Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

“stel doelen, maar zorg dat ze realistisch zijn”

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

In januari hebben we allemaal samen weer massaal goede voornemens uitgesproken. Maar hoe zorg je ervoor dat die een maand later niet weer de kast in mogen? Waar haal je je motivatie en hoe zorg je ervoor dat die niet verzwakt? Michaël Verschaeve, sportpsycholoog bij onder meer Deceuninck - Quick-Step, deelt ons zijn ervaringen en tips voor een geslaagd sportief 2021! 

Mensen zijn massaal beginnen sporten tijdens de eerste lockdown. Waar kwam die plotse motivatie vandaan?
“Daar zijn een paar factoren verantwoordelijk voor. Ten eerste dat de mensen vooral meer tijd hadden, omdat er veel minder afleiding was. Ook de goede voornemens van de mensen spelen zeker mee. En een grote externe factor was het weer, een zeer grote motivator of demotivator. Tijdens lockdown 1 in maart leek het alsof de natuurkrachten ermee gemoeid waren. Het was altijd mooi weer! Tot slot speelt ook de sociale factor mee. Mensen wilden elkaar weer zien, wilden verbondenheid voelen."

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

Dat betekent ook dat sporten bij veel mensen redelijk laag in de rangorde staat. Niet echt goed nieuws dus?
“Inderdaad, maar het zegt iets over de rat race waarin veel mensen leven. Het belang van gezond eten en een gezond lichaam hebben wordt vaak nog onderschat. We weten wel dat het goed is voor ons, maar we kunnen er vaak de tijd niet voor opbrengen. En dat is wel jammer.”

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

Hoe zorgen we ervoor dat die mensen na Corona blijven sporten?
“Goede vraag. Er zullen ongetwijfeld mensen weer afhaken. Maar langs de andere kant zal een deel ook de smaak te pakken hebben nu. Veel heeft te maken met het stellen van nieuwe doelen. In het ABC van motivatie (autonomie, betrokkenheid, competentie) zit de B van betrokkenheid, het sociale aspect dat voor veel mensen wel iets is wat hen zou kunnen doen blijven sporten. Met competentie bedoelen we dan weer dat je een doel moet stellen, en dat doel moet realistisch zijn. Als je steeds streeft naar iets dat onhaalbaar is, raak je gefrustreerd. Alleen zo kan je beloningssysteem gevoed blijven en kan je zelfvertrouwen blijven groeien als je kleine doelen behaalt. De deur uitgaan en gewoon doen wat je vooropgesteld hebt, is al een simpele manier om je competentiegevoel, en dus je motivatie, te vergroten.”

Hoe belangrijk is het juist om een doel te hebben tijdens het sporten?
“De vraag is wat je doel precies inhoudt. Is het een sportief doel, prestatiegericht? Of is het eerder een persoonlijk doel? Bijvoorbeeld jezelf goed voelen in je vel. Dat noem ik dan eerder een motief, en dat kan al voldoende zijn voor sommige mensen. Sommige mensen hebben dus zelfs geen prestatiegericht doel nodig, die kunnen gewoon blijven lopen of fietsen zonder ooit aan een wedstrijd mee te doen.”

Wat gebeurt er in je hoofd bij het behalen van je doelstelling?
“Je activeert een aantal neurotransmitters en hormonen in je brein als je je doel bereikt. Je krijgt vaak een kick door de adrenaline. Serotonine noemen we vaak het gelukshormoon, dat stimuleer je bijvoorbeeld ook al door gewoon naar buiten te gaan, en zorgt voor een betere stemming en meer zelfvertrouwen. Dopamine is de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor beloning. Na bijvoorbeeld een goede training krijg je een ‘dopamineshotje’. Je kan het vergelijken met een like krijgen op sociale media, ook dat zorgt voor zo’n shot. Endorfines zorgen tot slot voor een pijnstillend gevoel op je lichaam. Je krijgt het gevoel dat je kan blijven doorgaan. Zij die de runner’s high al gevoeld hebben, weten exact wat endorfines zijn.”

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

Dat gelukzalige effect na het sporten, hoe komt het dat niet iedereen dat heeft?
“De sport die je gekozen hebt, kan mogelijks niet de juiste zijn. Ik denk dat je sport ook moet ‘voelen’. Ik heb al mensen bij mij gehad die zeiden dat lopen niets voor hen was, maar die nu wel heel graag fietsen, fitnessen of tennissen. Veel heeft met persoonlijke voorkeuren te maken. Mensen zijn verschillend, en gelukkig maar. De ene wilt zo snel mogelijk progressie zien, voor de andere is teamspirit en het sociale aspect belangrijker. Sommigen zijn simpelweg ook te ongeduldig. Ze gaan drie keer lopen en checken de weegschaal al, bij wijze van spreken.” 

