TRIATLON aptonia_transition

Hoe zorg je voor een geslaagde wissel bij een triatlon? 

.

Sta je voor je eerste triatlon en vraag je je af hoe je zonder al te veel tijd te verliezen van de ene sport naar de andere wisselt? Of je hebt al een paar triatlons meegedaan en wil je wissels verbeteren? Lees dan zeker verder!

Het moment waarop je tijdens een triatlon van sport wisselt, is cruciaal. Op een soepele en efficiënte manier van het zwemmen naar het fietsen (wissel 1) of van fietsen op hardlopen (wissel 2) is nog niet zo eenvoudig. Die wissels moet je goed voorbereiden, en ook voor je wedstrijd vragen ze wat tijd! Heb je die wissels eenmaal goed onder de knie, dan zal je kostbare energie winnen en een paar seconden van je eindchrono afknibbelen. Maar dan moet je de regels wel goed kennen natuurlijk. Volg onze gids!

Voor de wedstrijd: oefen je wissels

Voor een wedstrijddag zonder wisselstress is het belangrijk dat je speciaal daarop traint. De overgang van fietsen naar hardlopen is het eenvoudigst te trainen: sluit je fietstraining (buiten of op de hometrainer) af met een stukje hardlopen, zo wennen je benen aan de overgang. Als je dat regelmatig doet, zal je merken dat het gevoel van zware benen bij de start van het hardlopen beetje bij beetje vervaagt. Voelt dit oké en train je voor een langere triatlon, ga dan zeker steeds wat langer hardlopen, zo zal je lichaam nog beter voorbereid zijn op de wedstrijd.

Wil je de overgang van zwemmen naar fietsen oefenen, dan houdt niets je tegen om na een zwemtraining in het zwembad of in open water op de fiets of hometrainer te springen. Het kan bovendien ook nuttig zijn om af en toe na het zwemmen een stukje te rennen, zodat je lichaam voor de sprint naar de wisselzone kan wennen aan de overgang van de liggende op de staande positie.

Je kunt ook kiezen voor een zogeheten koppeltraining: in zo'n training ga je eerst een stukje fietsen, dan een stukje hardlopen, dan weer een stukje fietsen en zo verder. Koppeltrainingen zijn wel bijzonder intensief en vragen veel van je lichaam, dus doe ze enkel met mate!

TRIATLON aptonia_transition

De dag van de wedstrijd: bereid je wisselzone goed voor 

Voor een efficiënte en stressvrije overgang is het belangrijk om je wisselzone, jouw plek in het fietspark waar je voor de wedstrijd al je spullen neerlegt, goed in te richten. Veel plaats is er niet, je benut ze dus best optimaal. Zet alles netjes en overzichtelijk klaar, zodat je zo min mogelijk tijd verliest bij de wissel.

Ik raad je aan om je fiets- en hardloopschoenen klaar te zetten op een kleine handdoek (net wat comfortabeler wanneer je uit het water komt). Hang je helm aan de kinriem klaar aan het stuur van je fiets, en leg je bril en startnummerband erin zodat je na de zwemproef meteen alles bij de hand hebt. Is het heel warm, leg dan een pet en een flesje water bij je schoenen, zodat je je even kunt opfrissen voor je aan het hardlopen begint.

Heb je erop geoefend, dan kan je je fietsschoenen al vastmaken op de pedalen, zodat je ze al rijdend kunt aantrekken. Een tip: gebruik elastiekjes om ervoor te zorgen dat ze mooi horizontaal hangen. Trek ze wel goed open, zodat je voeten er vlot in schuiven. Let wel, deze methode vergt wat oefening!

Prent je voor je naar de start gaat goed in waar je fiets staat. Zo loop je niet verloren als je uit het water komt. Maak hiervoor gebruik van een visueel herkenningspunt, of tel het aantal rijen.

O1: van zwemmen naar fietsen: een goede planning 

Rits je wetsuit open zodra je uit het water komt. Zo haal je de druk van je borst en kan je comfortabeler joggen naar de wisselzone. Je kan zelfs de bovenkant van je pak al uittrekken om extra tijd te winnen bij de wissel. Daar trek je je wetsuit uit en leg je het op de handdoek, zodat het niemand anders in de weg ligt.

Trek dan je schoenen en je startnummerband aan (met het nummer op de rug), zet je helm op (vergeet het kinriempje niet te sluiten!), zet je bril op, duw je fiets tot aan de start van het fietsparcours...en weg ben je! Let goed op en stap pas op je fiets als je voorbij de witte lijn bent! De scheidsrechters houden dat goed in de gaten en te vroeg opstappen wordt bestraft.

Vergeet niet om goed te drinken voor je vertrekt en eet waar nodig een graanreep als je eenmaal op de fiets zit.

O2: van fietsen naar hardlopen, de laatste loodjes! 

Denk eraan dat je na het fietsen voor de witte lijn afstapt. Ga dan terug naar je plek in de wisselzone en zet je fiets op je startlocatie.

Let op dat je de helm pas afzet als je je plaats hebt bereikt. De scheidsrechters houden je in de gaten, en je loopt nog altijd het risico op een sanctie!

Als je met fietsschoenen hebt gereden, trek dan snel je hardloopschoenen aan. Kies bij voorkeur voor schoenen met elastische veters, die heb je zo aangetrokken. Draai je startnummer op de borst en vertrek aan een rustig tempo.

Vergeet niet te drinken en een gelletje te pakken als je voelt dat je wat energie kunt gebruiken. Dit zijn de laatste loodjes, nu kan je alles geven!

Je merkt het, de combinatie van disciplines tijdens een triatlon vraagt de nodige voorbereiding en planning. Zo ben je op het moment van de waarheid helemaal zen.