peesontstekingen

Alles over peesontstekingen bij lopers

Een peesontsteking: dé vrees van elke loper? Lopers die lijden of geleden hebben aan een peesontsteking, ze zijn niet te tellen. Misschien maak je er zelf wel deel van uit ... Maar wat is dat nu precies, zo'n peesontsteking? Hoe voorkom je het, en hoe verzorg je ze?

Wat is een peesontsteking?

Pezen bevinden zich tussen het spierlichaam en het bot, het verbindt de twee als het ware. Het is een zone die onderworpen wordt aan mechanische spanningen. Een peesontsteking, of tendinitis, is zoals de naam het zegt een ontsteking van een van deze pezen. De term tendinitis of peesontsteking wordt echter niet langer gebruikt door specialisten. Zij spreken vaak over tendinopathieën.

Als we het specifieker bekijken, bestaan er diverse tendinopathieën, naargelang de plaats en de omvang van de ontsteking:

- Enthesopathie : pijn aan de hechting van het bot

- Paratenonitis : Ontsteking van de peesmantel

- Tendinose : hechting van de pees aan het spierlichaam

Er zijn overeenkomsten in de symptomen van deze tendinopathieën: pijn bij het aanraken, rekken en samentrekken van de pezen. 

Peesontstekingen bij lopers

De meest frequent voorkomende peesontstekingen bij lopers situeren zich:

- bij de fascia lata (buitenste deel van de kuit)

- aan de knieschijf (pees van de quadriceps)

- aan de musculus tibialis posterior (spier aan de achterkant van het scheenbeen)

- en vooral aan de Achillespees.

Een peesontsteking manifesteert zich meestal op 2 verschillende manieren: plots of geleidelijk aan. De pijnen kunnen op verschillende manieren tot stand komen: vermoeidheid na overtraining, een probleem met je houding, een vorm van spierzwakte, slecht schoeisel, een gebrek aan hydratatie, een niet-aangepaste looptechniek ...

Alles over peesontstekingen bij lopers

Hoe verzorg je een peesontsteking?

Of ze nu plotseling of geleidelijk aan tot stand komt, een peesontsteking vereist rust. Maar belangrijk: enkel de gekwetste spier heeft rust nodig, niet je hele lichaam: blijf toch voldoende actief zonder jezelf te pijnigen, om je lichaam in beweging te houden en zowel de bloedcirculatie als de drainage van de ontsteking te bevorderen.

Het is onmogelijk om te veralgemenen als het gaat om de behandeling van een peesontsteking ... Iedereen is uniek en reageert anders op een bepaalde behandeling. Wat je wel best doet is zo snel mogelijk een kinesist raadplegen. Hoe langer je wacht, en hoe langer de ontsteking zich dus kan nestelen, wat weefselbinding tot gevolg kan hebben (weefsel hecht zich aan mekaar en verminderen je beweegzaamheid)

Het algemene idee achter de behandeling heeft als doel de ontsteking te controleren. In het begin, en zo min lang mogelijk, probeert men de pijn te bestrijden met ontstekingsremmende en drainerende (droogleggen) technieken. Tijdens deze eerste fase is het van cruciaal belang om de gekwetste pees te laten rusten.

Daarna maakt men gebruik van technieken waarbij doorbloeding centraal staat, zoals bijvoorbeeld via een transversale (dwars op het lichaam) massage of door te werken met schokgolven. De kinesist zal zorgen voor een goede bloedtoevoer om zo de pees te kunnen voeden, wat het herstel van de pees bevordert.

Hoe voorkom je een peesontsteking?

Een peesontsteking behandelen, ok, maar niet zonder de oorzaak te vinden om te vermijden dat de pijnen terugkeren. Algemeen gezien wordt algenomen dat de aangetaste spieren te zwak zijn voor de gevraagde activiteit en vooral wanneer je ze vraagt om te "remmen" (samentrekking van de spieren, gebruikt bij het vertragen van een beweging).

Als de origine van het probleem iets met je houding te maken heeft, bestaan er specifieke oefeningen om hieraan te werken.

Het is aan jou om te proberen al deze kwaaltjes, die een vervelende stop kunnen betekenen voor je prestaties, te voorkomen. We denken daarbij aan een aangepaste voeding, specifieke oefeningen en vooral, regelmatig voldoende rusten ...

Peesontstekingen of tendinopathieën zijn zeker niet fataal voor lopers. Met aangepaste oefeningen, rationele voedingkeuzes en een betere houding kan het efficiënt behandeld worden. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld!