Salkantay Trail in Peru

De salkantay trail in peru 

Interview

Trektocht in Peru

"Deze hiking noob deed de vijfdaagste salkantay trek!"

Als hiking noob meteen de vijfdaagse Salkantay Trek doen, zorgde voor een rollercoaster aan emoties en fases. Dewelke?

Fase 1: "Oh yeah, deze shorty gaat op avontuur en kan niet wachten!"

Fase 2: "Spannend, de rugzak is helemaal klaar om into the wild te gaan!"

Fase 3: "Omg, waarom doe ik dit vrijwillig?!"

Fase 4. "Haha shit, da’s hier steil. Allez Wendy, gewoon ruuuustig blijven ademen!"

...Maar dat was natuurlijk niet alles ;)

 

~ 

Inca trail trektocht Peru

De salkantay: mijn allereerste trektocht

De Inca trail doen in Peru stond al heel lang op mijn travelbucketlist, maar omdat we redelijk last-minute beslisten om toch op reis te gaan kozen we voor de Salkantay Trek. De Inca Trail moet je namelijk maanden op voorhand vastleggen aangezien er een restrictie is opgelegd van hoeveel mensen er dagelijks via de trail mogen gaan. Er zijn heel wat alternatieven, maar we kozen uiteindelijk voor de Salkantay Trek. Hier en daar lees je dat de focus bij de Salkantay Trek meer ligt op de natuur terwijl het bij de Inca Trail natuurlijk meer gaat om de Inca-cultuur. Nog een belangrijk verschil zijn de kilometers; bij de Inca Trail stap je ongeveer 45 km en bij de Salkantay Trek deden wij in totaal 73 km, op 5 dagen. Op dag 3 deden we de minste kilometers: een goeie 18 km.

Maar of je nu voor de Inca Trail of de Salkantay Trek gaat, de bestemming blijft het magische Machu Picchu!

...Praktisch

Wij regelden niets op voorhand voor de trektocht, maar deden wel wat research. Bram checkte welke organisaties er waren en wat het meest werd aangeraden tijdens reviews. We kwamen uit bij de organisatie 'Salkantay Trekking' en hadden er geen seconde spijt van! Alles was zo verzorgd en de gids was top!

waar voor je geld

Waar voor je geld!

Wij gingen voor de vijfdaagse trektocht (er is ook een verkorte versie van 4 dagen) en dat komt neer op 450 dollar of ongeveer € 392 per persoon. Toen ik dat hoorde, schrok ik een beetje want uiteindelijk blijft alles redelijk basic. Maar als je ziet wat je er allemaal voor krijgt dan is het dat wel waard! Alles tijdens die vijf dagen is inbegrepen, behalve de busrit als je verkiest om op de laatste dag met de bus naar Machu Picchu te gaan in plaats van te voet.

Na pijnlijk vroeg opstaan kwam er een busje ons in Cusco om 3 uur ’s ochtends oppikken. Mijn tip? Hou alles bij de hand wat je kunt gebruiken om nog een dutje te doen op de bus! Op de bus kregen we ook allemaal een fleecedekentje, zalig toch! Naast een fleecedekentje kan je ook bij hen een slaapzak huren. Wij gingen ook nog wat winkeltjes binnen om te checken of we er gewoon niet meteen eentje goedkoop konden kopen, maar huren bleek de beste en goedkoopste optie op dat moment. Je kunt ook wandelstokken van hen lenen, maar daar raad ik wel aan om ze op voorhand thuis te kopen. Wij huurden ze, maar bij Decathlon heb je al een paar voor € 15, die je meer dan één keer kunt gebruiken.

Lekker eten in Peru

Lekker eten

Verder zitten je vier overnachtingen inbegrepen in die prijs, toegangsticket voor Machu Picchu, je Engelstalige gids, transport van en naar je hotel of AirBnb in ons geval, de treinrit terug, maar ook het eten. En het eten was er fantastisch! Elke ochtend kwam Sergio, onze gids, ons wakker maken met verse coca thee (goed tegen de hoogteziekte), we kregen een lekker ontbijt, snacks voor onderweg, een uitgebreide lunch, dan was er tea time waarbij er lekkere cake op je stond te wachten of warme verse popcorn en de avond sloten we af met héérlijk avondeten.

