Unselected
Olaian leren surfen als volwassene, in mijn eentje

Hoe kan ik leren surfen als volwassene / in mijn eentje ?

Hoe kan ik leren surfen ? Kan ik alleen leren surfen ? Wat zijn de fouten die je niet mag maken als je begint met surfen ? ...

Unselected

Beginners worden toch vaak aangeraden om een paar uur les te nemen op een surfschool. Leren surfen in groep is leuk, maar als je om welke redenen dan ook liever alleen leert surfen, kan dat en is dit niet minder fun!

Ontdek hier ons advies voor een veilige start!

Unselected

Op welke leeftijd begin je best met surfen?

Niemand weet echt het antwoord op deze vraag! Maar wie is er niet gefascineerd door de zee en de surfers die met gemak over de golven glijden? Maar toch is het niet de zin om mee te glijden op het water die je weerhoudt, maar wel één vraag die je zorgen baart: Kan ik beginnen met surfen op mijn leeftijd, en is het nog niet te laat ? Nee, surfen is geen sport die voorbehouden is voor enkel jonge mensen. Het is nooit te laat om te leren surfen en je hoeft ook geen geweldige sporter te zijn om te surfen op een golf.

Eens je de beslissing hebt genomen, en je wil leren surfen, weet dan dat je het zonder probleem zelfstandig kan leren, en op je eigen tempo.

Wetende dat de zee niet zo gemakkelijk te temmen valt, is het aan te raden om onderstaande tips te bekijken, zodat je veilig kan leren surfen.

Unselected

De basisvoorwaarden om te leren surfen

Oké, je gaat dus op je eigen leren surfen. Maar toch ben je nog wat onzeker en heb je nog vragen: zullen de golven niet te hoog zijn? Geraak ik wel door de branding? ... Maak je geen zorgen, surfen is voor (bijna) iedereen toegankelijk. Zorg er echter wel voor dat je voldoet aan alle basisvoorwaarden, zodat je in alle veiligheid kunt leren surfen:

- Inzicht in de zee hebben
- Geen bezwaar hebben tegen surfers en het surfen
- Fysiek fit zijn en een goede gezondheid hebben
- Niet bang zijn van water
- Kunnen zwemmen in een zwembad én in de zee
- Je op je gemak voelen in het water en in de golven (met je hoofd onder water durven te zwemmen, duiken en enkele seconden onder water blijven...)

Kun je deze voorwaarden allemaal afvinken? Lees dan de rest van dit artikel om op je eigen tempo en in alle veiligheid te leren surfen.

Unselected
Olaian veilig surfen

Veiligheid: onmisbaar om goed te kunnen beginnen met surfen

1.1: Je moet leren het weer en de zee te begrijpen

Het weer is een integraal onderdeel van het leven van een surfer.

Weerberichten en surfvoorspellingen maken integraal deel uit van het surfleven. Voor een goede start geeft je best de voorkeur aan rustige surfomstandigheden met golven van minder dan 1 meter. Overschat je jezelf en je niveau niet. In te ruwe of te grote omstandigheden kun je je bezeren en gekwetst geraken of een serieuze schrik op doen.

Let ook op de getijdenschema's, want sommige plekken worden erg gevaarlijk bij vloed, terwijl er bij eb geen risico's zijn.

Het observeren van de golven vanaf het strand is een cruciale stap in het leren surfen.

Het geeft je de mogelijkheid om te begrijpen hoe de surfspot werkt, voordat je het water ingaat: zoek de piek, de stromingen en de zones waar de golven kleiner zijn, om de branding te kunnen passeren en de impactzone gemakkelijker te kunnen ontwijken.

Eenmaal in het water is het de uitdaging om je vaardigheden als waarnemer in de praktijk te brengen, en de juiste golf te kiezen, en er op te anticiperen om in te peddelen, zodat je er zo goed mogelijk op kunt surfen.

