Verschillende redenen om flexibel te zijn
Om gedurende een wedstrijd of tijdens een seizoen een geblesseerde of geschorste teamgenoot te vervangen.
Omdat je tijdens een wedstrijd je kwaliteiten hebt laten zien op een andere positie en de trainer je opnieuw daar wil inzetten.
Omdat je zelf graag andere posities wil ontdekken.
Omdat je mettertijd andere capaciteiten ontwikkelt: als je jong bent, wil je graag op je lievelingspositie spelen. In 95% van de gevallen is dat de positie van je voetbalidool. Zo zal op een totaal van 20 kinderen, de ene helft het nummer 10 willen dragen en de andere helft spits willen zijn.
Omdat je na verschillende seizoenen voor jezelf de balans opmaakt. Wanneer je na enkele jaren het voetbal beter leert kennen, begrijp je dat je je net zo goed kunt uitleven als keeper, verdediger of flankspeler, ook al zijn dit posities die op papier minder sexy lijken. Je wordt je ervan bewust dat je met je kwaliteiten ook op die posities de motor van de ploeg kunt zijn en veel spelplezier kunt hebben.
Omdat je met je talent voorbestemd lijkt te zijn voor een bepaalde positie, maar er teamgenoten zijn met een beter profiel zodat je coach voor jou een andere positie in petto heeft. Dat is het leuke aan voetbal.
Ook al was je niet voorbestemd voor een bepaalde positie, als je de speltactiek goed begrijpt en voldoende collectief denkt om je goed op te stellen ten opzichte van je teamgenoten, zal je vooruitgang boeken. Zolang je maar een open en positieve instelling hebt!
Het meest belangrijke is uiteindelijk om als ploeg zowel offensief als defensief goed samen te spelen. En vooral om samen spelplezier te hebben.