Trekking Peru

Heerlijk slapen

De slaapplaatsen waren ook dik in orde! Het was proper en ik verwachtte basic veldbedjes, maar het waren echte bedjes met een matras erin! De eerste avond slaap je in de Sky Camp, waarbij je met geluk de sterren vanuit je bed kunt zien. Bij ons was het bewolkt jammergenoeg. Op avond 2, slaap je in camping huts, de derde avond in jungle domes en de laatste avond slaap je in een hotel, mét warm water! No worries dus : geen krappe tentjes hier..

bagage op trekking

Wat met mijn bagage

Via Salkantay Trekking krijg je een duffel bag waarin je ongeveer 7 kg kwijt kan, zoals je extra t-shirt, extra broek, je toilettas, dus zaken die je overdag niet zelf met je meedraagt. De rest draag je zelf in je dagrugzak, dus dan denk je wel twee keer na over wat je erin propt :p Onze grote bagage lieten wij achter bij de eigenaar van de airbnb, waar we na de trekking terug verbleven.

Highlights

Mijn highlights

Ik hou van social media en ben er ook tijdens mijn job continu mee bezig, maar in de bergen heb je natuurlijk geen wifi. Ik moest dus genoodzaakt vijf dagen digital detoxen, maar vond het zalig! Niemand die je kan bereiken, natuur overal waar je ogen reiken, stilte en geen verplichtingen. Maar ik kon het natuurlijk niet laten om achteraf een visueel verslagje online te zetten. Die vind je via mijn IGTV-kanaal! Moeder Natuur schiep prachtige dingen, als je het mij vraagt. Het uitzicht was keer op keer adembenemend! We zagen besneeuwde bergen, een zeemeerminnenblauw meer, rotsen, mistige taferelen, prachtig groen, enzovoort. Overal waar je kijkt, vind je groene schoonheid.~~Er waren momenten dat ik het niet zag zitten, niet de nodige energie vond en mezelf afvroeg waarom ik hiervoor intekende, maar die vervaagden toen er weer een prachtig stukje natuur naar je stond te lachen. Het is werkelijk een ervaring die onvergetelijk is! We hadden een topgroepje van mensen, we lachten en luisterden vol interesse naar elkaars verhaal, maar eerlijk; ik weet niet of ik opnieuw vijf dagen in groep zou trekken. Ik denk dat ik in de toekomst eerder voor trektochten zou kiezen die wat minder lang zijn, of alleen met mijn vriend. This girl missed her me-time 

Volg de gids ! 

Sergio, onze gids is een ware lifesaver! Hij had al snel in de gaten dat het even niet meer ging en haalde een frisse wonder-olie boven. Het was een beetje zoals Vicks, maar véél beter. Na de olie en een knuffel van mijn vriend ging het avontuur verder. Zijn wonder-olie alleen al was dé shit, maar ook hij was een crème van een kerel! De tweede dag stond ik weer met buikkrampen op en spendeerde ik weer wat tijd op het toilet na mijn ontbijt. Ik twijfelde dus heel hard of ik al dan niet het stukje te paard zou doen. Ik koos er uiteindelijk voor om het eerste stukje te voet te doen en dan te zien hoe ik mij voelde. Na ongeveer een dik uur stappen gaf ik toch forfait. Ik was nog steeds op reis en wou mijn lichaam niet afpeigeren, zeker niet als je weet dat je nog vier dagen te gaan hebt. Ik vond dit zo’n moeilijke beslissing want ik was de enige van de groep die het paard opklom.

Ik voelde mij een beetje een opgever, want "dju waar is mijn wilskracht?" Maar Sergio liet me geen seconde zo voelen en gaf me de wijze les mee dat je ook naar je lichaam moet leren luisteren, want hiken gaat niet alleen om stappen maar ook om de juiste beslissing maken. Na dat stukje per paard zat ik vol met nieuwe energie, ging alles vlotter en zag ik eindelijk hoe het was om vooraan te stappen.

 

Trekking Peru

"Booyah!"

Nog een grote highlight? Ik stapte 69 km, op 5 dagen, zelfs zonder blaren. Normaal stap je er 73, maar minus mijn 4 km per paard :p Maar wie had dat ooit gedacht?!

Die kleine die met moeite die grote trekrugzak op haar rug krijgt, die kleine die wandelschoenen afgrijselijk vindt, die kleine die constant op haar iPhone tokkelt, die kleine die constant achterop hinkt omdat ze mini stapjes zet. Ja, die kleine is nu supertrots op zichzelf en heeft het verdomme toch maar gedaan!