Omgaan met en rijden op een zenuwachtig paard

Omgaan met en rijden op een zenuwachtig paard

Is je paard een brok energie?

Is je paard een brok energie? Weet je niet meer hoe je ermee moet omgaan doordat het zo onuitputtelijk is? Vooraleer je beslist een steviger bit te gebruiken of alle pogingen om je temperamentvolle paard te temmen staakt, geven we je enkele mogelijke oplossingen.

Vergewis je ervan dat er geen lichamelijke oorzaak is

Eerst en vooral is het belangrijk er zeker van te zijn dat je paard goed gevoed wordt en nergens ongemakken onvervindt. Soms hebben te zenuwachtige paarden gewoon ergens pijn en is dat hun manier om je dit duidelijk te maken. Aarzel dus niet je dierenarts, paardenosteopaat of -tandarts te raadplegen als je nog maar denkt dat je paard ergens last van heeft, om elke twijfel uit te sluiten. Gezondheid boven alles!

Adem in en uit, ontspan je

Warmbloedpaarden zijn zeer gevoelig. Ze worden alle emoties gewaar die je hen zou kunnen overbrengen. Als je dus gespannen bent omdat je moeite hebt om je paard onder controle te houden en je je begint op te winden, kan dat de zaken enkel maar verergeren. Adem uit en ontspan je. Aarzel niet diep in- en uit te ademen en je schouders te bewegen om ze te ontspannen. Je zal zien dat je paard ook tot rust komt als jij je ontspant.

zwart paard

Vergeet de krachtverhouding

Houd steeds een ding voor ogen: je paard zal altijd sterker zijn dan jij. Je moet dus slimmer zijn dan hij en niet proberen het met brute kracht te bedwingen. Het draait erom je paard aan het werk te zetten zonder het te veel te dwingen, maar ook zonder op te geven. Je moet het gefocust krijgen, ermee werken en vooral niet ertegen vechten. En zijn energie juist kanaliseren. Daarvoor gaan we naar de volgende tip.

Houd het bezig

Heel zenuwachtige paarden zijn vaak eerder moeilijk aandachtig te krijgen. Vermijd dus lange wandelingen in de buitenbak zonder al te veel van je paard te vragen, zo verliest het de focus en is het meer bezig met wat er rondom hem gebeurt. Zet je paard duidelijk aan het werk, laat de figuren elkaar opvolgen, ook al heb je de indruk dat je het duizelig maakt. Als het niveau van je paard dat toelaat, werk dan op twee vlakken, een perfecte manier om het goede ritme te vinden en het gefocust te krijgen. Vermijd aanvankelijk te snel opeenvolgende overgangen tussen de gangen, dikwijls maakt dat een paard zenuwachtig.

Blijf tactvol

Nerveuze paarden zijn doorgaans achterdochtig en vrij bang. Ze hebben de neiging onmiddellijk te reageren van zodra er nog maar een blad beweegt. Blijf kalm en reageer niet fel als je paard vooruit of opzij schiet. Trek niet hard aan de teugels, ook als is dit in dergelijke situaties meestal je eerste reflex. Als je je opwindt of verkrampt, dan zal je paard dat ook doen en niet meer luisteren. Wees dus slimmer dan je paard, blijf kalm en herneem je training waar je gebleven was, alsof er niets gebeurd is. Als jij rustig blijft op heikele momenten, zal je paard beetje bij beetje beseffen dat het niet bang hoeft te zijn. Zo zal je paard de stress veel sneller laten varen.

Het beheer van de werktijd

Hier hangt alles af van het paard, aan jou om het goede tempo te vinden. Sommige paarden zijn handelbaarder tijdens korte maar intensieve trainingen, zeker als ze veel moeite hebben om zich te concentreren. Als dat het geval is voor jouw paard, doe dan je oefeningen eenmaal je het gewenste concentratieniveau bereikt hebt zonder al te veel pauzes. Zelfs in stap moet je blijven werken. Je mag alles pas loslaten op het einde van de training. Het is echter ook mogelijk dat je paard pauzes nodig heeft, aarzel dan niet je training te onderbreken, door te stappen met losse teugels, om de spanning te doen afnemen.

Rijd met je benen, niet met je handen

Het probleem met zenuwachtige paarden is dat men snel de neiging heeft vaak de handen te gebruiken bij het rijden en de benen te vergeten. Dat is een natuurlijke reactie, maar het resultaat is dat je paard nog zenuwachtiger wordt. Je krijgt de indruk te snel te gaan, terwijl je comfort erop achteruit gaat. Maar in werkelijkheid is je paard verkrampt en nerveus en vordert het nauwelijks.

Je moet het dus voortstuwen, ook al lijkt dat tegenstrijdig. Vergeet niet dat een actie met de hand nauwelijks effect heeft als ze niet vergezeld gaat van een beenbeweging. Als je paard heel gevoelig is voor je benenwerk, gebruik dan aanvankelijk vooral je zitvlak om de beweging voorwaarts aan te geven. Eigenlijk gaat het er vooral om de teugels een beetje te durven vieren, zodat je paard zich vrijer voelt. Psychologisch is dat in het begin misschien moeilijk, maar je zal merken dat je paard zich meer op zijn gemak zal voelen en dat je comfortabel zal rijden.

belonen paard

Bouw een vertrouwensband op

Als je paard van nature ongerust is, moet het je vertrouwen om in alle omstandigheden gerust te kunnen zijn en zijn emoties niet de bovenhand te laten krijgen. Hiervoor is het interessant om het eerst aan de hand te voeren, als je paard daar open voor staat. Als het paniekerig reageert (vooruit of opzij springen), vraag dan kalm in stap te gaan of te stoppen, zonder aan de teugels of het halster te trekken, en stel het gerust. Of je nu te voet of te paard werkt, beloon je paard overvloedig van zodra je voelt dat het rustig blijft en niet of slechts beperkt reageert op invloeden van buitenaf. Spreek er ook tegen om het op zijn gemak te stellen.

Zorg dat het je benen aanvaardt

Zenuwachtige paarden hebben er dikwijls moeite mee beencontact te aanvaarden. Dat is doorgaans de eerste oorzaak van problemen tijdens werken met zenuwachtige paarden, omdat ze heel gevoelig en gestresseerd zijn. We hebben goed nieuws: je benenwerk aanvaarden kan geleerd worden! Je moet je paard ontvankelijk maken. Gebruik je benen totdat het er niet meer bang voor is. Begin in stand en beweeg je benen over zijn lichaam, je zal snel weten of je paard ze aanvaardt of niet. Laat het zachtjes wennen aan het contact met en de bewegingen van je benen. Doe dit aan het begin van je training. Het klopt dat je de indruk krijgt dat je je paard opnieuw aan het inrijden bent, maar je zal merken, het maakt een hemelsbreed verschil.

Reageer je af voor je op je paard kruipt

Als je de kans hebt, doe dan aan sport om stoom af te laten. Paardrijden is ook een sport, maar vereist veel zelfbeheersing. Als je zoals je paard een vurig temperament hebt, reageer je dan op een andere manier af, je zal zien dat je dan meer ontspannen op je paard zit. Hetzelfde geldt voor je paard: zorg regelmatig voor vrije sessies, zodat het zijn energie kwijt kan en alle gekkigheid kan uithalen als jij niet op zijn rug zit.