Wat heb je nodig?
| Een harnas op maat van de hond
| Een specifieke leiband met elastiek (2 m)
| Nauw aansluitende loopkledij en een trailschoen voor het baasje
| Een heupgordel voor het baasje
Het werd een leuke en pittige voormiddag in het Meerdaalwoud in Sint-Joris-Weert.
Canicross is een sport die is overgewaaid uit Canada. Het is een leuke manier om samen met je hond te lopen, en een veeleisende uitdaging waarbij je niet enkel je conditie traint in duo, maar ook je onderlinge band versterkt. Kevin en Otto gingen de uitdaging aan onder deskundige begeleiding van Peter en Ziggy. Het werd een leuke en pittige voormiddag in het Meerdaalwoud in Sint-Joris-Weert.
| Een harnas op maat van de hond
| Een specifieke leiband met elastiek (2 m)
| Nauw aansluitende loopkledij en een trailschoen voor het baasje
| Een heupgordel voor het baasje
Het is een frisse ochtend als we afgesproken hebben, het gras is nog bedekt met een licht laagje rijm. Maar Peter in driekwartbroek en Ziggy staan ons al netjes op te wachten. De eerste uitdaging bestaat erin om het harnas voor het baasje correct aan te trekken. Kevin had al een keertje op voorhand geoefend, maar zonder al te veel succes. Er waren zoveel strips en lintjes dat het niet direct duidelijk was. Dus als je langs gaat in de winkel, aarzel dan niet om het even samen met één van onze medewerkers aan te trekken. De kunst bestaat erin dat je de heupriem open klikt en hem voor jou op de grond legt met de twee beenlussen mooi open. Je stapt in de beenlussen, je trekt de heupgordel naar boven over je benen tot aan de heupen, en dan sluit je de heupsluiting weer. Je kan de straps voor je heupen en benen aantrekken zodat het mooi aansluit rond het lichaam.
De bedoeling is dat wanneer de hond trekt, het gewicht (de kracht) verdeeld wordt over je heupen en zitvlak en niet de onderrug belast. In het harnasje zit ook een zakje met ritssluiting, handig om je sleutels en smartphone veilig op te bergen. Dankzij de heupgordel kan je handsfree lopen. Daarna was Otto aan de beurt. Bij hem ging het al veel vlotter. Je stopt eerst zijn hoofd erdoor, dan de twee voorste poten door de daarvoor voorzien lussen. Het harnas loopt dan mooi over zijn lichaam. Hou er rekening mee dat het harnas niet verder mag komen dan het begin van de staart, de riemen vooraan en bovenaan mogen de bewegingen van je hond niet hinderen, de halsboord mag niet te strak zitten maar ook weer niet te los en de zijriemen lopen tot net over de achterste ribben, niet eronder want je hond moet makkelijk kunnen blijven ademen.
De keuze van het juiste harnas op maat van de hond is dus cruciaal. Daarom neem je best je hond mee naar de winkel* zodat je daar het juiste model kan uitkiezen. Daarnaast heb je ook nog een elastische leiband nodig die jou verbindt met je hond. En dan zijn we klaar om te vertrekken. Of toch bijna. Peter geeft Kevin eerst nog enkele tips over zijn looptechniek: net zoals bij traillopen land je meer op je voorvoet zodat je een betere stabiliteit en balans krijgt tijdens het lopen, voortgetrokken door de hond neem je ook een wat grotere pas, terwijl je tracht een billentik te geven met je voeten. Met dit allemaal in het achterhoofd begon Kevin aan zijn eerste sprintjes met Otto. Peter en Ziggy lopen eerst en geven het ritme aan, Ziggy kan bijna niet wachten om te starten en kijkt zijn baasje ongeduldig aan. Met het commando ‘go’ vertrekt hij als een pijl uit een boog. Kevin moedigt Otto ook aan en volgt automatisch het andere duo. Otto vond het heerlijk om enkele sprintjes te trekken. Maar hij moet nog wat beter leren om voor Kevin te lopen. Het verschil tussen links en rechts kent hij nog niet. Maar tenzij je aan wedstrijdjes wil deelnemen is dit niet zo belangrijk.
*Honden zijn niet toegelaten in de winkel, maar je kan aan onze medewerkers vragen om mee naar buiten te gaan om de harnassen te passen.
*Honden zijn niet toegelaten in de winkel, maar je kan aan onze medewerkers vragen om mee naar buiten te gaan om de harnassen te passen.
1. Start nooit met lopen als je hond nog een pup is (jonger dan 12 maanden). Te veel beweging is nadelig voor de ontwikkeling van het beendergestel.
2. Een eerste vereiste als je canicross wedstrijdjes wil lopen is dat je goed kan lopen. Want de gemiddelde hond zal sowieso sneller lopen dan zijn of haar baasje. Dus een deel van de trainingen loop je zonder je hond zodat je in goede conditie bent. Wil je het louter recreatief houden? Dan kan je het ook gewoon bij canihiken houden of je gewone joggingritme lopen.
3. Start elke tocht met eerst wat opwarming waar je wandelen en lopen afwisselt. Zo kan je hond makkelijk zijn behoefte doen. Kies vervolgens voor een loopritme dat je hond perfect aankan, de bedoeling is dat hij jou verder trekt en niet omgekeerd.
4. Loop liever op bospaden dan op verharde wegen. Dit is beter voor de gewrichten van de hond en het baasje.
5. Ga niet lopen met je hond als het warmer is dan 20°C.
6. Je hond moet de commando’s heel goed kennen. Zo moet hij links en rechts uit elkaar kennen. Andere commando’s die je kan gebruiken zijn ‘go’ om te beginnen lopen en ‘stop’ als jullie klaar zijn. Belangrijk is dat je hond mooi voor je blijft lopen en dat de leiband gespannen blijft. De bedoeling is dat je hond trekt zodat je sneller kan lopen. Zigzaggende honden zijn uit den boze.