natation_ambiance

10 Tips om moeiteloos te zwemmen

BEN JE AL BUITEN ADEM NA AMPER DRIE BAANTJES? IK GEEF JE MIJN TIEN BESTE TIPS OM MOEITELOOS TE ZWEMMEN.
Sporten dient eigenlijk om je grenzen te verleggen. En dat geldt ook voor zwemmen. Maar dat wil niet zeggen dat je na drie baantjes al afgepeigerd moet zijn. Of dat je na elke 200 meter aan de rand van het zwembad ligt uit te hijgen. Met een beetje training en een aantal goede gewoontes kun je lang zwemmen zonder uitgeput te raken.
Ik heb voor jou tien tips om moeiteloos je baantjes te kunnen trekken.

10-tips-om-moeiteloos-te-zwemmen

Eet en drink voldoende

Ik bedoel niet dat je de snoepautomaat van het zwembad moet plunderen! Of dat je moet gaan picknicken aan de rand van het bad. Maar ik raad je wel aan om voor het zwemmen iets te eten en te drinken. De reden is simpel: zo voorkom je een energiedipje. Zoals je weet, verbruik je tijdens het zwemmen aardig wat calorieën.

Door voor, tijdens en na het zwemmen iets te drinken, verminder je ook het risico op krampen. Daar zul je vast en zeker blij mee zijn.

Eet twee uur voor je training een lichte, koolhydraatrijke snack. Zo vermijd je een opgeblazen gevoel tijdens het sporten. Na de training kun je het best kiezen voor eiwitten, zodat je spieren zich kunnen herstellen.

Denk aan je warming-up & vergeet niet te stretchen

Geen training zonder warming-up. Zo kun je rustig aan je training beginnen en houd je het langer vol. Een warming-up is vooral belangrijk om spiervermoeidheid tegen te gaan. En om je spieren te ontspannen. Hoe meer je spieren gespannen zijn, hoe minder goed je lichaam zal drijven. Je bewegingen zullen dus minder efficiënt zijn en meer energie vragen.

Een goede warming-up maakt ook je hart klaar voor de inspanning. Je uithoudingsvermogen neemt toe als je je hartritme voor je training ongeveer tien minuten zachtjes laat toenemen.

Een perfecte warming-up bevat ook enkele oefeningen buiten het zwembad om je spieren soepeler te maken. Vervolgens warm je tien tot vijftien minuten op in het water als je een training van een uur gepland hebt. Vergeet tot slot ook niet om te stretchen.

10-tips-om-moeiteloos-te-zwemmen

Verbeter je positie in het water en je hydrodynamica

Een van de belangrijkste factoren bij zwemmen is je positie in het water. Als je niet goed in het water ligt, kom je heel wat moeilijker vooruit. Je ondervindt veel meer weerstand en hebt dus meer energie nodig om efficiënt te zwemmen.

In het water moeten je hoofd en je lichaam perfect op elkaar afgestemd zijn. Ter herinnering: tijdens het zwemmen bepaalt je hoofd als het ware de richting. Om beter te drijven en zo weinig mogelijk weerstand te ondervinden, moet je lichaam zo horizontaal mogelijk liggen. Je benen en je bekken mogen niet te diep in het water liggen.

Deze hydrodynamische positie zorgt ervoor dat je een stuk beter drijft. Hoe rechter je lichaam, hoe sneller je zwemt en hoe minder inspanning het vraagt.

Zorg voor een goede techniek

Verfijn je techniek tot in de puntjes om moeiteloos je baantjes te trekken. Hoe beter je je slagen onder controle hebt, hoe minder energie het je kost om ze uit te voeren. Het is immers de bedoeling dat je vooruitgaat, en niet dat je maar wat met je armen ligt te slaan.

Denk eerst aan de juiste houding van je handen en voeten. Zo verminder je de weerstand van het water en kom je beter vooruit zonder dat je hier extra inspanningen voor moet leveren.

Bij de crawl concentreer je je op je beenslag en probeer je wijde, ruime bewegingen te maken. Je beenslag moet zo licht mogelijk zijn om je lichaam mooi horizontaal te houden en niet te veel energie te verbruiken. Probeer steeds wijde, ruime bewegingen met je armen te maken. Zo hoef je minder te bewegen en bespaar je eveneens energie.

Stem je bewegingen op elkaar af

Het is niet zo eenvoudig om je bewegingen perfect op elkaar af te stemmen, maar als je dit niet goed doet, kun je wel heel wat energie verliezen. Of erger nog, je lijkt net een beginneling die in het water ligt te spartelen.

Als je de bewegingen van je armen en benen goed op elkaar afstemt, kom je beter vooruit. En ondervind je minder weerstand als je vooruitgaat.

10-tips-om-moeiteloos-te-zwemmen

Concentreer je op je ademhaling

Je ademhaling is van groot belang tijdens het zwemmen. Zeker als je niet te snel uitgeput wilt zijn. Buiten het water hoef je niet na te denken over je ademhaling. In het water is dat echter niet het geval. Het is dan ook belangrijk dat je je op je ademhaling concentreert zodat je niet te snel uitgeput bent.

