2/ Waarom is de juiste hardloopsnelheid zo belangrijk?
Bij hardlopen, en eigenlijk bij sporten in het algemeen, raak je al snel in de verleiding om de handdoek in de ring te gooien, tenzij je echt al jaren een doorgewinterde atleet bent. En ja, sporten staat vaak gelijk aan afzien, maar toch is dat enkel een kwestie van zin en voorkeuren. Je kunt namelijk heel goed een dagelijkse fysieke activiteit in je leven inbouwen zonder af te zien. Daarvoor moet je echter die activiteit vinden die bij jou past en aan jouw noden voldoet. Iedereen heeft zo zijn eigen doelstellingen: stoom afblazen, spieren opbouwen, ontspannen, afvallen, vul maar aan. Bovendien is het belangrijk dat je met kleine stapjes begint... We hebben nog nooit iemand in een week kampioen zien worden, dus wees gerust, het is heel normaal dat je in het begin wat moeite hebt om je inspanningen vol te houden. ;)
Toch kan je het aangenamer maken door harde klappen te beperken en het rustig aan te doen. Daarom is het als je net begint met hardlopen (of zelfs als je al een tijd hardloopt en dat vooral wilt blijven doen) voor je gezondheid en je motivatie heel belangrijk om de juiste snelheid aan te houden. Het gaat immers niet enkel om de inspanning van het moment, maar ook om vorderingen op lange termijn.
Hardloop in het juiste tempo om...
- Gezond te blijven en zelfs gezonder te worden
- Gemotiveerd te blijven: door vanaf het begin op een comfortabel tempo te hardlopen, zal je meer plezier beleven aan je trainingen dan wanneer je na elke training helemaal kapot thuiskomt. We leggen de lat vaak te hoog en raken dan gefrustreerd als we het niet volhouden. Nu, het is beter om vaker aan een gematigd tempo te gaan hardlopen dan je een keer volledig te smijten om daarna je sportschoenen achterin de kast te gooien en ze nooit meer aan te trekken. Door een comfortabel tempo aan te houden, blijf je gemotiveerd en zal je harder vooruit gaan!
Kortom, het tempo vinden dat bij jou past is goed voor je gezondheid en je motivatie. Je zult voor langere tijd beter in vorm zijn. Maar hoe weet je nu of je te snel of te traag gaat? Wanneer je moet versnellen en wanneer niet? Loopt je conditie wel gelijk met je motivatie? Volg ons advies om jouw persoonlijke snelheid te vinden en aan te passen.