Unselected
Houding voor biljartsport

Biljarttechniek: wat is de correcte houding?

Trainen in biljart, competitie spelen of gewoon een spelletje voor het plezier kan heel vermoeiend zijn! Ja, voor biljart is concentratie nodig, en aandacht en precisie. Kortom: je hebt energie nodig om die eigenschappen zeker te kunnen stellen. We zullen je dus in een aantal stappen uitleggen hoe je correct moet gaan staan.

Unselected

Waarom is het zo belangrijk hoe je gaat staan?

Eerst en vooral: in het biljart is er geen reglementaire houding. De enige regel is dat je bij om het even welke stoot één voet op de grond moet houden.

Stel je een zwemmer voor die crawl aan het zwemmen is. Denk je dat de manier waarop hij of zij het hoofd houdt, de rug, de handen, het bekken, de knieën of de voeten, een rol speelt in de kwaliteit van de zwembewegingen, de snelheid of zelfs de bescherming van spieren en gewrichten?

Ja? Je hebt gelijk! En dat geldt voor om het even welke sport: Wandelen, yoga, pilates, boogschieten, biljart.

Dus: op de juiste manier staan verzekert je dat je geen blessures oploopt en dat je efficiënter speelt. Een goede techniek zorgt ervoor dat je vooruitgang kan boeken, dat je lang kan spelen en dit in de beste omstandigheden kan doen. Het helpt ook om niet verkrampt te staan en om de juiste spieren te gebruiken, anders ga je je spieren en gewrichten onnodig belasten.

Wist je dat sommige biljartwedstrijden meer dan 3 uur duren? En voor je plezier speel je toch ook al gauw 1 of 2 uur.

Alle spieren die belast worden bij een slechte houding (terwijl dat niet nodig is) verbruiken energie en vermoeien ons. Het is alleen zo dat al die energie nuttig zou zijn om het uithoudingsvermogen te behouden, en ook concentratie en oplettendheid tijdens onze training, competitie of uitdaging onder vrienden.

Vandaar dus dat je met de juiste houding minder moe wordt, je speelt er beter door en krijgt meer uithoudingsvermogen. En dus uiteindelijk meer succes en meer plezier! Ja, biljart is sport!

Unselected

Onze goede raad, stap voor stap, voor een perfecte houding!

Unselected

Voeten en benen ... op zoek naar stabiliteit

Ken je de term "draagvlak"? Die slaat op de oppervlakte die je voeten voorstellen op de grond om het evenwicht te behouden. De nauwkeurigheid van je beweging hangt af van je evenwicht, aangezien in biljart buiten de bovenste ledematen (arm en voorarm), de rest van het lichaam onbeweeglijk blijft.

Er wordt vaak gezegd dat comfort de sleutel is tot een correcte houding en dat is waar! Het is een goede aanwijzing maar je weet nu dat de zoektocht naar een goed evenwicht begint met de houding van je voeten. Kortom, stabiliteit is het wachtwoord in een precisiesport zoals biljart! Zorg er dus voor dat je goed verankerd bent en je op je gemak voelt!

Unselected

Kleine tip

Als je de biljartkeu met je rechterhand vasthoudt, doe dan twee passen naar de biljarttafel toe, te beginnen met de rechtervoet, en leun dan naar voren (met je romp parallel aan de tafel) om binnen de richtas te staan. Je rechterbeen is gestrekt, het linkerbeen gebogen. De spieren van je linker bovenbeen (quadriceps) trekken samen en verzekeren je een betere verankering.

Unselected
houding van de handen

De handen ... de hand die de keu vastheeft achteraan, degene die de keu ondersteunt vooraan.

De voorste hand wordt de brug genoemd.Die kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. De meest gebruikte is een soort van tunnel gemaakt met je wijsvinger en duim waar je de top (het voorste deel van de keu) doorheen laat gaan. De andere vingers worden zachtjes rond de biljartkeu gelegd. Ze moeten niet stevig gesloten worden, want ze dienen als steunpunt.

Unselected

De pols ... gebogen en soepel!

Om je beweging te verbeteren, raden we je aan je pols in de lijn van de voorarm te houden. Dat vermijdt dat je je pols "breekt", waardoor eventueel lichte pijn kan ontstaan. De pols moet soepel zijn. Dat verbetert de rechte lijn van je beweging.

Unselected

Over de hand die het achterste gedeelte van de biljartkeu vasthoudt: Het is vooral een kwestie van comfort, maar de greep moet tegelijkertijd licht, stevig en ontspannen zijn.

Unselected

Onze goede raad

Aarzel niet een paar keer met je pols te draaien als opwarming, en te controleren of je gewrichten goed zijn afgesteld op je achterste arm.

Unselected
De houding bij biljart: arm

De voorarm, de arm en de schouder ... wel of niet beweeglijk?

De voorarm moet een rechte hoek vormen met de biljartkeu en de arm moet loodrecht op de voorarm staan. Het is wel duidelijk: voorarm en arm vormen nagenoeg een rechte hoek. Het is normaalgezien vrij gemakkelijk dit bij jezelf te corrigeren. Anders kan je in de club raad vragen aan je coach of je laten filmen door een vriend of vriendin om te bekijken hoe je staat om dat zo achteraf beter te kunnen aanpassen.   Soms is onze pols, voorarm of arm niet soepel genoeg, waardoor een achterwaartse beweging van de schouder en elleboog buiten de verticale as kan komen. Dat kan ook te wijten zijn aan een onbewuste verdraaide houding die men compensatie noemt.Vandaar dat je die, vanaf het moment dat je je er bewust van bent, meestal zelf kan corrigeren. Dus: wel of niet beweeglijk? Op het moment van de stoot maakt alleen de voorarm een beweging van achter naar voor. In het geval van de voorbeweging wordt die beweging meerdere keren herhaald alvorens de stoot uit te voeren.

Unselected

Kleine tip

Werk aan de beweeglijkheid van je schouder door je gestrekte armen van voor naar achter en zijdelings te bewegen, of door draaibewegingen te maken.

Unselected
Goed mikken bij biljart

Eindelijk, het hoofd ... en de ogen voor het mikken

Een goede houding van het hoofd zorgt ervoor dat je zeker bent van een beter zicht en meer controle over je stoot. Sommige spelers verkiezen een contactpunt te hebben tussen de keu en de kin, om het richten met de speelbal (de witte bal). We raden je ook aan om beide ogen open te houden. In tegenstelling tot wat het geval is bij bijvoorbeeld geweerschieten, is het zicht in drie dimensies hier fundamenteel. Zo garandeer je een betere uitlijning van de keu tegenover de speelbal en kan je een soepele, zuivere en vloeiende beweging uitvoeren.

Unselected

Dit gaat allemaal over de basishouding. Er zijn ook andere manier om te gaan staan om biljart te spelen. Dat is vooral afhankelijk van de positie van de ballen op de biljarttafel, van hun toegankelijkheid en ook van de slag die gespeeld gaat worden, en daarnaast van de ervaring op zich. In dat geval raden we je aan deze twee principes op te volgen: Comfort en stabiliteit. Zo zal je je meer op je gemak voelen, en zal je meer precisie en plezier krijgen! Aarzel niet om vragen te stellen en commentaar te geven!