Welk advies geef je aan mensen die hun doel niet behaald hebben?
“Nieuwe doelen stellen, en analyseren waarom het niet gelukt is. Een doel niet halen betekent niet per se dat je gefaald hebt. Want niet alleen het doel op zich telt, ook de weg er naar toe. Reflectie is zeer belangrijk hierin. Waarom heb ik mijn doel niet gehaald, en hoe kan ik het volgende keer beter doen? Vragen die ook zeker topsporters zich vaak stellen, en moeten stellen.” 

Krijgen topsporters vaak te maken met een gebrek aan motivatie?
“Als er geen duidelijke progressie te zien is na de afgelegde trainingen, kan er zeker ook bij topsporters een motivatiedip optreden. Iedereen heeft wel eens een minder moment. Ik krijg soms sporters bij mij die altijd in vorm willen zijn, heel het jaar door. Dat is onmogelijk, en mag je niet van jezelf verlangen. Decompressie is gezond, ook als sporter. Even wat meer tijd voor je sociale leven, iets eten waar je al lang zin in had, uitgaan … Die balans in je leven houden is ontzettend belangrijk.”

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

Hoe zorg je ervoor dat die periode van decompressie niet te lang duurt?
“Opnieuw, nieuwe doelen zoeken. En sla ze niet alleen op in je hoofd, maar schrijf ze op in een boekje. Vanaf dat je iets op papier hebt, wordt het al snel concreter. Maar nogmaals: af en toe een moment waarop het wat minder gaat, waarop de motivatie even zoek is, is volledig normaal. We zijn allemaal mensen, geen robots. Periodes van rust, zowel fysiek als mentaal, zijn bovendien zo essentieel dat je ze kan beschouwen als momenten waarop wedstrijden, of doelen, worden gewonnen of verloren.”

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

Van alle sporters zijn de teamsporters (vooral indoor) misschien wel het meest getroffen door de Corona-crisis. Hoe gaan zij hiermee om?
“Ik merk wel dat er van clubs uit iets vaker de vraag komt voor een eenmalige of enkele sessies mentale begeleiding, puur omdat ze er nu wel de tijd voor vinden, wat in een normaal seizoen vaak niet mogelijk is. Belangrijk bij teamsporters is ook dat het sociale aspect toch niet volledig verloren gaat. Elkaar blijven zien via videocalls, kleine ludieke competities intern organiseren … Zo blijf je toch verbonden met elkaar. Ideaal is het niet, maar het kan wel een tijdelijke oplossing bieden.” 

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

Sport-apps zoals Strava en Decathlon Coach, welke rol spelen die in de zoektocht naar motivatie?
“Voor jezelf kan het leuk zijn om al je gegevens bij te houden en de progressie te zien, maar er is ook een schaduwkant aan de medaille. We merken dat sommigen gaan sporten om zich te vergelijken met anderen, wat zeker leuk en prikkelend kan zijn, maar sporten moet je ook altijd deels voor jezelf doen. Beloning krijgen van anderen in de vorm van bijvoorbeeld kudos op Strava kan leuk zijn, maar het mag niet de enige motivatie zijn om te blijven sporten.”

Welke tips kan je nog meegeven om de goede voornemens van januari vol te houden?
“Wees realistisch. Voornemens lopen heel vaak spaak op onhaalbare doelstellingen. Maak het concreet. “Ik ga meer aan sport doen” is bijvoorbeeld geen concreet voornemen. Met wie ga je sporten, waar, en vooral, welke sport? En niet te veel ineens willen. Probeer niet meteen van 0 naar 100 te gaan. Van 0 naar 10 is al een zeer goed begin! Iets doen is altijd beter dan niets doen, en te hard van stapel lopen zorgt alleen maar voor frustratie.”

Hoe zorg je dat je motivatie niet verzwakt?

Michaël verschaeve

Sportpsycholoog

Michaël Verschaeve behaalde in 2007 zijn Master in de Klinische Psychologie aan de Universiteit van Gent. Daarna specialiseerde hij zich als Sportpsycholoog aan de KU Leuven.

Als sportpsycholoog is hij sinds 2016 actief in diverse sporten zoals wielrennen (Deceuninck - Quick-Step), voetbal (KBVB), zwemmen (TSS Antwerpen, Gold Swimming Team), maar hij kreeg ook al atletiekers, volleyballers, skateboarders en zelfs frisbeeërs over de vloer.

Van 2003 was Michaël professioneel bezig met muziek als drummer van de Belgische rockgroep ‘The Van Jets’. De band stopte er echter mee in 2019. Sindsdien werkt hij ook als mental coach met muzikanten en performers.

Michaël beoefent zelf de wielersport en speelt al jaren minivoetbal.