Het ontwikkelen van je inschattingsvermogen van de zee zal niet komen van de eerste surfsessies en neemt wel wat tijd in beslag: je moet geduld hebben, observeren, experimenteren om de zee te begrijpen, en om dan in zekere zin net zo goed de zee te kunnen lezen als een zeeman of als een echte surfer. Aarzel hierbij dus ook niet om de lokale surfers voor raad te vragen als je twijfelt over de surfomstandigheden en of die al dan niet voor jou geschikt zijn. Als je gaat surfen in omstandigheden die niet zijn geschik voor je niveau, zal je minder snel vooruitgang boeken: het zal je alleen maar frustreren of erger nog, je een schik laten oplopen.

Het heeft geen zin om te proberen stappen over te slaan, want pas als je een goede kennis van de zee hebt en de golven kan lezen, kan je techniek verbeteren.

Unselected
Olaian swimming in the sea with a surf bikini

1.2: Je moet kunnen zwemmen in de zee

Dit is zonder twijfel één van de belangrijkere voorwaarde om te beginnen met surfen, maar begrijp het niet verkeerd: kunnen zwemmen in een zwembad is heel anders dan zwemmen in de zee. Stromend water, koud water, brekende golven; ... zijn allemaal elementen die je dwingen om meer moeite te moeten doen om niet af te drijven en in balans te blijven op je board.

Ons advies: doe naast het surfen regelmatig een fysieke activiteit om je uithoudingsvermogen en je armkracht te behouden.

Unselected
Olaian Surf hard, train hard

1.3: Je moet fysiek en mentaal voorbereid zijn

Een fysieke voorbereiding voor het surfen geldt niet alleen voor professionele surfers! Regelmatige fysieke activiteit als aanvulling op het surfen is essentieel om vooruitgang te boeken in het surfen en wanneer je dan niet het water in kunt, staat het je toe:

● om letsels / blessures te vermijden
● om minder rap moe te zijn tijdens en na de surfsessies
● om de spieren voor te bereiden om beter te presteren op de golven
● om het lichaamsbewustzijn, de surftechniek te verbeteren

... met andere woorden: vooruitgang in het surfen te boeken!

Unselected
Olaian surf bescherming surf helm

1.4: Je moet jezelf bescherm tegen de weersomstandigheden en andere gevaren

In de zomer, zorgt het water voor voldoende verfrissing, en zal je al snel in de verleiding komen om je surfsessies te verlengen. Hiermee verhoogt natuurlijk ook het risico op zonnebrand: kies daarom voor uv-beschermende kledij of voor een wetsuit type shorty, en gebruik altijd zonnecrème.

Tijdens de winter kies je beter voor een full-suit, en/of een dikkere wetsuit om je tegen de kou te beschermen.

Voor elk seizoen is het kiezen van juiste kledij noodzakelijk! Meer dan de helft van de surfongevallen hebben betrekking tot surfers die met hun hoofd tegen hun eigen surfplank botsen. En natuurlijk is er nog veel meer risico op dit soort ongevallen als er veel volk in het water ligt. Dus daarom draag je misschien best een helm!

Unselected
Olaian voorangsregels surf

1.5: Je moet de voorrangsregels kennen

Net zoals er een wegcode is en er verkeersregels zijn voor auto's en andere voertuigen, zijn er ook bij het surfen voorrangsregels, om botsingen tussen surfers te vermijden. De meest gekende regel is: "de surfer die al op de golf surft, die heeft voorrang".

Hier via onderstaande link vind je alle voorrangsregels:

Unselected
Olaian Wipeout and have fun

1.6: Je moet leren hoe je moet vallen tijdens het surfen

Surfen is vooral véél plezier beleven in het water ...

Laat je "adult brain" op het strand! Kinderen hun start vlot vaak beter bij het leren surfen dan bij volwassenen, maar wat is dan hun geheim ? Zeer simpel, ze zijn niet bang om op hun gezicht te gaan!

