Startlijn: moet je snel of langzaam vertrekken?

Startlijn: moet je snel of langzaam vertrekken?

Net zoals je training, moet je vertrek bij een hardloopwedstrijd goed worden berekend en voorbereid.~Doelstelling: de gevolgen meten voor jouw wedstrijdverloop van een harde of een gestage start. Doelstelling: de gevolgen meten voor jouw wedstrijdverloop van een harde of een gestage start.

startlijn_running

De juiste plaats kiezen aan de startlijn

Bij plaatselijke wedstrijden kan je je plaats aan de startlijn vrij kiezen, in tegenstelling tot grote nationale of internationale wedstrijden waarbij de plek van de hardlopers gelinkt wordt aan hun niveau. Het gebeurt vaak dat sporters zich dan vooraan het peloton plaatsen, met alle risico's van dien. In de eerste plaats loop je het risico om mensen te hinderen die sneller zijn dan jou. Daarbij loop je het risico dat je te snel van start gaat omdat je je laat meeslepen door het ritme van de koplopers en de opwinding van de start, en dat komt je later in de wedstrijd duur te staan...

Als je niet mikt op een eerste plaats, laat je ongeacht het reliëf, de afstand en het terrein de eerste lijnen lopers best voor gaan en vertrek je in het hart van het peloton.

Maar wees gerust, als je niet bij de favorieten hoort en je je tijd op de 10 km, halve marathon of marathon graag wilt verbeteren, bieden de meeste wedstrijden vertrekpunten in golven aan, met elk hun eigen koplopers, waardoor je op basis van je niveau en je ambities altijd ideaal kunt plaatsen!

Snel vertrekken voor een goede plaats

Snel vertrekken moet een doordachte keuze zijn om los te komen van de menigte en zo te voorkomen dat je afgeremd wordt door andere lopers. Deze strategie is vooral weggelegd voor ervaren lopers en loopsters die naar hun lichaam kunnen luisteren en, als ze eenmaal zijn losgekomen, hun ritme kunnen aanpassen aan een tempo dat ze kunnen volhouden.

Op de weg (en vooral op korte afstanden) kan de snelheid zeker hoger liggen op de eerste meters. Na deze snelle start is het belangrijk om je snelheid terug te brengen naar het tempo dat je hebt vastgelegd tijdens je voorbereiding, zodat je de wedstrijd volledig uit kunt lopen.

We raden overigens aan om voor korteafstandswedstrijden de eerste kilometers een keer als opwarming te lopen, om te kijken of er "trechter"-zones op de route liggen. Een smal pad, een trap of een brug zijn nauwe zones op het parcours die automatisch een vertraging en soms zelfs een volledige stilstand van het peloton met zich meebrengen, en kunnen zo nadelige gevolgen hebben voor je doeltijd.

startlijn_wedstrijd

Hoe maak je een snelle start

Je neemt deel aan een korteafstandswedstrijd en je wilt graag snel vertrekken? Deze strategie vereist een goede opwarming, zodat je lichaam, zowel je spieren als je hart, er helemaal klaar voor zijn. Deze plotse versnelling kan je opnemen als een aantal repetities in een intervaltraining met middellange intervallen (400 tot 1000 m), aan een hoog percentage van je MAS. Zo zijn snelle fases van deze training een goede voorbereiding om snel te vertrekken in je volgende wedstrijd.

Je kunt zo een korte afstand vastleggen (400, 800, 1000 m) aan een hogere snelheid, zodat je uit het peloton kunt loskomen en je wedstrijd goed kunt beginnen.

Als je eenmaal op de juiste plek bent, vertraag dan tot het wedstrijdritme dat je hebt voorzien. Blijf zo regelmatig mogelijk: ofwel op vlak van snelheid, ofwel op vlak van hartslag. Regelmatigheid staat vaak synoniem aan het halen van je doel, omdat dat betekent dat je je inspanning goed kunt verdelen.

Voorzichtig starten om energie te sparen

In tegenstelling tot een korte afstand, waarbij het er om gaat om zo snel mogelijk te lopen, gaat het bij een wedstrijd die langer is dan je gebruikelijke afstand vooral om het halen van de eindstreep. De eerste keer dat je een langere wedstrijd loopt is op meerdere vlakken een beetje een sprong in het onbekende: Op welke tijd kan je mikken? Wanneer moet je iets eten? Hoe gaat je lichaam reageren op de duur?  Ga je de wedstrijd uit kunnen lopen?

Daarom biedt een rustige start bij een eerste halve marathon, marathon of lange trailloop een grotere garantie op het zo ver mogelijk geraken, omdat je op die manier je energiereserves and je lichaam zoveel mogelijk spaart.

Maar een rem zetten op je enthousiasme in de eerste helft van de wedstrijd betekent nog niet dat je geen kans maakt op een ambitieuze prestatie! Steeds meer sporters van elk niveau kiezen voor een "negative split", waarbij je de tweede helft van de wedstrijd sneller loopt dan de eerste. Liefhebbers van deze strategie kiezen er dus voor om hun wedstrijd voor meer comfort aan een lagere snelheid te beginnen, om vervolgens steeds sneller te gaan lopen en uiteindelijk sterk te eindigen!

De start van een wedstrijd is bepalend voor je eindresultaat, en op de juiste plaats lopen (niet per definitie vooraan!) is een sleutelfactor in het bereiken van je doel. Wees heer en meester over je eigen ritme en laat je door niemand een bepaalde snelheid opdringen!