opwarming dans

Waarom moet je je opwarmen voor een dansles?

Of je nu aan ballet, modern’jazz of hip hop doet.... Voor elke fysieke activiteit moet je je lichaam opwarmen!

Opwarmingen dienen om het risico op blessures te verlagen. Ze verschillen afhankelijk van het soort dans dat je beoefent. 
Ontdek aan de hand van vijf punten waarom een warming-up zo belangrijk is!

Je lichaamstemperatuur verhogen

Het eerste doel van een opwarming is natuurlijk duidelijk: je lichaamstemperatuur verhogen. 
Onthoud goed dat een opgewarmd lichaam veel beter bestand is tegen blessures tijdens de dansles. 

Je hebt vast weleens last gehad van kramp tijdens de ronds de jambe of een grand plié als je nog niet opgewarmd was. Om dat te vermijden is het belangrijk om even wat tijd te nemen om je lichaam op te warmen, zo'n 15 minuten voor je les begint. Ga liggen of blijf staan en rol je rug op en af, doe enkele lichte pliés en laat de spanning van je dag los.

Waarom moet je je opwarmen voor een dansles?
opwarming dans

Je technisch voorbereiden

Naast het belangrijkste doel, namelijk je lichaamstemperatuur verhogen, dient een opwarming ook om je lichaam technisch voor te bereiden op de dansles. 
Als je bijvoorbeeld straks tijdens de balletles op pointes gaat dansen, moet je de spieren in je voeten, enkels en kuiten opwarmen. 
Bij breakdance moet je dan weer de tijd nemen om je bovenlichaam voor te bereiden op het grondwerk.
Je ziet het: voor elke dansstijl heb je andere spieren nodig. Richt je dus vooral op die spiergroepen bij het opwarmen, zodat je straks tijdens de les een goede techniek kunt laten zien.

opwarming dans

Je dieperliggende spieren aan het werk zetten

De opwarming is ook onontbeerlijk om je spieren tijdens de rest van de dansles hard aan het werk te kunnen zetten. 
Als je goed opwarmt word je dus les na les sterker en leniger.
Bij ballet zorgt het werk aan de barre voor een volledige opwarming van je spieren. Zo zijn ze daarna beter ontspannen en kun je meer van je lichaam vragen als je door de studio danst, bijvoorbeeld op de Grand Allegro.

opwarming dans

Je ademhaling en hartslag op peil brengen

Naast de opwarming van je spieren is het ook belangrijk om je cardiovasculair systeem op gang te brengen tijdens de opwarming. 
Zo bereid je je voor op dynamische en/of lange choreografieën en heb je van begin tot einde genoeg energie! 

Ook tijdens je dansles kan je docent cardiosessies inlassen. Beeld je maar eens in hoe het is om gedurende 10 minuten, elke 30 seconden een andere dansbeweging uit te voeren op energieke, meeslepende muziek!

Verwaarloos je lenigheid niet

Grand écarts of pieds dans la main zijn bewegingen die je beter niet kunt doen aan het begin van een dansles. Die doe je pas als je lichaam voldoende is opgewarmd.

Aan het einde van je oefeningen aan de barre of na 30 minuten opwarming moet je ook niet vergeten om te stretchen, om je lichaam leniger te maken.
Geen paniek als je niet heel lenig bent! Neem je tijd om alle oefeningen goed uit te voeren, die resultaten komen er wel.

Nu weet je alles over het belang van een goede opwarming! Deel je genietmomentjes bij het dansen met ons via @decathlondance!

Waarom moet je je opwarmen voor een dansles?

Joanna alberghs

Ik dans al 16 jaar met heel veel passie. Door mijn opleiding aan het Centre Chorégraphique National de Roubaix kon ik mijn grenzen verleggen, ervaring opdoen en interessante mensen ontmoeten! Ik dans modern'jazz, en hedendaags en klassiek ballet. Ik geniet van die verschillende werelden en leef dag in dag uit voor mijn passie!

Ontdek onze selectie tips

Travailler sa souplesse à la maison

Danse Comment travailler sa souplesse chez soi

Redoutée par certains et tant attendue pour d’autres, le travail de la souplesse est un incontournable des danseurs ! Retrouvez tous nos conseils pour pratiquer des exercices d'assouplissement à la maison.

hoe kies ik een balletoutfit

Een dag uit het leven van Ania Bartkowski

Voor optimaal dansplezier en om de vaak moeilijke passen goed te kunnen uitvoeren, is het juiste materiaal heel belangrijk. En balletkleding die perfect zit. Wij geven je goede raad!

hoe balletschoenen kiezen

Hoe balletschoenen kiezen?

Draaien, pirouettes maken en entrechats uitvoeren ... daarvoor kun je maar beter balletschoenen hebben die perfect comfortabel zitten. Trek dus wat tijd uit om ze goed te kiezen… Volg onze gids!

Lenigheidsoefeningen om thuis te doen

Leuke lenigheidsoefeningen voor kinderen

Begint je kind met dansen en danst hij of zij graag thuis? Hier vind je 10 speelse en originele lenigheidsoefeningen.