Wees dus niet bang om je "belachelijk" te maken, want je zult ooit wel eens vallen terwijl je leert surfen (zelf als pro surfer gebeurt dit ook nog!). Dedramatiseer dan je vallen en heb er plezier in, het is maar water waar je op surft! Neem hierbij ook in acht dat de meeste beginners vanaf hun eerste surfsessie er in slagen eventjes op hun surfplank te staan en te balanceren.

Tot slot, kan voor de meest angstigen onder ons, het leren in groep een oplossing zijn om niet langer bang te moeten zijn voor een wipe out.

Unselected
Olaian Surf Club lessen

1.7: Neem lessen bij een surfclub

Het is een goed idee als water niet je favoriete element is: dan heb je zeker en vast alle begeleiding nodig bij het leren surfen!

En dit om, zonder zorgen, alle veiligheidsregels, surftechnieken en weersverwachtingsanalyses te leren. Door te leren surfen met een instructeur kun je vanaf het begin de juiste basiskennis opdoen om veilig aan de slag te kunnen gaan op een surfspot met condities die zijn aangepast aan je niveau.

Het is een goed idee als je je vooruitgang wilt versnellen tijdens het leren surfen:

Om de juiste surfmoves te leren en vooral om te voorkomen dat je jezelf pijn doet, raden we je aan om een paar uur les te nemen met een surfinstructeur. De instructeur zal je stap voor stap begeleiden om de juiste surfpositie te vinden op je plank tijdens het paddelen, om recht te staan en om je bewust te worden van de fouten die je niet mag maken.

Unselected
Olaian Surf with friends

1.8: Leer in je eentje surfen, maar surf nooit alleen

Zelfs al is surfen een individuele sport, waarbij de natuur je metgezel is: de zee heeft altijd het laatste woord. We raden je dus aan om in kleine groepjes te surfen, waar iedereen wat op elkaar let. Je zult ook sneller leren door naar anderen te kijken en hen om raad te vragen. Vergeet ook nooit dat als je op het water het bewustzijn verliest, dat dodelijk kan zijn... Vertel dus steeds een naaste naar welke surfspot je gaat, en wanneer je ongeveer terug zal zijn.

Als je wil leren surfen kan je alles in je eentje leren, maar je kan enkel voldoende vertrouwen winnen en starten in alle veiligheid als dit doet in een groep.

Hoewel surfen als een individuele sport wordt beschouwd, is het beginnen met surfen in een groep, omringd door andere surfers, ideaal om je eerste sessies in alle veiligheid te doen, maar dit is ook ideaal om snel vooruitgang te boeken.

Om te beginnen kan je je een groep van dezelfde leeftijd zoeken als jezelf, beginner of niet, om je te motiveren om regelmatig in het water te gaan. Bent je de enige in je entourage die begint met surfen? Dan zijn er vast surfscholen, -clubs, of lokale verenigingen en/of zelfs privégroepen op Facebook, ... in jouw omgeving. Gemotiveerde en/of gepassioneerde surfers staan altijd klaar om je te verwelkomen in hun groep om hun passie te kunnen delen.

In en uit het water, creëer je best de reflex om te observeren, advies en tips uit te wissel en te surfen met surfers die een beter niveau hebben dan het jouwe, want door ze proberen na te doen, zul je ook sneller vooruitgang kunnen boeken.

Unselected

Leren surfen in 5 stappen

Is het als volwassene moeilijk om te leren surfen?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het net zo gemakkelijk om als kind te leren surfen als om als volwassene te leren surfen. Leeftijd is maar een getal, en het zit tussen de oren. Je bent ten slotte maar zo oud als je je voelt, toch?

