Olaian whipe out in bikini surf

Hoe moet je vallen bij het surfen zonder je te bezeren?

Je weet het ondertussen al, vallen maakt onvermijdelijk deel uit van het surfen. Dit zijn onze tips om veilig te vallen, voor jezelf én voor anderen.

We kunnen het maar beter meteen zeggen: valpartijen (wipeouts) zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos mogelijk verlopen, en dat je vooral zo veilig mogelijk surft. Deze surfadviezen geven je tips om een beter inzicht te krijgen in je wipeouts !

Een analyse van de verschillende soorten valpartijen bij het surfen 

Een valpartij bij het surfen kan best angstaanjagend zijn, maar bovendien ook gevaarlijk voor jezelf en voor andere surfers. Door te weten wat de risico's zijn, kun je de juiste reflexen aanleren voor als je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Dit moet je zeker vermijden bij een wipeout :

  • val surfen

    Op je materiaal vallen

    De tail, de vinnen en de rails zijn de gevaarlijkste onderdelen van je surfplank in geval van een botsing.

    De zachte vinnen en het schuimrubberen dek bij soft top surfplanken hebben het voordeel dat ze de schok goed opvangen bij een val en de ongevallen bij de piek beperken.

    Als je toch wilt surfen met een hard board, raden we je eventueel aan om een helm te dragen om je te beschermen.

  • botsing surfers

    Botsing tussen surfers

    Ben je met meerdere surfers in het water? Let dan goed op je plank, maar vooral op die van de anderen. Het risico op botsingen is groot genoeg. Afstand houden van elkaar is de boodschap!

    Beginners, als je je traject nog niet onder controle hebt, is het risico op impact maximaal. Nogmaals kunnen we je ten sterkste adviseren om te starten met surfen met een soft top.

    Het belangrijkste is natuurlijk om afstand te houden en de voorrangsregels t.h.v. de piek te respecteren!

  • wasmachine

    De wasmachine

    Afhankelijk van de grootte en de kracht van de golven kun je naar de bodem worden geduwd, en in alle richtingen door elkaar worden geschud ("wasmachine").

    Blijf kalm en onthoud dat dit uiteindelijk toch maar een grote watermassa is met weinig risico om gewond te raken in vergelijking met een skateboarden waarbij je op de beton valt ...

Hoe zie je een valpartij aankomen?

Valpartijen bij het surfen worden vaak veroorzaakt door te weinig concentratie bij de take off. Als je aan het peddelen bent kan het gebeuren dat, op het moment dat je wilt gaan staan op je board, je eigenlijk al op de top van de golf staat, net voordat die breekt. De golf kan heel snel groter en heel steil geworden zijn. Dan ben je misschien te laat vertrokken! In dat geval keer je beter terug naar je vertrekpunt om ongelukken te vermijden.

Je zult het al snel merken: het is heel belangrijk om de golven op een spot goed te analyseren voordat je begint te surfen.

Geen paniek: al doende leert men!

Olaian Surf SAFE

Hoe val je veilig?

Is het onmogelijk om een wipeout te vermijden? Duik dan als je nog tijd hebt! Zo behoud je de controle in deze situaties, want je laten meesleuren is nooit een goed idee als je valt bij het surfen... Maar hoe moet je dan duiken?

De ondiepe duik: neem een platte, ondiepe duik in ondiepe golven, en zorg ervoor dat je niet met je hoofd eerst duikt zodat je je niet stoot aan de bodem!

Plat op je buik door het schuim: bij een rotsachtige bodem, of één met veel koraal, is het het beste om je plat te laten vallen. Denk er ook aan dat je je niet op de bodem afzet met je voeten om weer boven te komen.

De diepe duik: neem een diepe duik bij grote, imposante en krachtige golven. Zo vermijd je het krachtigste deel van de golf en word je niet te hard door elkaar geschud.

- Springen in de golf: als de golf nog niet is gebroken op het moment van je val, is de meest comfortabele oplossing om in de open face van de golf te duiken om er dan veilig uit te komen aan de andere kant.

- Springen over de golf: als je het gevoel hebt dat je golf zich op je traject gaat sluiten, kan je dit best anticiperen door over de golf heen te springen. Dit is waarschijnlijk de veiligste optie, zowel voor jouw als voor de surfers onderaan de golf!

 

De juiste reflexen tijdens een wipeout 

Kun je een val echt niet vermijden? Dan zijn dit de juiste reflexen bij het kopje onder gaan, zonder in de problemen te komen.

- Ben je nog niet heel zeker, en wil je vermijden dat je plank andere surfers raakt (in de hoop dat zij hetzelfde doen voor jou)? Zoek dan een vrije zone op om te beginnen met surfen!

Bescherm je hoofd met je handen als je valt, en rol je op in een bal of in de foetushouding om zo mogelijke impacten te beperken.

