Thuis trainen, hoe doe je dat?

Thuis boksen? zo begin je eraan. 

Of je nu kiest voor cardioboksen of kickboksen, maakt niet uit. Thuis trainen is makkelijk, met of zonder sparring partner. We geven je enkele tips.  

Boksen, een intense work-out, perfect voor je uithouding en krachtopbouw.
En het kan ook perfect thuis. Je hebt er niet eens een sparringpartner voor nodig.

Enkele basics om thuis jouw boksruimte in te richten.

Hoe boks je thuis? - Sportadvies van Decathlon

Het springtouw - voor een topconditie

Een onmisbaar accessoire voor een bokser. (Of iedereen die aan zijn/haar conditie wil werken). En het beste nieuws: touwtjespringen kun je perfect bij je thuis. Touwtjespringen vergroot je uithouding en je beweeglijkheid.

Let erop dat je goed op de tippen van je tenen springt. Je kunt ook een klein beetje bewegen terwijl je springt (naar voor, naar achter, naar links en naar rechts) als je meer op het verplaatsen van je lichaam wilt trainen.

Hoog springen is echt niet nodig, als je maar voldoende ruimte laat voor het touw. Probeer de intensiteit van je training ook te variëren door af en toe wat te versnellen. Tijdens een gevecht gaat het er ook niet altijd even snel aan toe. Pas dus zeker regelmatig je ritme aan om het gevoel van een echte kamp te ervaren.

Touwtjespringen - Hoe thuis boksen? - Sportadvies van DECATHLON

De bokszak - voor techniek- en krachttraining

Als je overweegt om thuis te gaan boksen, denk je waarschijnlijk meteen aan een bokszak. Gelijk heb je, een bokszak is perfect om in je eentje aan je  techniek, kracht, uithouding, snelheid of nauwkeurigheid te werken.

En bovendien is het de perfecte manier om even stoom af te blazen na een zware dag! De meeste vechtsporters kiezen voor deze optie. Er zijn heel wat verschillende producten op de markt zodat je ongetwijfeld de beste oplossing voor je trainingen kunt vinden.

eclub touwtjespringen

De boksbal - voor het precisiewerk

De boksbal wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is een handig accessoire om thuis te trainen. Het kost niet zoveel moeite om een boksbal te installeren en je kunt hem eenvoudig verplaatsen (handig voor het opbergen). Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte hebt omdat de bal bij het slaan wel wat plaats nodig heeft.

Een boksbal is minder geschikt dan een bokszak als je puur op kracht wilt trainen. Je leert wel beter om stoten te ontwijken omdat de bal veel sneller terugkomt dan een bokszak. Een boksbal is dan ook een interessante optie als je aan je nauwkeurigheid, verplaatsingen en ontwijktechnieken wilt werken.

Hoe boks je thuis?

Schaduwboksen - challenge jezelf!

Een schitterende oefening waar je geen materiaal voor nodig hebt en die je werkelijk overal op je eentje kunt uitvoeren.

Bij het schaduwboksen beeld je je in dat er een tegenstander tegenover je staat terwijl je al je technieken uit de kast haalt. Het is een prima methode om je techniek bij te schaven en om je klaar te maken voor het gevecht. Het gaat bij deze oefening niet zozeer om pure kracht maar eerder om beweeglijkheid en soepelheid.

Heb je thuis een grote spiegel? Ideaal, gebruik die als trainingshulpje. Je kunt je denkbeeldige partner beter voorstellen en eventuele technische foutjes (armen niet voldoende hoog in verdedigende positie, heupen die niet meebewegen, ...) bijwerken.

Andere opties:

1/ Gebruik kleine halters van 1 of 2 kg of een gewichtsvest om harder te kunnen trainen.
Het extra gewicht lijkt misschien te verwaarlozen maar na een aantal intensieve rondes van drie minuten zul je het verschil echt wel merken.
Zorg er wel voor dat je je bewegingen goed onder controle houdt en niet steeds voluit gaat om blessures te vermijden.

2/ Je kunt ook elastieken gebruiken als extra weerstand om je kracht, spieropbouw en explosiviteit te verbeteren.

Boksbal: hoe thuis boksen - Sportadvies van Decathlon

Stootkussens en pao's - voor dynamiek in je training

Trainen met de stootkussens is een verplicht nummer als je een betere bokser wilt worden. Die work-out doe je met een sparringpartner die je toont waar je de kussens moet raken terwijl hij zich verplaatst (zo is de training toch wat minder mechanisch dan bij een bokszak), met combinaties van de verschillende slagen (hoek, directe stoot, uppercut).

Trainen met de pao doe je als je als kickbokser aan de kracht en precisie van je trap-stootcombinaties en knie- en elleboogstoten wilt werken.

Het doel van deze oefeningen is om beter te worden in bepaalde combinaties en zo je precisie en snelheid te verbeteren tijdens je sparringtrainingen.

gratis sportapp

En waarom geen boxing machine? 

Met een vrijstaande bokszak, kun je werkelijk overal traingen. We creëerden deze opblaasbare boxing machine bedacht met één doel: thuis boksen voor iedereen en overal toegankelijk maken. Geschikt voor stoten, kicks en combinaties. Voor Engels boksen en cardioboksen. Of ook gewoon voor de fun. Er bestaat zelfs een versie voor kinderen. 

Hoe boks je thuis?

Accessoires voor krachttraining

Boksen vereist uithouding én kracht. Oefeningen met je eigen lichaamsgewicht zoals opdrukken, buikspieroefeningen of soepelheidsoefeningen kun je perfect zonder materiaal en om het even waar uitoefenen. Bovendien kun je ook met een gewichtsvest of een zak met verschillende gewichten trainen als het voor jou allemaal wat zwaarder mag. Ook halters, kettlebells en medicine balls doen het goed in je home gym. 

Thuis vs. club 

Even terzijde. Thuis trainen is leuk, maar een coach doet je wel sneller vorderen. Als je pas een nieuwe sport opneemt, is het zeker aan te raden om techniek te leren bij een trainer.
Thuis trainen is je wel op het lijf geschreven als:

- Je naast de trainingen in de club nog wat bijkomende trainingssessies wilt inlassen.

- Je bepaalde vaardigheden of technieken op eigen tempo volledig onder de knie wilt krijgen.

- Je graag wat extra tijd wilt besteden aan bepaalde aspecten van je training (bijv.: cardio, fysieke voorbereiding, …).

Laat je dus niet tegenhouden, en neem die handschoen op! 

Deze tips zijn ook interessant

Hoe kies ik bokshandschoenen ?

Hoe kies ik bokshandschoenen ?

Door bokshandschoenen te gebruiken kun je nare blessures voorkomen. Wil je tips voor het kiezen van de juiste bokshandschoenen, ontdek ze dan snel!

BEGINNEN BOKSEN

Zes redenen om te boksen

Zoek je een complete sport met tal van voordelen voor lichaam en geest? Dan is boksen een prima keuze!