man die met handpaddles zweemt

Zwemtraining: je armen trainen met zwempaddles

Bij het zwemmen zijn het vooral je armen die ervoor zorgen dat je vooruitkomt in het water. Het zou dus totaal onbegrijpelijk zijn om geen trainingen te doen die specifiek gericht zijn op de techniek en de voortstuwing van de bovenste ledematen!



Er zijn genoeg hulpmiddelen voorhanden waarmee je op korte tijd doeltreffend bepaalde lichaamsdelen kunt trainen en bovendien steeds meer plezier aan het zwemmen beleeft. Om onze armen bij het zwemmen te trainen zijn de befaamde zwempaddles hét hulpmiddel bij uitstek!

Dit komt goed uit, want ik heb net voor jou een zwembeurt “speciaal voor de armen” uitgewerkt, met een combinatie van drills, zwemmen zonder materiaal, maar ook (en vooral) met zwempaddles. Techniek, voortstuwing, vandaag komt alles aan bod!

Nabaiji is vanaf nu je rechterhand bij het perfectioneren van je zwemstijl!

Daar gaan we!

Sessie van 55 min - 1u00

Opwarming (30 minuten)

Voordat je aan een onderdeel van een training met zwempaddles begint, is het uiterst belangrijk om je correct op te warmen. Zo vermijd je kwetsuren (spieren, gewrichten) en laat je je hartslag stijgen. Met deze drills spits je je toe op je techniek en de gewaarwordingen bij het zwemmen, terwijl je tegelijkertijd je ledematen stimuleert.

- 200 m crawl / rugslag (50 m crawl / 50 m rugslag)

12 x 50 m crawl :

-4 x 50 m crawl met één arm (25 m rechterarm  / 25 m linkerarm)

-4 x 50 m crawl met gebalde vuisten

-4 x 50 m crawl met één arm met oorplankje*

TOTAAL: 800 meter

Reeksen (20 minuten)

In dit onderdeel doen we (eindelijk) onze zwempaddles aan om verder en grondiger aan onze armen (schouders, rugspieren, triceps) te werken! Dankzij de paddles kun je je veel beter afzetten in het water. Zo ga je sneller en beter zwemmen. Door de toegenomen intensiteit werk je ook doeltreffend aan je uithoudingsvermogen.

Ik raad je ook aan om een pull buoy te gebruiken voor dit onderdeel van de training. Geen nood: als je er geen hebt, is dat helemaal niet erg!

-400 m crawl met paddles / pull buoy (lichte intensiteit)

-300 m crawl met paddles / pull buoy (gemiddelde intensiteit)

-200 m crawl met paddles / pull buoy (volgehouden intensiteit)

-100 m crawl met paddles / pull buoy (sterke intensiteit)

Maak gebruik van de onderdelen met een lichte en gemiddelde intensiteit om je te focussen op je zwemtechniek. In de zwaardere onderdelen kun je je dan concentreren op de hoeveelheid water die je verplaatst en op de frequentie van de beweging.

Vergeet niet te drinken tijdens je rustpauzes, want krampen kunnen al snel de kop opsteken!

TOTAAL: 1.000 meter

meisje die herstelt na een sessie van zwemmen

Recuperatie (5 minuten)

Opnieuw tot rust komen doe je altijd in beweging (maar zonder paddles) zodat je lichaam beetje bij beetje bekomt van de inspanningen. Laat je spieren zich eerst ontspannen, concentreer je op je zwemtechniek en voel hoe je door het water glijdt.

200 meter crawl (50 m crawl aan de oppervlakte / 50 m crawl)

TOTAAL: 200 meter

Totaal van de sessie: 2.000 meter

Applaus voor jezelf! De training zit er eindelijk op! Meer dan twee kilometer in minder dan een uur, petje af! Als je hier nog verder op wilt trainen, kun je deze training aanpassen volgens je voorkeuren en/of behoeften.

Dit soort zwemtraining toegespitst op het werken aan de armen met behulp van paddles is erg doeltreffend om je zwemkracht te verhogen en je zwemtechniek te verbeteren. Probeer het maar, je zult niet weinig trots zijn op het resultaat!

Vergeet tot slot niet te stretchen en te drinken om spierpijn en stijfheid de volgende dag te vermijden. Aarzel ook niet om een goede koude douche te nemen om de bloedsomloop te stimuleren en je recuperatie te bevorderen.

Druk deze training af (en steek het papiertje in een plastic mapje dat je met je meeneemt naar het zwembad).