Ongeacht je techniek moet je ademhaling steeds afgestemd zijn op de bewegingen van je armen en benen. Als je de crawl nog niet volledig onder de knie hebt, kun je het best om de drie armslagen ademhalen. En nooit aan dezelfde kant. Als je de techniek onder de knie hebt, adem je om de twee armslagen zodat je minder snel uitgeput raakt.

En bij de schoolslag adem je op het moment dat je je met je armen voortduwt. Wanneer je hoofd boven water is. Dat is logisch!

Door een goede ademhaling vermijd je niet alleen dat je snel uitgeput raakt. Je gaat ook beter drijven en je verbetert je evenwicht en positie. Bovendien kom je beter vooruit.Het loont dus zeker de moeite om een aantal ademhalingsoefeningen te doen!

Zwem met accessoires

En niet alleen zwemvliezen. Maak het jezelf aangenaam met paddles, plankjes, pullbuoys, enz. Je verbetert er niet alleen je techniek mee, maar je kunt ook langer zwemmen zonder te moe te worden. Accessoires zijn dan ook perfect om je trainingen vol te houden!

Is de crawl je favoriete slag? Zwem dan eens met een pullbuoy. Met dit accessoire tussen je benen ga je beter drijven en verminder je je beenslag die erg veel energie kost. Vooral omdat je tijdens je beenslag je spieren op de proef stelt.

Plankjes zijn dan weer perfect om je grip op het water te verbeteren. Je verplaatst meer water. Je bouwt meer stuwkracht op. Je moet dus minder bewegen, waardoor je je uithoudingsvermogen minder hoeft aan te spreken. Je spieren worden wel iets zwaarder op de proef gesteld.

Besteed aandacht aan zwemoefeningen

Zwemoefeningen vormen de basis om beter te gaan zwemmen. En niet alleen voor beginners! Er zijn oefeningen voor elk niveau om je techniek en ademhaling tot in de puntjes te verfijnen. En laat nu net die twee punten cruciaal zijn om moeiteloos je baantjes te trekken. Dus, oefenen maar!

Voor een optimaal effect trek je aan het begin van je training wat tijd uit voor je oefeningen. Of besteed je er gewoon een volledige training aan. Na 60 baantjes begint de vermoeidheid een rol te spelen en ben je minder alert. En dat is jammer…

Train regelmatig

Ik twijfel zeker niet aan je motivatie. Maar iedereen heeft weleens een moeilijk moment. Zelfs als je supergemotiveerd bent. De sleutel tot succes is echter regelmatig trainen.

Als je vaker gaat zwemmen, neemt je uithoudingsvermogen toe. Als je je op je techniek concentreert, ga je beter zwemmen. En beter zwemmen betekent dat je minder snel moe wordt. Snap je?

Het beste is om twee tot drie keer per week een uurtje te trainen. Of meer. Dat beslis je zelf. Zwemmen kan altijd, dus het weer kun je niet als excuus gebruiken.Behalve als je graag in openluchtzwembaden zwemt. En dan nog. Een echt geldig excuus kan je dat moeilijk noemen. ;-)

10-tips-om-moeiteloos-te-zwemmen

Werk op het droge aan je uithoudingsvermogen

Ook buiten het zwembad moet je aan je uithoudingsvermogen werken. Het is namelijk de bedoeling om je hart sterker te maken. Een goed getraind hart helpt je immers bij elke sport.En hoe groter je uithoudingsvermogen, hoe beter je zult presteren.

Mijn tip: beoefen sporten die goed aansluiten bij je zwemtraining. Hardlopen of fietsen bijvoorbeeld. Of beide!

Hardlopen is perfect om je ademhaling te verbeteren. Bovendien krijg je er stevigere buikspieren van, iets wat je tijdens het zwemmen zeker van pas zal komen.

Fietsen is dan weer goed voor je gewrichten. En je conditie. Bovendien is fietsen veel leuker dan de metro nemen en een stuk milieuvriendelijker dan de auto. Ik geef het maar even mee ... ;-)

10-tips-om-moeiteloos-te-zwemmen

Extra: moeiteloos en met plezier zwemmen  

Hopelijk ga je met mijn tips aan de slag. Je bent nu klaar om moeiteloos je baantjes te trekken. Ik geef je ook nog de volgende drie tips om je trainingen wat leuker te maken.

Je kunt bijvoorbeeld naar muziek luisteren tijdens het zwemmen. Koop een waterdichte mp3-speler, zodat je je baantjes op het ritme van je favoriete playlist kunt trekken.

En wissel eens wat af! Er zijn immers vier verschillende slagen. Het zou echt jammer zijn als je er maar eentje onder de knie krijgt. Het voordeel: de slagen vullen elkaar perfect aan. Bij de crawl zet je je bovenlichaam aan het werk. En om je benen sterker te maken, trek je een aantal baantjes in de schoolslag.