Duik, en zwem onder water totdat je voorbij het schuim bent.

Raak niet in paniek onder water, zelfs al voelt het alsof je in een wasmachine door elkaar wordt geschud, maar blijf rustig en denk aan iets leuks ( aan je laatste surf vakantie bijvoorbeeld) om zo niet buiten adem te raken. 

Hou je ogen open zodat je ziet waar je heen gaat. Zo kun je de bodem zien, de oppervlakte van het water of je plank. 

- Als de golf voorbij is, trek aan je leash en/of kijk naar het licht om weer boven te komen. Kom op adem in de buurt van je board en vergeet niet dat de ene golf een andere kan verbergen: dit is het principe van een serie golven na een. Dus wees voorzichtig!

- Buiten adem na de pasage van een serie ? Ga op je board liggen en laat je met het schuim terugvoeren naar de rand. Als je eenmaal hersteld bent, kun je langzaam weer op je eigen tempo terug gaan naar de line up, en dit best om de impactzone heen.

Onze 5 tips om valpartijen te vermijden

Er zijn ook 'preventiemaatregelen' om het risico op vallen bij het surfen te verminderen. Dit zijn 5 tips voor als je 't water in gaat:

1° Ga uit de golf als je ziet dat hij gaat dichtslaan. Blijf liggen op het achtereind van je plank en hou het voorste deel uit het water. Zo neemt het schuim je mee en glij je tot aan het eind van de impactzone;

2° Observeer de spot en kijk hoe de golven zich vormen voordat je het water in gaat;

3° Surf niet op golven die nog te moeilijk zijn voor jouw niveau;

4° Ga het water uit als je moe wordt;

5° Blijf geconcentreerd en drink genoeg;

duiken

Ga een stap verder: train jezelf in apnea

Surfers die grote golven nemen, trainen best op ademhalingstechnieken die men in het duiken toepast. Bij een wipeout van een monstergolf zit je al snel meer dan 30 seconden onder water! Om rustiger te blijven en meer vertrouwen te krijgen in die soms beangstigende situaties, kun je enkele lessen volgen in apnea om je ademhalingstechnieken onder water te verbeteren, zelfs ook als je op een gemiddeld niveau surft. Het is heel belangrijk om de spot waar je gaat surfen goed te bestuderen en ze goed te leren kennen. Weten hoe diep het er is, of weten uit welk materiaal de bodem bestaat zal je helpen om beter te vallen zonder je pijn te doen.

Geen paniek! Vallen is heel normaal bij surfen. Laat je zeker niet ontmoedigen: dankzij deze gids weet je nu 'hoe' je moet vallen bij het surfen!

helm olaian

Surf veilig en/of draag een helm!

Wat je niveau ook is, op een dag maken we allemaal een lelijke val, met soms dramatische gevolgen. Meer dan de helft van de ongelukken wordt veroorzaakt door surfers die hun hoofd stoten aan hun eigen plank, gevolgd door botsingen tussen surfers (vooral als er veel mensen in de line-up zijn), en door het materiaal op de bodem: zand, rotsen, koraal...

Gelukkig lopen de meeste ongelukken goed af, maar bij ernstige ongelukken raken veel surfers gewond aan het hoofd. Als je in het water je hoofd stoot en het bewustzijn verliest, loop je het risico dat je verdrinkt. Een helm behoedt je dan wel niet voor alle soorten blessures, maar het is toch heel belangrijk om er een op te doen en veilig te surfen.

Deze tips kunnen ook interessant voor je zijn

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Olaian HOE KIES IK DAMES SURF- EN BADKLEDIJ Teaser

Hoe kies ik dames surf- en badkledij?

Surfen, bodyboarden, kitesurfen, stand-up paddle, snorkelen of een actieve activiteit op het strand ... Deze zomer kun je zonder problemen in surf badpak of surf bikini sporten: BEWEEG, ALLES BLIJFT PERFECT ZITTEN!

Teaser Olaian

Olaian, het surfmerk van Decathlon!

De surfproducten van Decathlon dragen de naam OLAIAN, het merk van Decathlon dat gewijd is aan surfen & skimboarden.

Olaian leren surfen als volwassene, in mijn eentje

Hoe kan ik leren surfen als volwassene / in mijn eentje ?

Beginners krijgen vaak de raad om enkele uren les te nemen in een surfclub, maar er kunnen veel redenen zijn waarom je liever alleen wil leren surfen: Is dat nog mogelijk op mijn leeftijd? Welke zijn de fouten die je niet mag maken? Ontdek hier ons advies om in alle veiligheid solo te leren surfen.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Bescherm jezelf tegen de zon

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon tijdens het surfen?

Laat je surfpret niet bederven door een vervelende zonnebrand of zonneslag. Met deze Decathlon-producten en gadgets ga je zorgeloos de zee in!

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!

partir_vacance_suf_olaian

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je op je surftrip zeker meenemen?