Te koud of te warm op de fiets? Zo los je dat op

Te koud of te warm op de fiets? zo los je dat op

Of je nu in de barre winterkoude uitrijdt of op pad gaat in de hitte, fietskleding is er de voorbije jaren enorm op vooruit gegaan. Zo kan je ook bij extreme temperaturen altijd relatief comfortabel een ritje maken met de fiets.

Of je nu in de barre winterkoude uitrijdt of op pad gaat in de hitte, fietskleding is er de voorbije jaren enorm op vooruit gegaan. Zo kan je ook bij extreme temperaturen altijd relatief comfortabel een ritje maken met de fiets.

Dan is er ook nog het probleem van plotse temperatuurwissels, bijvoorbeeld in het tussenseizoen of als je de bergen in trekt. Je kan bij 25 °C of meer en bij stralende zon vertrekken en op de top van een col aankomen bij een schamele 9 °C of zelfs in de regen. Hier zijn een paar tips om te vermijden dat je verkleumd en zelfs onderkoeld raakt.

Zo vermijd je dat je overkomt wat een groepje fietsers overkwam tijdens een van de edities van de Etape du Tour, toen op de Tourmalet het kwik plots pijlsnel een duik maakte. Bij ritten waar de temperatuur weleens sterk zou kunnen schommelen, vertrek je best nooit zonder twee essentiële stukken in je uitrusting: armstukken en een windstoppertje.

Armstukken: absoluut onmisbaar

Armstukken, zoals de BTWIN 500, nemen nauwelijks plek in en kan je gemakkelijk aan- en uittrekken. Ik draag ze in de lente en de winter wanneer ik 's ochtends vroeg vertrek en het nog wat te frisjes is om gewoon met korte mouwen rond te rijden. Heb je het warm genoeg, dan trek je ze gewoon uit en stop je ze in een van de zakjes van je fietstruitje. Hetzelfde voor ritten in de bergen. Zelfs bij mooi weer vertrek ik nooit zonder een setje armstukken. Het weer kan immers snel keren, en je wilt je echt niet laten verrassen door een plotse temperatuurval. En met blote armen een afdaling aanvatten bij nauwelijks 10°C, er bestaan leukere dingen, zeker als je dan ook nog eens stevig hebt liggen zweten tijdens de beklimming. Armstukken beschermen je dan tegen de kou en voorkomen dat je ziek wordt.

Windjack

Windjack

Nog een onmisbaar stuk in je fietsgarderobe bij fris weer of in de bergen. Een windstoppertje zoals de Ultralight 500 is de ideale bescherming wanneer je een lange col afdaalt. Als je meer dan een uur geklommen hebt, dan zal je truitje vaak lekken van het zweet. Wanneer je dan tegen meer dan 50 km/u naar beneden vlamt, zelfs bij 20 °C, dan krijg je geheid een koudeshock. Geen nood, zelfs een dun windjack volstaat om je tegen wind en fijne regen te beschermen. En het biedt het voordeel dat het nauwelijks plaats inneemt en zelfs in de palm van je hand past nadat je het hebt opgevouwen. Een tip wel: trek je windjack aan zodra je de top bereikt, zo blijf je warm. Net zoals ik zal je waarschijnlijk graag het panorama en het naambordje op de top fotograferen, maar dat kan wachten. Dat bordje gaat er heus niet vandoor. Voor een schamele 25,95€ heb je al ons windjack ultralight in het geel. Het beschermt je niet enkel tegen de kou, het maakt je ook beter zichtbaar bij slecht weer (regen, mist) en bij zonsop- of zonsondergang. Een kleine moeite dus, voor een wereld van verschil!

En wat met de handen?

Ook je handen krijgen het zwaar te verduren. Om niet overbeladen te vertrekken, maar toch gewapend te zijn voor temperatuurwissels, kan je opteren voor zijden handschoenen. Die nemen amper plek in in een zakje van je fietsshirt, en je kan ze perfect aantrekken onder je vingerloze overhandschoenen.

Te koud of te warm op de fiets? Zo los je dat op

Te warm? drinken geblazen!

In bepaalde regio's kan het soms echt moordend heet worden. En als we klimaatspecialisten mogen geloven, gaat dat er niet op beteren. Het eerste wat je dan moet doen, is veel drinken!. Veel fietsers hydrateren zich onvoldoende. Welnu, water dient om je lichaam af te koelen, door het om te zetten in transpiratie. Bij een vochttekort heeft je lichaam dus geen eigen koelmiddel meer. Aarzel dus zeker niet om om het halfuur een drinkbus leeg te drinken bij heel warm weer, en om aan elk watertappunt (drinkfonteintje, kerkhof...) halt te houden, zodat je nooit zonder water valt. Je kan ook regelmatig wat water op je benen, hoofd en armen sprenkelen, zo koelt je lichaam ook af.