title

Hoe word je een goede voetbaltrainer?

Het leven van een voetbaltrainer is niet altijd even gemakkelijk. Hieronder enkele tips voor je eerste stappen als trainer of om te leren wat een trainer tot een goede trainer maakt.

foto2

Een goede kennis van het spel en tactisch inzicht

Als trainer ben je verantwoordelijk voor je team en moet je de tactieken en technieken van het voetbal zelf goed onder de knie hebben om ze over te kunnen brengen. Een groep spelers zal slecht luisteren naar een specialist die niet een specifieke speelstijl in gedachten heeft, of die slecht onderscheid kan maken tussen de verschillende tactische schema's.

Een trainer met grondige kennis van zaken kan een beslissende factor zijn in een wedstrijd. Je team kunnen aanpassen aan de tegenstander, of de juiste wissel op het juiste moment maken, kan het verloop van een wedstrijd volledig veranderen. Zou Frankrijk Europees Kampioen geworden zijn in 2000 zonder de deelname van Pirès, Wiltord en Trezeguet?

Houd echter wel in gedachten dat de opdracht van de coach afhankelijk is van het niveau en de leeftijd van zijn teams. Jonge spelers hebben vooral nood aan eenvoudige en duidelijke uitleg, zodat ze optimaal kunnen genieten op het veld. Volwassen en meer ervaren spelers hebben dan weer een goede begeleiding nodig en richtlijnen waarmee ze hun prestaties kunnen verbeteren. Het is hoe dan ook belangrijk om de meest tijdrovende bezigheid van je voetballers in goede banen te leiden: de training.

Foto 4

De trainingen leiden: je team lichamelijk en technisch klaarstomen

Het is heel belangrijk om je team goed voor te bereiden op de herhaalde inspanningen tijdens het seizoen. Het kan soms moeilijk zijn om je voetballers in het voorseizoen te motiveren; de meesten zijn immers niet zo dol op die kracht- en cardiotraining! Om die periode beter aan te pakken, raad ik aan om een aantal oefeningen met de bal toe te voegen aan het einde van de training, om zo je spelers te motiveren.

Je kunt ook van de gelegenheid gebruikmaken om er eens samen op uit te gaan (ga buiten de trainingen om eens een balletje trappen in het park, of ga met zijn allen naar een wedstrijd kijken). De teamspirit die je op deze momenten opbouwt zal van onschatbare waarde zijn als het even moeilijk wordt in het seizoen, en geloof me, dat gaat gebeuren...

Het voorseizoen is ook het moment waarop je als coach je spelers kunt uittesten, verschillende tactieken kunt uitproberen en je team aan een werkmethode of spelsysteem kunt laten wennen. Vergeet niet om tijdens het seizoen variatie aan te brengen in je trainingen om vermoeidheid te voorkomen. Aarzel ook zeker niet om af en toe te werken aan de basistechnieken: het passen, dribbelen of schieten, om ervoor te zorgen dat je spelers die blijven ontwikkelen. Vaak kan het interessant zijn om je training met een wedstrijdje af te sluiten, om zo je team voor te bereiden op de volgende wedstrijd en ze vast in de juiste stemming te brengen.

En vergeet niet om te zeggen wat er goed gaat en beloon je team bij goede resultaten. Hoe je dat doet, dat is aan jou.

Foto5

Een groep leiden en samen laten leven

Om een goede trainer te zijn, moet je in de eerste plaats weten hoe je een groep moet leiden. Je moet enig psychologisch inzicht hebben. In het voetbal, als in elke teamsport, maakt het vermogen om de verschillende persoonlijkheden in een groep samen te brengen vaak het verschil. Het ultieme doel is om een samenhangend team te creëren van spelers die bereid zijn om voor elkaar te vechten. Aarzel daarom niet om regelmatig individuele gesprekken te voeren en dingen uit te praten in de kleedkamer; daar ligt vaak de basis voor succes.

Ten slotte is het cruciaal om vertrouwen te hebben in je team, en ze dat ook te tonen. Zoals Arsène Wenger het ooit zei: “Een voetbalteam is als een mooie vrouw. Als je haar dat niet vertelt, vergeet ze dat ze mooi is.”