Ons recept om zelf paardensnoepjes te bakken
Houdt je paard van wortel, of heeft het liever appels? Met dit recept doe je het zeker een plezier!
Houdt je paard van wortel, of heeft het liever appels? Met dit recept doe je het zeker een plezier!
Haal je schort maar boven, vandaag maken we lekkere huisgemaakte én gezonde paardensnoepjes!
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 40 minuten
Het beste nieuws is dat je zelfs niet veel nodig hebt om deze snoepjes te maken:
- 120 gram havervlokken
- 2 soeplepels honing
- 1 of 2 wortels (je kunt ook kiezen voor een variant met 1 appel of 2 bananen)
optioneel (als je paard daar fan van is):
- een handjevol lijnzaad
- 1 of 2 soeplepels kurkuma
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Het recept zelf is heel eenvoudig. Mix de wortels (of de appels, de banaan of wat je ervoor gekozen hebt).
Mix of plet de helft van de havervlokken tot poeder zodat je het deeg gemakkelijk kunt laten binden. Dit is vooral belangrijk als je wortelen gebruikt, omdat die niet gemakkelijk bij elkaar blijven. Met de bananen is er normaal gezien geen probleem.
Meng het geheel: de gemalen havervlokken, de rest van de havervlokken, de gemixte wortelen, de honing en eventueel het lijnzaad en de kurkuma.
Vermeng en kneed het deeg met je handen. Vooral met het recept met wortel moet je het deeg echt heel goed kneden, het moet heel goed aan elkaar hangen. Voeg een klein beetje water of nog wat honing toe indien nodig. Blijft het deeg te lopend? Voeg dan nog wat havervlokken toe.
Rol het deeg tussen je handen tot kleine bolletjes. Druk het goed samen (bal je handen tot vuisten om het deeg erin goed samen te knijpen) en geef het daarna de vorm die je wil. Zorg ervoor dat je de snoepjes niet te groot maakt. Hoe kleiner ze zijn, hoe beter je ze kunt bakken. Als de snoepjes goed droog en hard zijn kun je ze ook langer bewaren.
Leg de snoepjes op een bakplaat met een bakpapier.
Laat ze bakken op 180/150 graden gedurende 40 minuten, zo worden ze goed hard. De snoepjes mogen bruin worden maar ze mogen niet verbranden. Geef ze evenveel liefde als je aan je paard geeft: ga dus regelmatig kijken!
Als je snoepjes na 40 minuten nog zacht zijn laat je ze best nog even verder bakken.
Als ze hard zijn haal je ze uit de oven en laat je ze in openlucht afkoelen.
Bewaar ze in een luchtdichte doos, of laat ze meteen proeven (en goedkeuren) door je paard.
De meest kieskeurige merrie van het land vindt ze lekker, dus dat zal normaal gezien geen probleem zijn. Je kunt er natuurlijk nog andere ingrediënten aan toevoegen en de snoepjes helemaal aanpassen aan wat je paard lekker vindt!
COLLEGA BIJ DECATHLON EN PAARDENLIEFHEBBER