2.1: VERTROUWD GERAKEN MET HET WATER EN DE GOLVEN

Als je nog nooit een voet op een surfplank hebt gezet, of de kans hebt gehad om in de golven te springen en/of te duiken, dan raden we je aan om de zee eerst te leren kennen en er rustig mee vertrouwd te geraken. Bekijk ten alle tijden het getijde schema, de periodieke wisseling van de waterstand van de zee, en kijk of het eb of vloed wordt. Kijk ook altijd naar de richting van de stroming, de grootte van de golven... Ga, als je dit hebt bekeken, zonder zorgen het water in en amuseer je, duik eens onder de golven door, zwem wat rond in de zee en probeer de bodysurfen (surfen op je buik, zonder surfplank)! Idealiter begin je met een bodyboard voor je eerste glij-ervaringen. Heb je geen bodyboard of zie je er het nut niet van in ? Ga dan op het achterste deel van je surfplank liggen, met je rug naar de binnenkomende golven en laat je meedrijven. Is het niet fantastisch dit zalige gevoel ?!

2.2: GOOFY / REGULAR: WAT IS JE VOORKEURSVOET?

Net als bij het skateboarden of het snowboarden wordt er in profiel gestaan en gesurft, met de ene voet voor de andere dus. Het is belangrijk om dit te weten, voordat je het water in gaat, anders verleng je je vooruitgang onnodig. Om je voorkeursvoet te leren kennen nodigen we je uit om het volgende artikel via onderstaande link te lezen:

Unselected

2.3: HOE EFFICIËNT LEREN PEDDELEN BIJ HET SURFEN?

Goed peddelen is essentieel bij het surfen en hangt af van twee factoren: de positie op de plank en de beweging van de armen.

We beginnen bij het begin. Ga eerst op je surfboard liggen, zodat het zo plat mogelijk blijft liggen op het water. Leg niet te veel gewicht op de achterkant of de voorkant van je surfplank, omdat dit weerstand kan creëren tijdens het peddelen, en/of je naar voren / achteren zal doen glijden wanneer je recht wil gaan staan eens de golf je meepakt. Idealiter hef je je kin, nek en bovenlichaam op om de voorkant van je plank te ontlasten en je snelheid zo te verhogen bij het glijden.  

Om op de golf te komen, moet je vastberaden zijn en moet je maar één doel voor ogen hebben: een korte maar intense inspanning leveren en dit doen "alsof je leven ervan afhangt". Om goed te kunnen peddelen, moeten je regelmatige bewegingen maken, en moet je je vingers goed sluiten en je hand openen en stevig opspannen. Steek je hand schuin in het water met zo min mogelijk spatten en duw hem krachtig uit naar achter. Om je fysieke capaciteit en techniek te verbeteren, oefen je best regelmatig de peddelhouding. Hierbij kan regelmatig gaan zwemmen in het zwembad je ook helpen, en zwem dan vooral in crawl.

2.4: HOE KOM JE VOORBIJ DE BRANDING / DE IMPACT ZONE OM TERUG TE KEREN NAAR DE PIEK?

Om in te peddelen of om terug te keren naar de piek (waar de golven starten met breken), probeer je best niet rechtstreeks terug richting de piek te gaan. Aan de ene kant loop je het risico andere surfers te hinderen en aan de andere kant loop je het risico jezelf te begeven in de impact zone of zal je je eigen onnodig uitputten. Je zal tijdens het surfen altijd wel geconfronteerd worden met golven die breken of zullen breken, dus is het aan te raden om rond dat gebied te gaan en te terug peddelen naar de line up achteraan. Wanneer een brekende golf of het witte schuim van de gebroken golf naar je toe komt, is het niet altijd mogelijk om deze deze te omzeilen, maar dan zijn er twee oplossingen: de duck dive of de turtle roll.

Met een foam of soft top surfplank of met een longboard kies je vanwege het grote volume best voor de turtle roll. Ga op de plank zitten, kruis je benen onder je plank en pak de rails (zijkanten) stevig vast met je handen om te draaien. Blijf in deze positie, ondersteboven, totdat het schuim van de golf over je heen komt. Als de golf voorbij is, draai je het surfboard om, en ga je er weer op liggen en peddel je verder!

Met een shortboard, doe je best een duck dive. Dit manoeuvre laat de surfer en zijn board toe om onder de golf door te gaan, zonder het risico te lopen om telkens terug meegesleurd te worden met de golf richting de kust.

