens een fysieke inspanning. Dit vochtverlies verloopt via transpiratie en een verhoogde lichaamstemperatuur bij warme omgevingslucht.

Door vaak te drinken tijdens de volledige duur van je tocht, compenseer je deze verliezen. De hoeveelheden die je dient te drinken, hangen af van de weersomstandigheden, de afstand en de intensiteit van je inspanning. Drink kleine hoeveelheden vanaf je eerste trapbewegingen tot aan het einde van je tocht. Eén tot twee slokken, elke 10 tot 15 minuten, zijn voldoende. Kies voor een drank op kamertemperatuur. Te koude dranken zorgen immers voor maagproblemen. In dat geval verloopt je hydratatie minder efficiënt.

Om goed gehydrateerd te blijven, wacht je beter niet tot wanneer je lichaam om water smeekt. Wees dat gevoel voor door, tijdens een intensieve inspanning bij warm weer, ongeveer 500 ml per uur te drinken.

hydratatie op de racefiets

2. JE DRANK KIEZEN OP BASIS VAN JE SOORT TOCHT

Hydrateren is niet alleen tijdens de inspanning belangrijk, maar ook op voorhand ! Drink gedurende de 90 minuten voorafgaand aan je tocht beetje bij beetje 300 ml mineraalwater.

Als je fietsrit niet erg intensief wordt en de duur ervan onder het uur blijft, dan is een fles mineraalwater voldoende. Water drinken is een van de beste manieren om te hydrateren. Indien je intensievere en langere tochten onderneemt, kan je kiezen voor meer koolhydraten en mineralen door het water te suikeren met siroop of honing.  Licht gesuikerd water blijft langer in de maag voordat het wordt opgenomen door de dunne darm.

Indien je bij zware hitte rijdt, overweeg dan gezouten water. Je zal immers sterk zweten en minerale zouten verliezen. Je kan dit verlies opvangen door licht gezouten water of een aangepaste isotone drank te gebruiken. Zout versnelt de opname van water door de spieren en bindt water aan het lichaam. Pas echter ook op in de winter. De kou kan je doen geloven dat je geen dorst hebt. Hecht geen waarde aan deze illusie en blijf vaak genoeg drinken.

Luister naar je lichaam: denk eraan om te drinken en eten vanaf de eerste tekenen (dorst, zware benen, ademnood, spierpijn…). Je bent dan gedehydrateerd, wat niet goed is voor je algemene fysieke toestand.

Drink dus zeker binnen 15 tot 30 minuten na vertrek en vul zo je verbruikte vochtreserves weer aan. Tijdens de inspanning water met veel bicarbonaat drinken, is ideaal tegen opbouwende verzuring, vaak de oorzaak van stijve spieren.

DE 10 HYDRATATIEGEBODEN VOOR FIETSERS

WAT ZIJN ISOTONE DRANKEN? 

Zoals je misschien wel weet, is racefietsen de derde sport binnen de triatlon. Het merk Aptonia legt zich helemaal toe op deze discipline. Hun teams schreven dit superartikel voor wie meer wil weten over isotone dranken.

3. HOE KIES JE EEN DRINKFLES VOOR JE RACEFIETS?

De keuze voor een drinkfles hangt af van 3 criteria: het volume, de thermische isolatie en het materiaal van de fles (soepel plastic of stijf aluminium).

Dankzij de fleshouder blijft de fles eenvoudig bereikbaar, zelfs tijdens de inspanning. Bij langere tochten is er niets dat je tegenhoudt om je fiets uit te rusten met verschillende fleshouders, zodat je de smaken kan afwisselen!

Hieronder vind je onze aanbevelingen voor korte, gemiddelde of lange ritten:

  • VOOR KORTE RITTEN

    Voor ritten van een uur of minder volstaat een fles met een inhoud tot 600 ml

  • VOOR GEMIDDELDE RITTEN

    Voor ritten tussen 1 uur en 3 uur zou een volume van 600 ml tot 750 ml moeten volstaan

  • VOOR LANGE RITTEN OF INDIEN JE VEEL MOET DRINKEN

    Kies voor ritten van meer dan 3 uur een fles met een inhoud van meer dan 750 ml. Je kan ook twee flessen meenemen!

Niet alle flessen houden je drank in dezelfde mate op temperatuur. Bij warm weer is een goede thermische isolatie een groot voordeel! Kies, om de temperatuur van je drankje te behouden, voor een isotherm model. Deze beperken het snelle opwarmen of afkoelen van je drank tijdens je ritten. Let echter op, vanwege de isolatie is de inhoud kleiner dan bij een klassieke fles.

Zowel plastic als aluminium flessen hebben hun voor- en nadelen. Het hangt ervan af waar je belang aan hecht:

  • DE 10 HYDRATATIEGEBODEN VOOR FIETSERS

    PLASTIC FLES

    Een plastic fles is licht, over het algemeen niet duur, en dankzij het soepele materieel het handigst om al rijdend te gebruiken.

  • DE 10 HYDRATATIEGEBODEN VOOR FIETSERS

    ALUMINIUM FLES

    Aluminium drinkflessen voor op de fiets hebben als voordeel dat ze steviger zijn dan plastic flessen. Nog een voordeel: ze bewaren de smaak en de temperatuur van de drank beter. Ze zijn echter zwaarder dan plastic flessen en minder handig om al rijdend uit te drinken (je kan ze niet induwen).

Nog iets om dit advies af te ronden: houd in het achterhoofd dat hydrateren tijdens je rit met de racefiets van groot belang is. Het houdt je niet alleen gezond, maar voorkomt ook krampen en andere soorten spierpijn.

Nu je alle info hebt, kan je genieten van de wegen en vooral: gehydrateerd blijven!