Wat is een cooling down?
Wat een goede warming-up is, lees je in ons sportadvies over warming-up met hardlopen. Maar wat is een cooling down? Eigenlijk is een cooling down het tegenovergestelde van een warming up. Waar je met een warming-up je lichaam opwarmt voor (oftewel voorbereid op) de inspanning, laat je met een cooling down je lichaam afkoelen om weer tot rust te komen. Met afkoelen bedoelen we niet dat je bijvoorbeeld in de winter na het hardlopen meteen je trui uit moet trekken en in je T-shirt door de sneeuw moet gaan rollen. Integendeel: zorg dat je tijdens je cooling down meer kleren aan hebt dan tijdens je hardlooprondje, zeker als het koud is of als je erg bezweet bent. Anders koel je te snel af.
Met een cooling down na het hardlopen:
- Breng je je ademhaling rustig terug naar een gecontroleerde staat
- Laat je jouw lichaam weer wennen aan het normale ritme
- Nemen je bloeddruk en hartslag geleidelijk af
Tijdens je hardlooptraining of -wedstrijd gaat er veel bloed naar je spieren, omdat dat daar het hardst nodig is. Je bloedcirculatie krijg tijdens je cooling down tijd om te herstellen en meer bloed naar je andere lichaamsdelen te pompen. Zo komt ook je bloeddruk weer terug op je normale niveau. Welke gezondheidsvoordelen een cooling down heeft en waarom je dit na je training moet doen lees je in het volgende stuk.
Voorbeelden van een cooling down zijn rustig joggen, uitlopen en rekoefeningen. Rustig joggen en uitlopen behoren tot actieve cooling down en rekoefeningen tot passieve cooling down.