Wat is een sportonderbreking?
Of je nu amateur of professional bent, je beoefent je sport(en) regelmatig, in clubverband, bij een federatie of individueel. Als het tijd is voor een onderbreking, moet je dan echt stoppen? Is het mogelijk om een sportactiviteit te blijven beoefenen? Heeft het inlassen van een onderbreking echt voordelen? Hoe ga je weer aan de slag?
Om te beginnen, voordat we ingaan op de antwoorden en adviezen over dit onderwerp, wat is een sportonderbreking? Laten we bij het begin beginnen!
Samuel Maraffi antwoordt meteen op deze vraag: “Er zijn geen normen”. Bij een onderbreking las je een lange of minder lange pauze in, in dit geval in je sportbeoefening. Ik vroeg vervolgens of er een specifieke tijd was vanaf wanneer deze pauze een "sportonderbreking" kan worden genoemd. Maar zoals de arts zegt: "Dat verschilt, het hangt af van de sport. De onderbreking wordt op verschillende momenten gepland, afhankelijk van de sport en het niveau en de bijbehorende wedstrijdseizoenen."
Op het ogenblik van dit interview zijn we half oktober (de tijd van mooie herfstkleuren voor sommigen, regen en grijze luchten voor anderen). De dokter geeft ons als voorbeeld dat wielrenners nu midden in hun onderbreking zitten, skiërs zitten midden in hun seizoen, terwijl het voor mensen die aan hardlopen doen het moment is om weer aan de slag te gaan! De verschillende competities bepalen de seizoenen voor sporters. Dit beïnvloedt ook de duur van hun onderbreking.
"Sommigen moeten vanaf het begin van hun seizoen op hun best zijn, dus zullen ze een vrij korte onderbreking inlassen en anderen een langere... Over het algemeen duurt de onderbreking ongeveer 4 weken, maar het hangt af van de sport, het kan korter of langer zijn.”
Hij vertrouwde me toe dat hij verbaasd was toen hij hoorde over de duur van de sportonderbreking voor mannelijke en vrouwelijke hockeyspelers, die soms meer dan twee maanden duurt!
"Fysiologisch, op wetenschappelijk gebied, zijn er geen normen, we gaan niet zeggen "je doet deze sport, je hebt zoveel tijd nodig", er is niets dat echt vastgelegd is."