Waarom drinken tijdens een inspanning?
Ons lichaam bestaat voor 60 % uit water. Het is onmisbaar voor een goede werking van de lichaamscellen. Het speelt een rol in tal van chemische reacties die ontstaan wanneer we ons inspannen. En dankzij water kunnen cellen ook onderling voedingsstoffen uitwisselen, zodat het lichaam zich kan aanpassen aan de geleverde inspanning.
Water houdt ook je lichaamstemperatuur op peil, zodat je geen hitteslag krijgt. Tijdens een triatlon dient trouwens slechts 20 tot 25 % van de energie die je spieren opwekken om te bewegen. De overige 75 tot 80 % genereert warmte. Als je lichaam niets doet om die warmte af te voeren, dan gaat die zich ophopen en stijgt je lichaamstemperatuur tot je niet meer naar behoren kunt presteren en je gezondheid in gevaar komt. Die overtollige warmte moet je dus kwijt, en daarom transpireert een mens. En die transpiratie bestaat uit water en mineralen (hoofdzakelijk natrium).
Water zorgt er ook voor dat de afvalstoffen die zich ophopen tijdens een inspanning worden afgevoerd, hetzij door te urineren, hetzij door te transpireren.
Dat vochtverlies houdt wel een aanzienlijk risico op uitdroging in. En een uitgedroogd lichaam presteert minder. Kortom, drinken is de boodschap om dat vochtverlies te compenseren en te blijven presteren.