hitte kalenji lopen

Hoe je beschermen tegen de eerste hitte?

De lente en zomer zijn voor lopers vaak een uitgelezen kans om zich uit te leven in hun favoriete sport: hardlopen.

De lente en zomer zijn voor lopers vaak een uitgelezen kans om zich uit te leven in hun favoriete sport: hardlopen. Ze genieten van het mooie weer om in vorm te blijven, het volgende seizoen voor te bereiden of om hun uithoudingsvermogen te verbeteren. Wanneer je er de eerste warme dagen op uit trekt, is het echter belangrijk om je lichaam te beschermen, zodat je een goed fysiek vermogen behoudt. Zowel beginnende als ervaren lopers moeten erop letten dat ze rechtstreeks contact met zonnestralen vermijden, en vooral dat ze hun lichaam efficiënt beschermen. Dat is van essentieel belang om doeltreffend vooruitgang te boeken in je jaarlijkse trainingsprogramma!

Het mooie weer biedt een duidelijk voordeel voor hardlopers. De zon, de blauwe hemel, de groene natuur in bloei enz. bezorgen je des te meer motivatie en plezier om te lopen, wat je doelstellingen ook mogen zijn. Maar lopen in de warmte vraagt ook om voorzichtigheid. Iedere inspanning vergt dan namelijk een enorme aanpassing van je lichaam aan de hogere temperaturen. Luister tijdens het lopen steeds goed naar je lichaam en plan een loopschema dat aangepast is aan je fysieke vermogen en aan de buitentemperaturen.

running_hitte_lopers

Waarom je lichaam beschermen?

Ongeacht de buitentemperaturen maakt je lichaam tijdens het lopen spierenergie vrij, waardoor je algemene lichaamstemperatuur stijgt. Bij warm of warmer weer past je lichaam zich bovendien aan door zichzelf te willen afkoelen met een fysiologisch proces: je bloedvaten verwijden en je transpireert om de lichaamswarmte af te voeren. Dit beschermingsmechanisme verzwakt echter je lichaam en put bij heel warm weer rechtstreeks uit je water- en mineraalvoorraad.

Een voorbeeld: wanneer je een kwartier met een gemiddelde snelheid loopt, stijgt je lichaamstemperatuur naar 38,5 °C. Het afkoelingsproces en het transpireren van je lichaam zorgen dat je niet oververhit raakt, maar zodra de buitentemperatuur meer dan 28 °C bedraagt, is dat natuurlijke proces niet meer voldoende.

Om het verlies aan mineralen en elektrolyten te beperken, fit te blijven en vooral om aan je gezondheid te denken tijdens je loopsessies in warm weer, geven we je enkele belangrijke tips mee.

Hoe je lichaamstemperatuur op peil houden

- Train 's ochtends vroeg of 's avonds
Bij felle hitte pas je best je trainingstijdstip wat aan, zo ondervind je niet te veel last van e warmte. Loop bij voorkeur in de schaduw en vermijd asfalt. Asfalt neemt namelijk veel warmte op.

- Loop wat trager
Aanhoudende inspanningen verhogen je lichaamstemperatuur waardoor je vlugger moe wordt. Een goede trainingssessie herken je het beste aan je recuperatievermogen. Voel je je na een run volledig uitgeput, dan moet je je snelheid en looptijd verminderen.

- Drink voldoende om uitdroging te vermijden
Wat de buitentemperaturen ook zijn, je moet steeds voldoende drinken en niet wachten tot je dorst hebt. Dorst is namelijk een teken dat je lichaam reeds een vochttekort heeft. Bij warm weer moet je die waterbehoefte echter op voorhand en voor een lange periode invullen. Door je lichaam vooraf voldoende te hydrateren kan je veel fysieke ongemakken voorkomen, zoals krampen, verstuikingen of spierverrekkingen.

Tip: Hydrateer je lichaam voldoende enkele uren voor je run en drink vervolgens tijdens de inspanning en bij iedere pauze kleine slokjes water. Na de inspanning is het belangrijk dat je mineraalrijke dranken drinkt om de mineraalzouten verloren tijdens het transpireren aan te vullen.

Hoe oververhitting vermijden

- Trek de juiste outfit aan om te lopen in warm water

Loopoutfits voor de lente en de zomer zijn speciaal ontworpen om je lichaam voldoende te laten afkoelen tijdens het lopen. De kleding zit ruimer om de warmteoverdracht tussen je huid en de omgevingstemperatuur te bevorderen. De technische stoffen voeren de lichaamswarmte bovendien uitstekend af en zorgen voor een prima verdamping van de transpiratie.

Loopschoenen verluchten en ademen dan weer goed dankzij het ademend mesh aan de bovenkant van je voet (het bovenwerk) en beperken zo de transpiratie. Bij warm weer is het bovendien een absolute must om fijne, ademende en technische sokken te dragen die speciaal voor hardlopen zijn bestemd.

- Bescherm je hoofd en ogen
Vergeet ook dit zeker niet: draag steeds een pet wanneer je in de zon loopt! Door je hoofd te beschermen vermijd je dat er te veel warmte wordt opgenomen en ben je bovendien beschermd tegen uv-stralen. In de winter draag je een muts om je temperatuur te behouden zodat je niet afkoelt. Terwijl een pet in de zomer net helpt om niet oververhit te raken door je temperatuur te behouden. Een zonnebril is uiteraard onmisbaar om je ogen te beschermen tegen uv A- en uv B-stralen.

- Bescherm je huid met een waterbestendige zonnecrème
Gebruik een waterbestendige zonnecrème met een hoge beschermingsfactor om de huid van je gezicht, armen en benen tegen de zonnestralen te beschermen. Tijdens het lopen transpireer je namelijk en dan biedt een waterbestendige zonnecrème je de bescherming die je nodig hebt.

- Maak je kleren, gezicht, armen en benen regelmatig nat
Door je kleren en bepaalde lichaamsdelen tijdens het lopen wat nat te maken, voer je meer lichaamswarmte af en koel je je lichaam actief af.

Nog een laatste goede tip om sneller te herstellen na je trainingen op warme dagen: laat je lichaam geleidelijk aan afkoelen. Drink voldoende, haal diep adem en wacht met douchen tot je niet meer transpireert.