2.5: HOE KAN JE LEREN RECHTSTAAN BIJ HET SURFEN (EEN TAKE-OFF DOEN)?

De ultieme en moeilijkste stap om een "echte surfer" te worden is de take-off! Dit slelt je in staat om recht te staan, en in te droppen in de golf en te starten met glijden en surfen. Eenmaal gelanceerd op de golf, plaats je je handen op het surfboard op schouderhoogte. Bij een pop-up bij het surfen hef je je hoofd, borst en armen best in één vlotte en explosive beweging op om dan gelijktijdig je benen er onder te plaatsen en te buigen en zo recht te staan. Blijf dan in een gebogen houding, met de rug recht en kijk altijd in de richting van waar je naartoe wilt gaan.

Unselected

Hoe kies je je surfmateriaal?

De sleutel tot het succes van een goede surfsessie ligt hem in de voorbereiding uit het water. Denk aan deze tryptiek zodat je de line-up bereikt in de beste omstandigheden: voorbereiding materiaal - fysieke voorbereiding - mentale voorbereiding.

Voordat je het water in duikt, moet je de tijd nemen om jezelf goed uit te rusten. Hieronder is onze selectie van artikelen om je board, je wetsuit (tenzij je alleen in de zomer surft in water van 25° C), je wax en je leash (de surfaccessoire dat de surfer met zijn board verbindt) te kiezen.

Unselected

Het belangrijkste om te beginnen met surfen en om je surftechniek te versnellen is het kiezen van het juiste materiaal:

Het kiezen van de juiste surfplank is essentieel om vooruitgang te boeken terwijl je steeds plezier beleeft.

Welk type en welke maat van surfplank moet je nu kiezen?

De makkelijkste boards om te leren surfen zijn de mini malibu's of longboards, en idealiter een schuimrubberen of foam surfplank; deze boards zijn het beste compromis om snel en veilig te leren surfen. Soft top surfboards hebben vaak een groter volume en dus een beter drijfvermogen, en dit om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk kunt meegenomen worden door de golven en je je eerste glij-sensaties kan ervaren!

Een soft top (een foamboard) is het ideale board om in alle veiligheid de basis van het surfen te leren en deze kunnen ook door het hele gezin gebruikt worden.

De materialen die gebruikt worden voor de constructie zijn veel zachter dan de traditionele planken, dus als je er op valt (wat onvermijdelijk is) zal het schuim de schok absorberen en voorkomen dat je jezelf pijn doet. Een detail dat wel nuttig is, als je je bedenkt dat meer dan de helft van alle ongelukken bij het surfen voortkomt bij botsen met je eigen board.

Afhankelijk van je gewicht en je lengte, kies je best een board tussen 7'0 en 8'6, om er zo zeker van te zijn dat je met gemak de golven kunt berijden. Vergeet ook niet dat er een surfhelm bestaat, voor wanneer je niet kunt voorkomen dat je te midden van andere surfers gaat surfen.

Unselected

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Teaser Olaian

Olaian, het surfmerk van Decathlon!

De surfproducten van Decathlon dragen de naam OLAIAN, het merk van Decathlon dat gewijd is aan surfen & skimboarden.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

olaian_surf_comment_choisir_wax

Hoe kies ik de juiste wax voor mijn surfplank?

Glij op het water, niet op je plank! Surfers weten het als geen ander: de waxlaag op je surfplank is heel belangrijk voor een goede grip. Lees hier hoe je je plank moet waxen en de juiste wax kunt kiezen!

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

Olaian UV-bescherming UV-shirt Surf

Hoe kies ik een anti-uv t-shirt voor het surfen?

Vindt hier onze tips die je kunnen helpen je anti-UV top te kiezen om te gaan surfen

Olain surf

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

Om beter te worden in het surfen, moet je je kunnen aanpassen aan alle soorten golven. Ontdek onze tips.

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!