topbanner

Hoe word je een betere loper zonder te lopen?

Nee, je wordt geen betere loper door in je zetel te zitten. Maar je kan wel degelijk een betere loper worden zonder te lopen. Met name door je aan andere sporten te wagen! Zwemmen, pilates en fietsen zijn drie sporten die je aanvullend op je looptrainingen kan uitvoeren. We zetten de voordelen even op een rijtje!

pilates

Core versterken

Zowel met pilates als met zwemmen versterk je de core van je lichaam. Dat zijn de spiergroepen die tussen je ribben en bekken zitten en je wervelkolom ondersteunen. Ze stabiliseren je lichaam en zorgen ervoor dat je meer controle krijgt over je lichaamsbewegingen. Voor lopers heel belangrijk dus, want die extra stabiliteit verkleint de kans op blessures aanzienlijk. Een stabiel lichaam zal je ook helpen om comfortabeler en efficiënter te lopen.

Pilates houdt een combinatie in van ademhalingsoefeningen en spierversterkende oefeningen. Het focust daarbij ook vooral op de spieren van je core. Pilates zal je algemene lichaamshouding verbeteren door je centrale spieren te laten werken als een steungordel.

Ook zwemmen kan je core versterken. Vooral bij de borstcrawl heb je de centrale spieren nodig om je lichaam gestrekt te houden en om zo gestroomlijnd mogelijk door het water te snijden. Voor lopers kan het dus zeker interessant zijn om te investeren in een aantal crawllessen!

Lage impact

Een eindje gaan lopen kan een zware belasting zijn op je lichaam. Bij het lopen kom je altijd even van de grond, om dan weer te landen. Het zijn vooral die landingen die een zware impact hebben op het lichaam. Wanneer je tien kilometer gaat lopen, moet je lichaam toch al snel enkele duizenden van die landingen verwerken. Veel lopen kan dus erg belastend zijn voor je lichaam, zelfs zo belastend dat je niet aan je gewilde aantal trainingskilometers komt. Om geen conditie te verliezen, kan het interessant zijn om dan één looptraining te vervangen door een zwem- of fietstraining. Zo krijgen je specifieke loopspieren de kans om te herstellen, maar gaat je longinhoud en je algemene spierontwikkeling er wel op vooruit.

foto2

Ademhaling en longcapaciteit

Als je het maximale uit je loopprestaties wilt halen, is het noodzakelijk om ook je ademhaling en longcapaciteit te optimaliseren. Dat zijn twee aspecten waar pilates op focust! Pilates-oefeningen verbeteren de uithouding van je ademhalingsspieren, namelijk je diafragma en de spieren tussen de ribben. Als je die twee spiergroepen goed traint, zal je ademhaling veel minder energie kosten en kan je een inspanning langer volhouden. De ademhalingsoefeningen die je bij Pilates uitvoert, verbeteren ook je longcapaciteit. Een verbeterde longinhoud zal er voor zorgen dat er meer zuurstof kan worden aangevoerd. En zuurstof is natuurlijk een van de belangrijkste brandstoffen die je nodig hebt tijdens het lopen! Je ademhaling en longcapaciteit kan je ook verbeteren door te zwemmen. Bij een intensieve zwemtraining zal je namelijk je lichaam forceren om met weinig zuurstof toch een zware inspanning te leveren. Zo vermijd je kortademigheid tijdens het lopen en zal je algemene uithoudingsvermogen erop vooruitgaan. Omdat je in water krachtiger moet uitademen dan in de open lucht, train je ook bij het zwemmen de ademhalingsspieren.

Recuperatie

Zonder de juiste recuperatie word je geen betere loper. Na een sportieve inspanning is je spierweefsel immers licht beschadigd en blijft er melkzuur achter in je spieren. Een goede recuperatie zal er voor zorgen dat de schade in je spieren verdwijnt en ze zelfs sterker zullen worden. Alle resterende afvalstoffen, zoals het melkzuur, worden tijdens het recupereren van je spieren afgevoerd. Zo vermijd je zware, vermoeide benen. Een rustig eindje gaan fietsen is bijvoorbeeld een ideale manier om te herstellen van een zware looptraining de dag voordien. Je belast je spieren namelijk niet en je houdt je bloedsomloop op gang. Dat is ideaal, want wanneer je bloed goed door de spieren loopt, neemt het de afvalstoffen mee. Door te zwemmen tussen je loopjes zal niet enkel de beweging van je hele lichaam je bloedsomloop verbeteren, ook het koude water is bevorderlijk voor de doorstroming van het bloed.

foto3

Motivatie

Hoe fanatiek je lopershart ook klopt, elke loper krijgt wel eens te maken met een motivatiedipje. Je loopt steevast op dezelfde plaatsen, er is maar weinig variatie in je trainingen en je duurlopen lijken steeds langer te duren. Door verschillende sporten met elkaar af te wisselen, geef je eentonigheid geen kans. Zeker als je tijdens de koude wintermaanden niet de motivatie vindt om je loopschoenen aan te trekken, zijn indoorsporten zoals zwemmen en pilates ideale alternatieven!